Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Interview] "Vijf jaar oorlog Irak. Het beschrijf laat dit niet ongemerkt voorbijgaan"

[Interview] "Vijf jaar oorlog Irak. Het beschrijf laat dit niet ongemerkt voorbijgaan"

Vijf jaar geleden begon de oorlog in Irak. In de nacht van 19 op 20 maart 2003 bombardeerde het Amerikaanse leger een eerste reeks doelwitten. Het beschrijf, een literaire beweging, organiseert culturele evenementen om de vijfde verjaardag van de inval van Irak niet ongemerkt voorbij te laten gaan. Brigitte Neervoort van het beschijf vertelt er meer over.

Jullie hebben auteurs uit het binnenland en buitenland gevraagd om een “Bericht aan de bevolking” te schrijven. Waarom?
“We vinden dat de stem van de auteur gehoord mag worden bij de herdenking van de vijfde verjaardag van de inval in Irak. We worden overdonderd door televisiebeelden en het blijft bij “feiten nieuws”. Weer een zelfmoordaanslag, weer zoveel soldaten gedood. Je krijgt dus nooit een andere stem te horen dan die van de oorlogsverslaggever. En wij vinden het belangrijk een stem aan auteurs te geven.”

Was het gemakkelijk om kunstenaars te overtuigen om mee te werken aan dit initiatief?
“Dat hangt er vanaf. Er zijn er die meteen in hun pen kruipen, die daar duidelijk ook een mening over hebben. Er zijn er anderen die dat een zwaar onderwerp vinden en er liever niet aan meedoen. Maar we hebben nu toch al zeventig à tachtig berichten. En er komen er steeds bij.”

Wat voor soort tekst zal het zijn?
“De auteur vult de tekst in zoals hij wil. Er zijn analyserende stukken, gedichten, prozateksten, boze berichten. Het is heel divers. Elke auteur heeft ook zijn eigen manier om dat onderwerp te behandelen. We hebben geen indicatie gegeven wat wat de inhoud zou moeten zijn.”

Welke Belgische auteurs werken mee aan het “Bericht aan de bevolking”?
“Dat zijn er heel wat. Onder andere Bernard De Wulf, Betty Melaerts,Peter Theunynck, Serge van Duynhoven, Peeters Holvoet-Hanssen, Annelies Verbeke, Patrick Lateur, Layla Nabulsi, Ingrid Vander Veken en Herlinda Vekemans hebben een bericht ingezonden.”

Wat gaat er gebeuren met dit bericht. Wordt het gepubliceerd?
“We gaan het bericht begin volgende week vrijgeven. (nvdr. 11 maart) En dan mag iedereen met de tekst doen wat ze willen. Ze mogen natuurlijk niks aan de tekst veranderen, maar de bedoeling is om er heel wat media aandacht voor te krijgen.”

Jullie organiseren ook een “literaire wake”, wat houdt dit in?
“Dat is de avond waarop we een aantal auteurs uitnodigen om hun bericht te komen voorlezen. Maar er komen ook drie Iraakse kunstenaars getuigen: een muzikant, een schrijver-cineast en een fotograaf. Zij vertellen elk hun verhaal. Zij zijn op andere momenten en om andere redenen uit Irak gevlucht. Zij hebben natuurlijk een mening over wat er de afgelopen jaren gebeurt is. Daarnaast is er ook een debat met vier universiteitsdocenten uit België die zich gaan buigen over de toekomst van Irak: wat staat er te gebeuren en hoe raak je uit de impasse die daar gecreërd is.”

Voor dit initiatief werken jullie samen met het Brussells Tribunal en Passa Porta.Waarom net deze twee?
“Passa Porta is een internationaal literatuurhuis in Brussel. En Brussells Tribunal is een platform van intellectuelen, vooral uit de academische sector. Zij hebben de voorbije jaren een reflectie op gang gebracht rond de oorlogspolitiek van de Verenigde Staten. Zij staan in contact met mensen die daar heel veel over nadenken en is in die zin een goede partner.”

Ook Cinema Nova in Brussel, de Vooruit in Gent en de Monty in Antwerpen organiseren activeiten naar aanleiding van de vijfde verjaardag van de oorlog in Irak

ter aanvulling

Toegang: gratis
Organisatie: Het beschrijf, The BRussells Tribunal
Locatie: Passa Porta, Dansaertstraat 46, B-1000 Brussel
Reservatie: 02 226 04 54 of online
(Reserveren is niet noodzakelijk, wel aangewezen)

aanvulling : literaire wandeling NATO GAME OVER

22 maart : NATO GAME OVER

Samen met vredesactivisten uit heel Europa zullen we proberen om het terrein van de NAVO te betreden, poorten, ramen en deuren te verzegelen, het te sluiten. We zullen een wetsovertreding begaan om een groter misdrijf te stoppen. We worden daarin gesteund door het internationaal recht.

Wil je liever niet op het militaire terrein? Tientallen schrijvers (Erik Vlaminck, Elvis Peeters, Peter Holvoet-Hanssen, Noëlla Elpers, Geertrui Daem, Mieke Deloof, Lief Vleugels, ...) organiseren tijdens de actie een literaire wandeling rond het hoofdkwartier van de NAVO.

Alle info op www.vredesactie.be