De Commissie voor Binnenlandse Zaken buigt zich over de asielwetgeving
De Commissie voor Binnenlandse Zaken buigt zich over de asielwetgeving
Pieter-Jan Otten01 juni 2006 – 16:40
BRUSSEL -- Gisteren en eergisteren zijn er in de Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken hoorzittingen gehouden, om na te gaan wat er aan de huidige asielwetgeving en aan het wetsvoorstel van minister Dewael zou moeten veranderd worden. Dinsdag kwamen de organisaties die zich inzetten voor vluchtelingen hun standpunt nader toelichten, woensdag was het de beurt aan de instellingen die met het asielbeleid te maken hebben.
De Commissie voor Binnelandse Zaken heeft dinsdag en woensdag hoorzittingen gehouden over het asielbeleid. Verschillende organisaties en afgevaardigden kwamen hun mening geven over de situatie nu, en over wat er precies zou moeten veranderen. Het artikel waar het hem allemaal om te doen is is artikel 9.3 van de asielwetgeving. Daarin staat dat aan vluchtelingen in uitzonderlijke omstandigheden, asiel kan gegeven worden om humanitaire redenen. Deze humanitaire redenen worden niet gespecifieerd, waardoor een aanvraag op basis van artikel 9.3 grote onzekerheid met zich meebrengt. Ook is in de huidige asielwetgeving bepaald dat het niet mogelijk is om, en een regularisatieverzoek in te dienen, en een asielaanvraag op basis van artikel 9.3 te doen. Deze onmogelijkheid is niet beperkt in duur. Mensen die dus op basis van artikel 9.3 asiel hadden aangevraagd kunnen op geen enkele manier nog voor regularisatie in aanmerking komen. Dat willen de organisaties natuurlijk anders zien.
“Door de voorwaarden voor regularisatie niet te specifiëren behoudt men de mogelijkheid om mensen asiel te geven die anders net buiten de voorwaarden zouden vallen”, vindt Patrick Dewael. De organisaties vinden echter dat het niet preciseren van de humanitaire redenen voor asiel, de deur openzet voor willekeur.
“We heben al vaak meegemaakt dat mensen die zich in dezelfde situatie bevinden toch een verschillend advies krijgen van de regularisatiecommissie”, zegt Ali Guissé, nationaal woordvoerder van UDEP. UDEP stelt zelf vijf criteria voor regularisatie om humanitaire redenen voor.
Een eerste criterium is de duur van de procedure. UDEP vindt dat vluchtelingen na 3 jaar wachten automatisch moeten geregulariseerd worden. “Na drie jaar zijn mensen meestal al geïntegreerd in de maatschappij, hun kinderen gaan naar school en ze hebben toekomstperspectieven in België”. “Deze mensen dan het land uitzetten is onmenselijk”, vindt Guissé.
Een tweede voorwaarde is wanneer het voor de vluchteling onmogelijk is om terug te keren naar het eigen land. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Als het land in een gewapend conflict is, als het land de vluchteling weigert om administratieve redenen, of indien er een reëel gevaar bestaat voor de veiliheid van de persoon in kwestie, moet deze kunnen geregulariseerd worden.
Het derde criterium voor regularisatie is een ernstige ziekte die in het land van herkomst niet kan behandeld worden of een behandeling waartoe deze geen toegang heeft of kan betalen door het ontbreken van een systeem van sociale zekerheid.
Ook duurzame sociale banden die aangetoont kunnen worden, moeten voor UDEP een criterium voor regularisatie zijn. Een persoon die reeds vijf jaar in België woont wordt automatisch verondersteld aan deze voorwaarde te voldoen.
Een vijfde criterium betreft de mensen die een socio-economisch project hebben in België, maw de vluchtelingen die willen werken of al aan het werk zijn in het zwart met perspectief op een legalisatie van dit werk waarvoor ze over professionele kwalificaties beschikken.
Deze regularisatieaanvragen moeten volgens UDEP behandeld worden door een onafhankelijke commissie die bestaat uit drie leden, naar het voorbeeld van de regularisatie-commissie die naar aanleiding van de de wet van 22 december 1999 is opgericht.
De andere organisatie's die kwamen spreken hadden het over ongeveer dezelfde voorwaarden voor regularisatie, en haalden veel voorbeelden aan van schrijnende situaties die te wijten zijn aan het huidige asielbeleid.
Woensdag was het dan de beurt aan de officiële instanties die met vluchtelingen te maken krijgen. OCMW's, de Dienst Vreemdelingenzaken, de Regularisatiecommissie, de Federale Politie, De Raad van State en dergelijke instanties stuurden hun vertegenwoordiging naar de commissie. Hier was de toon veleer verdedigend voor het huidige beleid, maar er was wel vraag naar meer middelen en personeel.
Vooral de achterstand van de dossiers bij de Raad van State (RvS) blijft een probleem in het nieuwe voorstel van Dewael. Volgens zijn wetsontwerp moet een nieuwe Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RvV) deze last van de RvS overnemen. “De huidige situatie is onhoudbaar”, zegt Patrick De Wolf van de RvS. “Er zijn 25.000 achterstallige dossiers weg te werken, en momenteel komen er evenveel bij als er kunnen weggewerkt worden”. Volgens De Wolf is het noodzakelijk om deze achterstand weg te werken met een tijdelijke constructie, om daarna de RvV zijn werk te kunnen laten doen.
De Regularisatiecommissie probeerde uit te leggen waarom er zoveel betwisting bestaat over hun beoordelingen. Ze krijgen heel vaak te maken met mensen die valse voorwendselen gebruiken om geregulariseerd te worden. “Sommigen blijven bij hoog en bij laag beweren dat ze de waarheid spreken, terwijl er tastbare bewijzen zijn tegen hun”. “We vermoeden dat ze die verhalen ook vertellen bij de vluchtelingenorganisaties, die iets minder kritisch zijn dan wij”. “Daardoor komt de Regularisatiecommissie vaak in een slecht daglicht te staan en lijken onze beslissingen soms willekeurig”.
Volgende week dindag en woensdag starten in de Commissie voor Binnenlandse Zaken de gesprekken over de wetsontwerpen voor hervorming van de asielprocedure en de Raad van State.
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme
show me the way
slö, 05/06/2006 – 16:34
een stap naar stopping van trage euthanasie
Dr.Mahrban, 07/06/2006 – 02:10
Het problematiek van asielbeleid in België en vluchtelingen die na het opnam van hun papieren op de straat weggelaten worden wordt dagelijks harder en zwaarder. De kerkbezetters die momenteel een symbolische actie willen aantonen kunnen in nabije toekomst een serieus diplomatische problematiek voor de hoofdstaat van het Europa worden.
De politieke partijen die in deze gevoelige periode geen risk willen aannemen door verdediging van de mensen zonder papieren moeten zich beseffen dat huidige vreemdelingen die in oktober naar hun stem zullen geven, waren al ofwel asielzoeker ofwel zelfs zonder papier. Sommige van de politieke partijen oa. Ecolo heeft vast en duidelijk haar view en strategie over de mensen zonder papieren op de tafel meegebracht. Sommige van de andere partijen houden zich onder hun conservatieve paraplu en zwijgen momenteel omdat ze geen risk voor hun partij in de electorale compaign willen maken.
De realiteit dat zoveel papierloze mensen in België wonen is een wiskundige vraag die niet gemakkelijk oplosbaar is voornamelijk wanneer men naar toekomst kijkt. In huidige situatie heeft DVZ dit probleem opgelost door willekeurige benadering en soms collectieve negatieve beslissingen die genomen worden. DVZ heeft nooit gelogen dat het dossier van de mensen worden individueel bekeken, maar zij heeft nooit gezegd dat de dossier’s individueel beoordeeld worden! Cliché antwoorden op de negatieve beslissingen op de aanvragen van artikel 9.3 toont ons deze gevoelens. Momenteel volgens DVZ oplossing van een zo moeilijke vraag is wachten, schrappen en weglaten van de dossier’s tot dat iets gebeurt! ( Misschien een hand uit lucht komt het probleem op te lossen en misschien deze trage euthanasie van de mensen zonder papier een plotseling dood veroorzaakt dat DVZ hun dossier’s kan afsluiten! )
Een vraag heeft een of paar alternatieve oplossingen, hoe later men dat antwoord hoe meer tijd en energie wordt verliest. In Macro-economische termen, wordt dat precies verlies betekend zowel voor de regering als voor de populatie. Dat is duidelijk dat veel van de papierloze mensen die in België wonen brengen een economische waard voor België. Men moet wat realistisch zijn, een persoon met ander cultuur, ander taal, veel pchycologisch probleem in een relatief gecompliceerde land met twee talen, probeert zich aan te passen en behaald diploma, certificaat en zelfs werk….. deze allemaal heeft hij met dichte handen gedaan!.
Dat blijkt dat de voorstellingen van de organisaties die zich met problematiek van de papierloze mensen bezig houden, baseren op fundamentalistisch, strategisch en statistische data’s die een realistische beeld van de huidige situatie van deze mensen en mogelijke toekomst na eventuele regularisatie van de papierloze mensen in beeld brengt. Dit impliceert dat ze over praktisch en reële data’s beschikken dat DVZ niet beschikt of geen interes voor toont.
Een stuk die in rekening meegehouden moet worden is het termijn van een aanvraag 9&3 tot een beslissing door DVZ. Momenteel bestaat geen richtlijnen dat hoelang een aanvrager op zijn verzoek voor een beslissing moet wachten. Voor de mensen die hun aanvraag op basis van de medische redenen is, bestaat eigenlijk geen termijn van het antwoord. Indymedia heeft reeds een voorstel gegeven dat op een niet beantwoorde aanvraag op basis van de medische redenen na 6 maanden, wordt aan de betroken een voorlopige verblijfsdocument gegeven. Dit brengt een positieve opbrengst voor de persoon omdat hij de behandeling op een rustigere manier volgt en gunstig voor de regering omdat als ze omwille van drukheid een dossier konden niet beantwoorden, maar ze hebben deze persoon niet op de straat weggelaten. (vb. familie X heeft een handicap kind en hebben ze reeds een artikel 9.3 ingediend. Man heeft auto en rijbewijs B maar nu kan hij niet meer plaatnummer verlengen omdat hij niet meer immatriculatiekaart heeft, dit brengt het probleem voor het kindje dat ze hem niet meer naar het revalidatiecentrum kunnen brengen! Wie is slachtoffer, papa of kind, denk maar zo!)
Een van de grote problemen die DVZ in angst brengt over regularisatie is het toekomst van deze mensen. Dat komt inderdaad door niet gestructureerde data verwerking door organisaties die zich met de vreemdelingen bezig houden oa. OCMW, VDAB, Universiteiten en Vakbonden enz. Dit is misschien een reden dat sinds mei 2006 heeft de minister van het werk in Vlaamse gemeenschap een project op de tafel gezet om een duidelijke en uitgebreide statistisch over vreemdelingen en hun huidige werkvermogen uitgevoerd wordt. Dit blijkt een unieke initiatief te zijn als het volledig uitgevoerd wordt.
Opm.: Een belangrijke populatie (mensen zonder papieren) die reeds in statistisch konden verwerkt worden, worden nu niet in statistisch meegenomen en dat maakt een grotendeel verkeerdelijk valse negatief in deze statistisch en ik hoop dat de onderzoeksgroep zal rekening houden dat momenteel wonen deze mensen effectief in België en meeste van hen over werkcapaciteit beschikken en sommigen zelfs in zwarte kring onwillekeurig en op verplicht voor bed, bad en brood een werk uitoefenen. Ik denk door UDEP een uitgebreide lijst van de mensen zonder papieren en hun diploma, werkervaring en alle data te bekomen kan worden. UDEP is bereid om in dit statistisch deelnemen en door nauwe contact met de mensen zonder papieren een uitgebreide data aan de onderzoeksgroepen bezorgen.
Zwijgende politieke partijen: U steekt een zwarte tragedie verhaal op het geschiedenisboek van België aan wat de humanistisch strategie van Belgisch politiek betreft. Word wakker tot dat nog het tijd is, deze mensen volgen een trage euthanasie, geloof mij.
Dr. Mahrban
E-mail: Qrmmr@hotmail.com