Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Steunavond voor ter dood veroordeelde Afghaanse journalist in KVS

Steunavond voor ter dood veroordeelde Afghaanse journalist in KVS

BRUSSEL -- Pervez Kambaksh, een 23-jarige journalist uit Afghanistan, downloadt van het internet een document over de ongelijke rechten van mannen en vrouwen in de islamwereld en verspreidt het. Op 27 oktober wordt hij hiervoor aangehouden door de geheime diensten. Enkele maanden later wordt hij achter gesloten deuren veroordeeld tot de doodstraf. De Morgen organiseerde in de KVS een steunavond voor de ter dood veroordeelde journalist. Yakub Ibrahimi, de broer van Pervez en zelf ook journalist, kwam praten over zijn broer en de moeilijkheden die journalisten in Afghanistan ervaren.

Vrije meningsuiting is de vijand
“De Afghaanse regering en de buitenlandse troepen doen hun best om de vrijheid van meningsuiting en de democratie te verdedigen, maar je hebt nog heel wat fundamentalistische groeperingen die dit tegenwerken. Zij zien vrije meningsuiting als hun vijand. Daarnaast is het probleem dat Karzai geen echte controle heeft over het land, de fundamentalisten kunnen dus rustig hun gang gaan en hun wetten opleggen in de deelstaten.”

yakub ibrahimi 1.jpg

(foto: Elisabeth)

Moeilijk om kritisch te zijn
“Ik ben zelf ook journalist en weet dat het heel moeilijk is om kritisch te zijn. Zeker in het Noorden van Afghanistan. Ik schrijf kritische artikels en kreeg te maken met verschillende pesterijen en kwam vaak in gevaarlijke situaties terecht. Ik kreeg dreigtelefoons of ze kwamen naar mijn huis. Op deze manier wilden de fundamentalisten mij doen stoppen om kritische artikels te schrijven. Maar uiteindelijk konden ze me niets maken. Ik werk samen met internationale media, en ze wisten dat als er iets met mij gebeurde, er heel wat internationaal protest zou zijn. Daarnaast hadden ze ook geen legale documenten om me te arresteren.”

Pervez als target
“De fundamentalisten hadden dus door dat ze me op die manier niet klein konden krijgen, dus zochten ze een andere manier om me het zwijgen op te leggen: mijn broer arresteren. Hij is een journalist die werkt voor een lokale krant en is lid van de studentenvereniging aan de universiteit. De hele zaak begon toen Pervez een document van internet haalde en het verspreidde onder de studenten. Dat artikel ging over de ongelijke rechten van mannen en vrouwen in de islamwereld. Hij heeft het niet zelf geschreven, het artikel komt oorspronkelijk van een Iraanse schrijver. Het zijn Pervez medestudenten die hem zijn gaan “verklikken” bij de autoriteiten.”

yakub ibrahimi 2.jpg

(foto: Elisabeth)

Arrestatie
“Op 27 oktober hebben de geheime diensten mijn broer gearresteerd. Op 22 januari werd hij veroordeeld tot de doodstraf. De rechtszaak was illegaal. Het gebeurde achter gesloten deuren en mijn broer had geen recht op verdediging. De hele rechtszaak duurde amper drie minuten. Het was een beslissing tegen de vrije meningsuiting. Nu proberen we zijn zaak naar Kaboel te krijgen, want we geloven niet in een onafhankelijke rechtbank buiten de hoofdstad. Die staan namelijk meestal onder controle van fundamentalisten. De zaak ligt nu in handen van het hooggerechtshof en we hopen natuurlijk dat zij de doodstraf van Pervez ongedaan maken.”

Invloedrijke fundamentalistische groeperingen
“Het is moeilijk voor jullie om je in te beelden dat wanneer je iets slecht zegt over het regime, dat je dan kan veroordeeld worden tot de doodstraf. We zitten nu in dezelfde situatie als jullie in de Middeleeuwen. En ondanks de vele troepen in Afghanistan die de vrije meningsuiting verdedigen, kan een journalist in Afghanistan ter dood veroordeeld worden voor zaken die normaal zijn in jullie land: toegang tot internet, documenten downloaden. Jammer genoeg zijn er invloedrijke fundamentalistische groeperingen die alles willen stoppen. Zij vrezen dat vrije meningsuiting en vrije media de voordelen die ze nu hebben zullen doen wegvallen.”

Druk op Afghanistan
“Graag zou ik aan alle landen vragen om direct of indrect druk de leggen op de Afghaanse regering en hun vragen om de vrijheid van meningsuiting te respecteren. Als de Aghaanse regering dat niet doet krijgen de fundamentalisten de kans om verder te gaan met hun activiteiten.”

yakub ibrahimi 3.jpg

(foto: Elisabeth)

U kan de petitie om Pervez Kambaksh vrij te krijgen nog steeds tekenen op: http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Home/article/detail/155251/2008/02/1/Te...

Gefabriceerde terreur wereldwijd.

Vreemd na zoveel jaar inmenging van de VS.

Wist u dat de franse journalist Thierry Meyssan op de lijst van Terroristen staat in de VS en gevlucht is uit Frankrijk? Zarkozy kreeg het verzoek hem in te rekenen.
Hij kan hier onder de patriot act uitgewisseld worden aan de VS. Lees aub Jean Claude Paye een belgisch socioloog die 4 boeken schreef over de global war on liberties.
Dit doet niet af aan de horror die we allemaal voelen van uw broer maar er is een mondiaal fenomeen bezig dat we helaas aan de bron gaan moeten aanpakken. Er was een tijd dat Afganistan democratsch was....en geen opium meer kweekte...en dat geld voor meer dan 50 landen waar de CIA toe heeft geslagen sinds 1953de eerste keer in Iran. Er is een globale strijd bezig tussen leiders en burgers; we slaan beter snel de handen in elkaar om er iets aan te doen.