Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Dolle Mol - “Ze willen onze tradities, herinneringen en geest wegvegen om er iets rendabel van te maken”

Dolle Mol - “Ze willen onze tradities, herinneringen en geest wegvegen om er iets rendabel van te maken”

BRUSSEL – De legendarische kroeg de “Dolle Mol”, al sinds '69 thuishaven van de “zachte anarchie”, heeft na enkele jaren onderbreking opnieuw haar deuren geopend. Kraker van dienst is Jan Bucquoy, u wel bekend van zijn staatsgrepen, taartengooierij en eigenzinnige kunstuitingen. Of de heropening lang zal duren, is nog maar de vraag. Aan de muur hangt een bevelschrift dat de uitbaters gebiedt het pand voor één juni te verlaten.

mol1.JPG

links: Jan Bucquoy

De Dolle Mol trekt weer aardig wat volk sinds het pand op dertig april gekraakt werd. De vaste klanten lijken nooit weggeweest. “Linkse klap” verkopend, drinken ze pintjes aan één euro. Voor Jan Bucquoy die er vanaf het begin bij was, is de Dolle Mol een symbool van 36 jaar rebellie. “Nu willen ze onze tradities, herinneringen en geest wegvegen om er iets rendabel van te maken. Een praline zaak of zoiets...”, vertelt hij verontwaardigd.

Dat laat hij vanzelfsprekend niet zomaar gebeuren. Bucquoy is een man met een missie. “Ik zit ook graag in mijn luie zetel naar Roland Garros te kijken maar ik moet iets ondernemen. Ik moet de anderen de weg tonen.” Al voegt hij er ook aan toe dat dat niet altijd even vlot lukt. Hij is merkbaar teleurgesteld in zijn oude strijdmakkers van mei '68, die ofwel “dood zijn, ofwel in de kunstwereld zitten”, en in de jeugd die “minder bevlogen is dan weleer”. Maar zelf zet hij de strijd onverminderd voort.

De macht omverwerpen is het ultieme doel. Elk jaar onderneemt Bucquoy een poging, als hij op 21 juli, met vlag en wimpel, naar het koninklijk paleis trekt om een staatsgreep te plegen. Op dit moment is zijn strategie om een aantal “strategische punten” te bezetten. De Dolle Mol is er daar één van. “Aan de vooravond van één mei, een symbolische datum, hebben we de Dolle Mol gekraakt. Ondanks de waarschuwing om het pand voor één juni te verlaten, zitten we hier nog steeds. Ik beschouw dit als een kleine overwinning”, triomfeert Buckuoy. “Als we een beetje weerstand bieden moeten de machthebbers al snel toegeven.”

Bucquoy houdt een pleidooi voor “l'esprit indépendent”. “De mensen hebben teveel angst. Ze zijn bang voor de dood en bang om te leven. Dat verkrampt hen”, vindt hij. Zelf gelooft hij in een “speelsere” maatschappij die losser georganiseerd is. Daarbij stelt hij het eigendomsrecht in vraag. “Erfenissen moeten via een loterij verdeeld worden over de bevolking”, stelt Bucquoy. En ook de verkiezingen wil hij volgens dat systeem laten verlopen. “Zulke zaken hebben een therapeutisch effect”, meent hij. “Met als gevolg dat we een vrijere samenleving krijgen.”

Tot het zover is, kan u die vrije samenleving zelf al eens gaan opzoeken in de Dolle Mol, Spoormakersstraat in Brussel (vlakbij de de Grote Markt).

mol2.JPG
mol3.JPG
mol4.JPG
mol5.JPG

De Dolle Mol terug open? En

De Dolle Mol terug open? En dat kom ik nu pas te weten??? Hopelijk kom ik niet te laat!

Ik ben pas nu op de hoogte,

Ik ben pas nu op de hoogte, maar als er dan toch een markt of nood is aan de oude mol, kunnen we dan gewoon benefiet starten, met de oude mannen als verminnen etc... en desnoods verhuizen naar een ander pand.

"Nieuwe" Dolle Mol

Wat precies zal de locatie zijn van de "nieuwe" Dolle Mol? En wanneer gaat hij open??

Dolle Mol

Bert Anciaux betaalt de huur ihkv zijn impulssubsidiebeleid. Goede impulsen heeft die man! Die mag blijven na de staatsgreep.

zalig!!!

De dolle mol is een absolute aanrader!!!

ben er met een paar kameraden onlangs nog over de vloer geweest, op wat één der scheefste avonden zou worden. dit caffee geeft een sfeer nergens anders te vinden, ze zet als het ware op zichzelf aan tot rebellie!

HISTORISCHE DOLLE MOL, JEUGDHERINNERING

Jeugdherinnering! De historische Dolle Mol kan het niet meer worden! Ik (toen rond de twintig) verbracht vele dolle, soms ook flauwe, nachten in de Dolle Mol (toen nog op de Kaasmarkt) in de jaren '69 -'72. Ik ontmoette er o.a. het koppel Jeroen BROUWERS, de vrouw van dichter Willy ROGGEMAN, Trees WIJN,...Daar was toch ook het boekhandeltje van Herman CLAEYS (en mysterieuse partner Danielle) aan gebonden...De BOB deed er dienstijverig, sommigen verdachten mij ten onrechte een 'informant' te zijn. Nee, dat psychedelisch anarchisme was niks voor mij. Dan heb ik er defintief de brui aangegeven. Hoog Sammy, kijk omhoog Sammy, want daar is de blauwe lucht.