Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Vergunning hondenfokkerij Sint-Lievens-Houtem ingetrokken

Vergunning hondenfokkerij Sint-Lievens-Houtem ingetrokken

Dierenorganisaties BLID (Belgische Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn), GAIA en ABA (Anti Broodfok Actie) reageren bijzonder verheugd op de beslissing van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx, bevoegd voor Dierenwelzijn, die de erkenning intrekt van de beruchte hondenfokkerij in Sint-Lievens-Houtem. De mistoestanden kwamen aan het licht dankzij een voormalige verzorgster van de dieren die het niet langer kon aanzien. Na een intensief onderzoek door de federale overheidsdienst Dierenwelzijn, oordeelt minister Onkelinx nu dat er voldoende elementen zijn om de erkenning van de hondenfokkerij in te trekken. De fokkerij is een van de grootste van Vlaanderen, die dierenwinkels bevoorraadt.

BLID14.jpg

Deze puppies overleefden de 'goede zorgen' niet

De beslissing van minister Onkelinx luidt het einde in van de lijdensweg van 225 slecht behandelde honden. 'Dit is een grote opluchting voor de vele hondenliefhebbers die de sluiting van de hondenkwekerij eisten', zeggen BLID-voorzitter Dirk Blanchart en GAIA-voorzitter Michel Vandenbosach.

Wantoestanden

GAIA en BLID dienden begin maart klacht in bij het parket van Oudenaarde tegen de uitbaters van de hondenkwekerij. De inspecteurs van de federale overheidsdienst Dierenwelzijn stelden ter plaatse vast dat de honden niet de nodige verzorging kregen en dat hun voeder in niet-hygiënische omstandigheden werd bewaard. Vele honden hadden letsels, zware oorontstekingen, onverzorgde vachten en erg lange nagels. Een aantal honden droegen niet hun verplichte identificatiechip. De kwekerij beschikt bovendien niet over het wettelijk verplichte aantal personeelsleden om alle dieren degelijk te kunnen opvolgen. Ook de registers van de de kwekerij waren niet in orde.

Historiek van een schandaal

Puppyfabriek
Het verhaal begint in 2004 toen er een milieuvergunning werd aangevraagd voor een hondenkwekerij van 450 honden en 50 katten in oude, duistere varkensstallen gelegen in het landelijke Bruisbeke te Sint-Lievens-Houtem. Onmiddellijk tekenende BLID bezwaar aan bij het provinciebestuur tegen de uitbating die toen de naam kreeg “puppyfabriek”.
De vergunning werd toen afgezwakt naar een proefperiode en 225 honden. Drie jaar later, november 2007, werd er een nieuwe aanvraag ingediend, om dan uiteindelijk de volle capaciteit te halen van 450 honden.
'De honden waren ondergebracht in varkensstallen en de uitbater heeft geen verstand van het kweken van honden op een verantwoorde manier', zegt Dirk Blanchart voorzitter van BLID.

Ooggetuige
Begin maart belde een dierenverzorgster naar BLID, om hulp te zoeken voor haar en de 225 honden, die zaten opgesloten in een hel. Kloppen, schoppen, slaan en twee onbekwame mensen, daar werd ze elke dag mee geconfronteerd. Nu minister Onkelinx de vergunning laat intrekken, willen de dierenorganisaties dat alle honden zo vlug mogelijk uit de stallen worden gehaald, een goede thuis krijgen en niet meer in de broodfok belanden.

Zie ook: http://blid.be/archief/20080306.htm

BLID12.jpg

Een standaard maaltijd voor de honden.

BLID1.jpg
BLID4.jpg
BLID12.jpg
BLID11.jpg

Beesten

voor sommige mensen heb je maar een benaming
BEESTEN !

SUPER! aanpakken die

SUPER! aanpakken die handel.
hoe meer er verdwijnen, des te beter.
ik hoop dat de honden allemaal een goed en blijvend thuis vinden.