Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Vluchtelingenorganisaties volgende week gehoord in parlementair debat over regularisatie

Vluchtelingenorganisaties volgende week gehoord in parlementair debat over regularisatie

BRUSSEL -- Zo'n 100 mensen kwamen gisterenochtend op het Surlet de Chokierplein in Brussel samen voor een symbolische oproep aan het parlement. Ze vinden dat de tijd voor regularisatie is aangebroken. De verschillende toespraken werden daarom geanimeerd met wekkeralarmen. De Commissie voor Binnenlandse Zaken besliste later die dag om de organisaties uit te nodigen om hun standpunt toe te lichten.

de tijd voor regularistaie bewerkt.JPG

Aflopende wekkers benadrukken dat de tijd voor regularisatie gekomen is.

Verschillende organisaties die ijveren voor het lot van de vluchtelingen kwamen gisterenochtend samen op het Surlet de Chokierplein in Brussel. Ze deden een symbolische oproep aan de parlementairen die later die dag gesprekken over het asielbeleid zou starten. De bonden, die ook afgevaardigden stuurden, schaarden zich volledig achter de regularisatie en de concretisering van de humanitaire voorwaarden voor regularisatie uit artikel 9.3 van de huidige asielwetgeving.

Een vertegenwoordiger van de manifestanten trok naar het parlement met de vraag om formeel gehoord te worden bij de Commissie voor Binnenlandse Zaken. In de Commissie werd later die dag beslist om een hoorzitting op de agenda te plaatsen. Dinsdag 30 mei worden verschillende vluchtelingenorganisaties gehoord in de commissie. Woensdag 31 mei is het de beurt aan de verschillende overheidsinstellingen om gehoord te worden. De commissie zal op basis daarvan een voorstel maken dat dan aan het parlement zal worden voorgelegd.

“Het is niet meer dan normaal dat de middenveldorganisaties hier gehoord worden voor de Commissie”, meent Pieter Degryse van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. “Er bestaat gewoon geen vast inspraakorgaan op federaal niveau”. “Hoewel er in de wet van 1980 vastgelegd werd dat een Raad van Advies voor Vreemdelingen moest opgezet worden om deze taak op zich te nemen, is die raad er nooit gekomen.” Degryse zal volgende week dinsdag het standpunt van Vluchtelingenwerk Vlaanderen voor de Commissie toelichten.