Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[interview] Red Radio Scorpio!

[interview] Red Radio Scorpio!

Vrije niet-commerciële radiozenders zijn een zeldzame soort. Radio Scorpio 106 FM uit Leuven, 's lands oudste vrije radio lanceert een grootscheepse benefietactie deze en volgende maand. De alternatieve zender, die uitsluitend op vrijwilligers werkt en geen inkomsten haalt uit reclame, heeft nood aan een structurele financiële injectie. Indymedia.be had een gesprek met Pieter Rombouts, hoofdredacteur van Radio Scorpio's nieuwsdienst.

radioscorpio.JPG

Jullie zijn de oudste vrije radio van het land, een beknopte geschiedenis?
“Radio Scorpio zendt al uit sinds '79. Verloopt alles goed dan vieren we onze dertigste verjaardag volgend jaar. Toen er nog geen frequentieplan was waren we één van de vele piratenzenders.
Men wou ons, dé studentenradio van Leuven uit de ether halen.
Een kleine anekdote: toen de politie de studio binnenviel (1980) werd een bandje opgezet dat op voorhand klaar lag. De boodschap luidde als volgt:
'Dit is een noodoproep. Radio Scorpio, uw Leuvense lokale radio wordt bedreigd met inbeslagname. Dit is geen grap. Indien je achter onze principes van lokale radio kan staan, spoed je dan naar het Stuk. Het Stuk is gelegen tussen de Van Evenstraat en de Parkstraat. Enkel een massale opkomst kan onze inbeslagname mogelijk voorkomen. Wij herhalen onze oproep...'
Binnen de kortste keren stond de straat vol met studenten...”

Waarom kiezen jullie voor vrije radio?
“Dat is heel simpel, op een vrije radio kan je nog je zin doen. We werken met vrijwilligers en met studenten. Voor zestig euro kunnen studenten zelf radio maken zonder toelatingsproef, zo leren ze een studio kennen, radio maken en alles wat daar bij komt kijken. Marc Pinte en Peter Van de Veire zijn hier ook begonnen, ik zie vaak talentvolle radiomakers de revue passeren. Daarom moet Scorpio zeker blijven bestaan. Er zijn drie vrije of lokale zenders in Leuven, maar wij zijn de enige zonder reclame. We willen onze eigenheid bewaren en dus niet op één of andere manier afhankelijk worden.”

Nu kampen jullie met financiële problemen, hoe zijn deze ontstaan?
“We zijn twee maal moeten verhuizen. Eerst moesten we uit het stuk omdat zij gingen renoveren. Dan hadden we onderdak gevonden bij Loko (studentenraad van KU Leuven) in de 's Meiersstraat waar we later ook moesten vertrekken. Een goed jaar zijn we uit de ether geweest. Dan zijn we na de renovatiewerken teruggekeerd naar 't stuk. Daar moest een nieuwe studio komen wat veel geld kost, dat jaar is de subsidieaanvraag echter ook niet goedgekeurd...
De grootste factuur blijft natuurlijk die van Sabam. Zij bleven hun facturen en aangetekende brieven sturen naar de 's Meierstraat, wij zelf hebben deze niet gezien. We vielen dan ook uit de lucht wanneer de deurwaarder de boel wou komen aanslaan. In totaal hebben we 15.000 euro schulden waarvan 5000 voor Sabam.”

Wat staat er op het programma van de grootscheepse benefiet?
“Deze maandag was er een fuif, we veilen ook enkele exclusieve items op Ebay, er wordt ook een etentje voorzien... de geldinzameling verloopt vlot maar we kunnen alle hulp gebruiken!”

-Benefietoptredens nu maandag 19/05! Met Dick Black, Homer en Scraps of tape!
Club Der Machine, Naamsetstraat34, slechts 5 euro!
-Scorpio-tombola: nog tot do. 22/05, 2 euro voor 1 lotje, 5 euro voor drie stuks!
-Scorpio-veiling (akoestische gitaar, t-shirts, poster,...)
-Scorpio-buffet 10/06 @ restaurant Rossi

Meer info: www.radioscorpio.com