Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Xenofoob geweld in Zuid-Afrika breidt zich uit tot de West-Kaap

Xenofoob geweld in Zuid-Afrika breidt zich uit tot de West-Kaap

Zonet de politie aan de deur gehad. Ze vroegen me hoe ik me voelde en een verhoogde veiligheidstoestand is ingeschakeld om alle buitenlanders in het Dorp te beschermen voor eventuele aanvallen. Men roept op om kalm te blijven maar bij enige onregelmatigheid de politie direct op de hoogte te brengen. Het gevaar op agressie naar buitenlanders zal niet zozeer uit het het dorp zelf komen maar er wordt gevreesd dat de mensen van de townships uit Kaapstad naar de dorpen komen.
Naar mijn mening zijn vooral de onderdrukkingen die de mensen in het verleden al hebben meegemaakt, de hoge werkloosheid en slechte huisvestiging de oorzaak dat Zuid-Afrika op een tijdbom leeft. Een kleine vonk was genoeg om het geweld te laten uitbarsten.

Het geweld richtte zich vooral tegen Zimbabwaanse immigranten in Johanesburg. Kort nadien zijn er oplaaingen van geweld tegen immigranten in Durban en Gauting.

In Garankuwa, Tshwane werd bevestigd door de politie dat onbekenden pamfletten verspreidden met de boodschap dat buitenlanders het gebied moeten verlaten. Deze boodschap werd vooral gericht naar Zimbabwanen, Mozambikanen, Somaliërs en Pakistanezen maar ook vooral mensen uit het bedrijfsleven.

In Kaapstad zijn ten minste een buitenlander, een Somalisch staatsburger gedood en zes mensen gewond geraakt in Milnerton in de buurt van Kaapstad toen men begon met aanvallen op buitenlanders met stenen en flessen.

Ook vele chinese immigranten vluchtten uit hun huizen en barakken en schuilden achter politievoertuigen.

Een 14-jarige kind raakte gewond en een winkel eigenaar zou gestoken zijn in de rug.

Een aantal barakken werden vernietigd en deuren werden open gestampt door aanvallers op zoek naar immigranten. Verschillende container winkels van buitenlanders werden geplunderd en de inhoud gestolen. Ten minste een werd in brand gestoken.

De politie bracht 500 buitenlanders veiligheid in het Milnerton politiebureau en een noodcentrum werd opgericht op de Killarney renbaan waar de mensen konden overnachten.

In de kleine dorpen langs de West Coast zijn ondertussen verhoogde veiligheidsmaatregelen genomen. De politie heeft met elke buitenlander een gesprek over de situtatie en vraagt om kalm te blijven maar bij enige onregelmatigheden hen direct te informeren. Er zal niet direct geweld uit de dorpen komen naar buitenlanders toe maar er wordt gevreesd dat mensen van de Townships uit Kaapstad naar de dorpen komen om buitenlanders aan te vallen.

Mislukte onderhandelingen.

Naar aanleiding van de chaos volgde een vergadering op donderdag nacht met de nodige discussies om xenofobe aanvallen te voorkomen maar de onderhandelingen mislukten.

Volgens de bewoners heeft de commissie nog niet willen luisteren naar hun eisen.

Na afloop van de vergadering, vertelden de bewoners de reporters ter plaatse dat ze willen dat de buitenlanders de townships verlaten.

"We willen dat ze (de buitenlanders) zondag vertrekken," zei Nonkululeko Sarlana, een inwoner van de townships.

Verbijsterde inwoners verborgen zich achter gesloten deuren en ramen. Winkeliers proberen te redden wat ze kunnen. 's Avonds laat brachten de winkeliers hun goederen in veiligheid door deze uit de rekken te halen en in hun auto’s te laden.
De chaos, verspreidde zich over een groot gebied en de politie trachtten de winkeliers en hun families te beschermen.

In Joe Slovo een gebied in Langa, een van de grootste townships waren op een gegeven moment maar slechts drie politiemannen aanwezig die met schoten het geweld van geweldadige bendes op vreemdelingen trachtten in te tomen.

Onafhankelijke Economist Noelani King-Conradie, zegt de furore over allochtone werknemers die de banen van de plaatselijke werknemers inpikken waarvan gezegd wordt dat dit een van de oorzaken is van de vreemdelingenhaat, gevolgen kan hebben voor de loononderhandelingen. De vakbonden, zullen vragen naar een salaris verhoging van ten minste 10% of hoger en een harde houding eisen tegenover werkgevers die buitenlandse werknemers, niet aangesloten bij vakbonden aanwerven in plaats van de Zuid-Afrikaanse burgers.

Ondertussen heeft “Business Unity Zuid-Afrika” (Busa) gewaarschuwd dat de xenofobe aanvallen schadelijk zijn voor het imago en de reputatie van het land. Busa voorzitter Brian Molefe zegt lange termijn ingrepen nodig zijn inclusief de aanpak van criminaliteit, gebrek aan huisvesting en werkloosheid.

Op deze website tracht www.news24.com een overzicht van de bewuste gebieden.

http://www.news24.com/News24/South_Africa/Xenophobia/0,,2-7-2382_2326957...

Bronnen: news 24.com IOL News Sabcnews.

Het recht van de sterkste is het sterkste onrecht.

De anti apartheiders kiezen resoluut voor hun eigen apartheidsysteem nu ze zelf de sterkere zijn tegenover een zwakkere partij.

Diederik

Gepost door Diederik
23.05.2008