Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Tweehonderd mensen zonder papieren beginnen hongerstaking in Begijnhofkerk

Tweehonderd mensen zonder papieren beginnen hongerstaking in Begijnhofkerk

BRUSSEL -- Tweehonderd mensen zonder papieren beginnen een hongerstaking in de Begijnhofkerk in Brussel. De priester van de kerk Daniel Alliët verzet zich niet tegen de hongerstaking. “Een hongerstaking moet het laatste middel zijn, maar minister Turtelboom blijft treuzelen en dus staan we toe dat de mensen hier een hongerstaking beginnen om haar onder druk te zetten.”

begijnP3190163_resize.JPG

(foto archief Raymond Clement)

Al 53 dagen wonen er opnieuw mensen zonder papieren in de Begijnhofkerk in hartje Brussel. Verschillende keren trokken ze de straat op om hun eisen kenbaar te maken. Bij de betoging van vorige week dinsdag greep de politie hard in. Twaalf mensen zonder papieren werden opgesloten in een gesloten centrum. “Op dat moment hebben we gezien dat vreedzame betogingen niet meer helpen”, zegt Ali, een woordvoerder van de mensen zonder papieren in de Begijnhofkerk. “We waren helemaal niet van plan om te hongerstaken, maar aangezien onze acties niets hebben opgeleverd kunnen we niet anders”, zegt Elmira, een jonge vrouw zonder papieren die sinds vandaag in hongerstaking is.

“Twee maanden geleden lieten we de mensen zonder papieren binnen in de kerk op voorwaarde dat ze geen hongerstaking begonnen”, zegt Daniel Alliët, priester van de Begijnhofkerk. “Op dat moment zag het regeerakkoord er ook helemaal niet slecht uit. Maar minister Turtelboom blijft maar treuzelen met de uitvoering er van. In interviews laat ze zich zelfs denigrerend uit over wie hier al jaren is. Er moet nu een rondzendbrief komen met duidelijke en ruime criteria zoals ook in het regeerakkoord staat. Om haar onder druk te zetten laten we nu toch deze hongerstaking toe.”

Die rondzendbrief zou er naar verluidt nu rond twintig mei komen. “Dat betekent dat deze mensen hun hongerstaking maar twaalf dagen moeten volhouden. Maar wil Turtelboom eigenlijk wel een rondzendbrief maken? Zo'n brief schrijven kost een jurist amper een halve dag”, zegt advocate Selma Benkhelifa die de mensen zonder papieren verdedigt.

Risicogroepen

Twaalf dagen lijkt misschien niet lang in verhouding tot wat er tijdens vorige acties gebeurde, maar er zijn personen die het risico lopen tijdens een hongerstaking in een vroeg stadium complicaties te krijgen, waardoor zij de hongerstaking minder lang kunnen volhouden.

Het gaat om mensen die voordien bepaalde ziektes hadden of nog steeds hebben, zoals hart- en vaatziektes, nierziektes, diabetes mellitus, epilepsie,maag- of darmbloedingen en medicijngebruik. Onbekende nierziektes kunnen in een vroeg stadium manifest worden, of tot ernstige complicaties leiden, inclusief een onverwacht snelle dood.

Zwangere vrouwen vormen een bijzondere risicogroep waarbij het soms nuttig kan zijn een aparte vertrouwensarts aan te stellen om de belangen van het ongeboren kind te behartigen.