Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Verslag] Studiedag over pillen in Leuven

[Verslag] Studiedag over pillen in Leuven

In het provinciehuis in Leuven organiseerde de vereninging UilenSpiegel - nog steeds in het kader van haar decenniumviering - samen met Similes en Vlabo een debat over pillen.

http://www.uilenspiegel.net
http://www.similes.org
http://www.vlabo.be

paneEl.jpg

Over medicatie kan véél gezegd en geschreven worden. Tijdens een panelgesprek in Leuven heb ik toch énige dingen opgestoken. O.a. Dirk Van Duppen (dokter bij geneeskunde voor het volk) vertelde dat omstandigheden zeer bepalend kunnen zijn voor de mens: een vluchteling die op de DSM IV classificatie een psychische stoornis had en hiervoor behandeld werd, bleek nadat hij regulier werk en een woonst had gevonden “genezen” te zijn.

Op een onderzoek bij 1 miljoen patiënten is gebleken dat slechts de heel ernstige gevallen baat hebben bij een medicamenteuze behandeling, anderen kunnen het stellen met een placebo. Ook genoteerd dat mensen soms gemotiveerd moeten worden om te kiezen voor een bepaalde behandeling (zowel patiënten als familie).

Ook markante dingen dat een man met het syndroom van Down 20 jaar medicatie genomen heeft terwijl dat helemaal niet nodig was. http://www.tros.nl/radar

De heer De la Porte van Janssens Cilag deelt mee dat in een ziekenhuis (psychiatrisch of algemeen) de medicatie slechts 5% van de kost is.

De heer Hutsebaut (die de vakbonden vertegenwoordigd) heeft het dan weer over de stevigheid van een dossier. Guy Tegenbosch van De Standaard (de moderator): "Hoe krijgen we een andere visie op terugbetalingssysteem van ziekenfondsen?"

Dan komt professor Axel Liègois aan het woord die zegt dat dwangstoornissen bijvoorbeeld beter behandeld kunnen worden met gedragstherapie maar er zijn te weinig therapeuten die dit doen. De erkenning van de terugbetaling moet nog van de overheid verkregen worden.

Ook moet er laagdrempelige zorg in de wijken komen (meer wijkgezond-heidscentra) of groepspraktijken als geneeskunde voor het volk (die altijd door de orde van geneesheren bestreden zijn).

De gezondheidszorg moet in deze een inhaalmanoeuver doen.

Dirk Van Duppen: "Mensen meer en beter informeren, sensibiliseren en mobiliseren, is belangrijk. Ook correctere prijzen voor de geneesmiddelen vragen bijvoorbeeld. Cypralexa kost 40 miljoen aan de ziekenfondsen. We kunnen hier 30 miljoen op winnen door een ander middel dat dezelfde werking heeft voor te schrijven."

Ingrid J (UilenSpiegel): "Hoe komt het dat je van sommige medicatie obesitas kunt krijgen (als nevenwerking)?" "Hersenen zijn meest ingewikkelde orgaan van het lichaam en soms weten we niet hoe iemand op bepaalde medicatie zal reageren!"

Psychiatrische patiënten zijn in veel gevallen proefpersonen, onderzoek moet degelijk worden voortgezet!

Over dwangbehandeling wordt gezegd dat patiënten niet altijd zicht hebben op hun medicatie, niet zomaar medicatie onder dwang toedienen, eerder een tranparante visie aanwenden."

Dirk Van Duppen deelt nog mee dat hij op 20 jaar praktijk slechts 4 X met dwangopnames geconfronteerd is geworden, het komt dus minder voor dan men denkt.

In de namiddag waren er workshops o.a. over invloed van psychofarmaca op metabolisme. Therapietrouw. Kinderen en geneesmiddelen. Geneesmiddelen en patiëntenrechten. Enkele workshops gingen ook niet door!

pillendagJE.jpg

twee personen van de schizofreniegroep
Ingrid Jongeneelen en Kris Reekmans

UilenSpiegel.jpg
VAN-DUPPEN-LIESSENS-LIEGEOI.jpg

dokter Liesens(psychiater),dokter Dirk Van Duppen,prof.Axel Liègiois,

Tegenbos.jpg

Guy Tegenbosch(journalist bij de Standaard) en Stéphane De Geest voorzitter van UilenSpiegel

WORKSHOPzitter.jpg

Rafaël Daem(woordvoerder UilenSpiegel)

Meerdere medicaties

Werd er ook gesproken over het feit dat sommige artsen nogal vlug én veel medicaties voorschrijven?

En wat de gevolgen voor de patiënt zijn, indien hij zo'n coctail in zijn/haar lijf krijgt?

Ik denk hier aan de verschillende wisselwerkingen die sommige medicaties op elkaar hebben,en die zeker niet altijd even onschuldig zijn,...

Sommige mensen krijgen door wisselwerkingen de bibber, om dat tegen te gaan,geeft men medicatie,...van die medicatie begint men dan weer overvloedig speeksel te produceren of krijgt men hartkloppingen,...om dat tegen te gaan geeft men tranquilizers,...en ga zo het rijtje maar af,...

Menig patiënt loopt er door een combinatie van al die pillen zo versuft bij en de risico's hiervan op het lichaam zelf zijn dikwijls niet te onderschatten,...

Naar mijn mening wordt er nog té veel en te onvoorzichtig medicatie voorgeschreven,....