Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Bart Debie doet boekje open over politie-aanpak na moord op Achrak

Bart Debie doet boekje open over politie-aanpak na moord op Achrak

De door het Hof van Beroep tot vier jaar cel veroordeelde ex-politiecommissaris en Vlaams Belang-politicus Bart Debie reageert ziedend op oud-korpschef Lamine die de verdediging opnam van Abou Jahjah. In kleurrijke termen beschrijft hij de sfeer die toen heerste in Borgerhout. “Het speelde geen rol of die gasten nu iets misdeden of niet. Als je op dat moment Marokkaan was en in Borgerhout rondliep, was de kans dat je hardhandig werd onderuit gehaald en opgepakt bijzonder groot.”

Debie doet zijn relaas op zijn website. De VB-politicus kreeg één jaar effectief voor onder meer het opstellen van valse processen-verbaal, opzettelijke slagen aan verdachten en het aanzetten tot racisme. Hij blijft voorlopig op vrije voeten omdat hij een cassatieberoep aantekende. Het Hof van Cassatie doet overigens dinsdagnamiddag een uitspraak in de zaak-Debie. Hier een greep uit zijn uitspraken:

“Er was door de burgemeester een samenscholingsverbod afgekondigd en op die vergadering zag Lamine het niet meer zitten. Wij kregen daar de vertrouwelijke opdracht om "grote kuis" te gaan houden in Borgerhout. Bovendien was de arrestatie van Jahjah toen al in volle voorbereiding. De staatsveiligheid was het appartement van Jahjah op de Herentalsebaan in Deurne (recht over het Middelares ziekenhuis) aan het observeren en het Bijzonder Bijstandsteam was zich samen met de POSA aan het klaarmaken om meneer Jahjah zonder fluwelen handschoenen te gaan oppakken. Zelfs de procureur kwam mee ter plaatse. Even terzijde, maar die knoeiers van de staatsveiligheid lieten Jahjah nog ontsnappen zodat hij pas nadien per toeval in een auto aan het Rivierenhof werd opgepakt.
Intussen hadden wij van Lamine de opdracht gekregen om hard - ik herhaal "hard" - op te treden tegen groepen Marokkanen in Borgerhout. Het speelde geen rol of die gasten nu iets misdeden of niet. Als je op dat moment Marokkaan was en in Borgerhout rondliep, was de kans dat je hardhandig werd onderuit gehaald en opgepakt bijzonder groot. Ik heb toen agenten gekend die vrijwillig hun verlof opzegden en kwamen werken. In de mond van het personeel was het "payback time", de kans om het gespuis eens terug te pakken. "Matrakkenkermis" was een andere vaak gehoorde term. De korpschef had namelijk zijn visum gegeven om er hard in te gaan en de rellen de kop in te drukken. Dat was uniek, zoiets hadden we in het korps nog nooit meegemaakt. De "harde" TPI-pelotons waren in Borgerhout actief en dat hebben menige jonge kerels geweten. Met behulp van honden en sproeiwagens werden de straten inderdaad letterlijk schoongeveegd.

Luc Lamine had het toen totaal niet meer in de hand. Hij gaf zijn politie het bevel om bijzonder hard op te treden, hij lag mee aan de basis van de arrestatie van JahJah, etc...”
Meer op http://bartdebiePUNTtypepad.com

AEL onderneemt juridische stappen tegen Antwerps politiekorps

De AEL heeft kennis genomen van de tekst van Bart Debie waarin deze zich uitspreekt over het politionele en racistische beleid tijdens de periode van de moord op Mohammed Achrak.

De ex-politiecommissaris verklaart dat er destijds de opdracht was gegeven om hard op te treden tegen Marokkanen in Borgerhout. Hij zegt erbij dat het niets uitmaakte of ze iets misdeden of niet maar dat het volstond om Marokkaan te zijn om hardhandig aangepakt en opgepakt te worden.

Deze racistische aanpak was al langer bekend bij de Marokkaanse gemeenschap waarvan ook velen effectief het slachtoffer van zijn geworden.

De AEL is helemaal niet verbijsterd over deze verklaring. Het toont gewoon aan hoe systematisch en structureel racisme zit ingebakken in het Antwerpse politiekorps en dat is iets wat we al jaren beweren en aanvechten.

De AEL heeft de verklaring laten vastleggen door een gerechtsdeurwaarder en zal ervoor zorgen dat er juridische stappen ondernomen worden door mensen die aanwezig waren, waaronder ook onze huidige voorzitter Karim Hassoun, die ook geviseerd werden en het slachtoffer werden van dit politieracisme.

We zullen tevens laten uitzoeken of het mogelijk is hogere functionarissen of andere politieke verantwoordelijken hiervoor juridisch kunnen vervolgd worden.

We houden iedereen verder op de hoogte van het verdere verloop van de procedure,

Arabisch Europese Liga