Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

"Voortaan met alle vakbonden samen mobiliseren tegen ontslag van een delegee"

"Voortaan met alle vakbonden samen mobiliseren tegen ontslag van een delegee"

BRUSSEL -- De Bedrijfsorganisatiewet van 1948 is zestig jaar oud. Deze wet kent een wettelijk statuut toe aan de ondernemingsraden en regelde aanvankelijk ook de bescherming van de werknemersvertegenwoordigers. Vakbonden klagen al langer dat de bescherming van delegees te wensen overlaat. Zo komen werkgevers die een delegee ontslaan er van af met een schadevergoeding zonder dat ze de onterecht ontslagen vakbondsvertegenwoordiger terug in dienst moeten nemen. Over die problematiek organiseerde Progress Lawyers een colloquium. In een slotdebat spraken Paul Lootens van het ABVV en Raymond Coumont van het ACV de noodzaak uit om te blijven mobiliseren rond dit thema.

Volgens professor Marc Rigaux (arbeidsrecht aan de universiteit van Antwerpen) zal er een cultuuromslag nodig zijn om de bescherming van delegees te versterken. “Dat betekent wel dat het debat moet blijven leven. Anders krijg je nooit een cultuuromslag”, aldus Marc Rigaux. Federaal secretaris van de Algemene Centrale van het ABVV Paul Lootens denkt dat zo'n cultuuromslag er enkel kan komen door hard te mobiliseren. “Ook de wet van '91 kwam niet uit de lucht gevallen. Bij elk ontslag moeten we zo snel mogelijk met de hele syndicale beweging reageren.”

Ook Raymond Coumont vindt dat er best nog wat meer lawaai mag gemaakt worden rond het ontslag van delegees. “Bij elk ontslag moet er interprofessioneel gemobiliseerd worden. ACV-Brussel heeft al een beschermcomité voor delegees. Zoiets zou ook in andere regio's moeten bestaan”, zegt Coumont. Nu kan een rechter een werkgever niet verplichten om een onterecht ontslagen delegee terug in dienst te nemen. De schadevergoeding die werkgevers moeten betalen is onvoldoende als afschrikkingsmiddel, vindt Raymond Coumont. “De schadevergoeding betalen ze zonder problemen want betalen hoort nu eenmaal tot hun cultuur. Ik stel voor om de overtreders penaal te straffen. Ik denk dat dat meer zal helpen.”

Volgens Paul Lootens moeten de vakbonden en juristen de komende tijd een duidelijk standpunt uitwerken over hoe ze de versterking van de bescherming willen aanpakken. “En dat zal niet makkelijk zijn. Eenmaal dat standpunt er is, moet er een campagne komen om het maatschappelijk draagvlak te vergroten want de bescherming van delegees staat nu eenmaal helaas niet bovenaan het verlanglijstje van onze militanten.” Ivo Flachet van Progress Law is één van de juristen die daar wil aan mee helpen. “Wij hebben een voorstel voor een wetsontwerp geschreven waarmee we een bijdrage willen leveren aan het debat.” Het wetsvoorstel zou de reïntegratie verplicht maken.

Marc Rigaux vindt dat ook de rechters van ons land een rol te spelen hebben. “Zij zouden veel meer kunnen doen. Rechters zouden op dat vlak beter gevormd moeten worden over sociale verhoudingen.”

Meer info op:
www.progresslaw.net

Kleine rechtzetting: Ik zei

Kleine rechtzetting: Ik zei dat de bescherming van de delegees niet bovenaan het verlanglijstje staat van onze LEDEN. Het mobiliseert wel onze militanten. Paul Lootens