Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

“Verkiezingsuitslag Paraguay bewijst dat bevrijdingstheologie nog steeds relevant is”

“Verkiezingsuitslag Paraguay bewijst dat bevrijdingstheologie nog steeds relevant is”

BRUSSEL – Zondag werd de linkse Fernando Lugo verkozen tot president van Paraguay. De overwinning van deze ex-bischop maakt een einde aan de 61-jarige dominantie van de conservatieve Colorados partij. Wat denken progressieve christenen in ons land daarvan? We vroegen het aan Remi Verwimp, mede-oprichter van de Werkplaats voor Theologie en Maatschappij (WTM).

fernando.jpg

Fernando Lugo op campagne

Ik neem aan dat u als progressieve christen blij bent met de verkiezingsuitslag?
Verwimp: “Het spreekt voor zich dat ik daar blij om ben. Hoewel hij geen uitgesproken aanhanger van de bevrijdingstheologie is, heeft hij volgens mij toch de opties ervan verdedigd. Lugo komt op voor de armen vanuit zijn geloofstraditie. Hij bewijst dat de bevrijdingstheologie in de praktijk eigenlijk wél werkt en bovendien politiek relevant is. Dit terwijl vele christenen, zoals Kardinaal Danneels, beweren dat de bevrijdingstheologie helemaal niet meer bestaat.”

“Hij heeft zijn overtuigde keuze voor de armen politiek weten te vertalen. Paraguay heeft lang onder een rechts dictatoriaal regime geleefd. Dat hij dat bewind kan doorbreken vind ik schitterend. En bovendien heeft hij de moed gehad om in de politiek te stappen tegen de wil van het Vaticaan.”

De Paraguayaanse grondwet verbiedt dat een drager van een religieus ambt president wordt. Het Vaticaan zou vooralsnog het ontslag van Lugo Fernandez niet erkend hebben... Denkt u dat het Vaticaan voet bij stuk zal houden?
Verwimp: “Het enige wat ik ervan weet is dat hij als bisschop wel zijn ontslag heeft gehad. Dat wil wel zeggen dat hij nog steeds priester is, want volgens de Katholieke Kerk ben je priester voor altijd. Dat raak je niet kwijt. Hij is niet geëxcommuniceerd, hij is niet volledig ontzet uit de kerkelijke gemeenschap. Maar dat de paraguyaanse grondwet dat niet toelaat, daar weet ik niets van.”

Hij wordt ook gezien als een politicus van de nieuwe Latijns-Amerikaanse lichting...
Verwimp: “Ja, en dat vind ik persoonlijk nog veel belangrijker om te benadrukken. Het is weer een signaal dat er in Latijns Amerika iets aan het gebeuren is, dat het ene regime na het andere een links regime wordt.
Dat wijst er toch op dat er een fundamentele transformatie aan de gang is in Latijns-Amerika.”

Lugo is Paraguay's 'incarnatie van de hoop op verandering'. Hij beloofde de armoede en de corruptie aan te pakken. Denkt u dat hij deze beloftes zal kunnen waarmaken?
Verwimp: “Ik hoop dat zeker, maar ik weet dat de omstandigheden het hem niet gemakkelijk zullen maken.”