Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Flash video player op Indymedia.be

Flash video player op Indymedia.be

Zoals sommigen wellicht al zagen, beschikken we sinds vorige week over een Flash-videospeler op Indymedia.be. Yay! Hierdoor kan je de video rechtstreeks in de pagina bekijken, in plaats van het videobestand eerst te downloaden (wat evenwel mogelijk blijft). Zoals op deze pagina.

- Video's worden nog niet automatisch geconverteerd naar Flash video (.flv) - dat doen we voorlopig manueel. We willen immers de instellingen voor die conversie nog even testen.
- Voor de videasten: op http://docs.indymedia.be/node/15 werken we aan een reeks aanbevelingen in verband met het exporteren van video voor de website. Opmerkingen en suggesties welkom.

Flash

Iemand die als Topic(s)

"Independent media, free & open source software, copyright/left" heeft komt ons Adobe Flash media verkopen.

Is dit nu modernistisch-post-cynisme?

In de eerste plaats willen

In de eerste plaats willen we dat het voor bezoekers van de website zo eenvoudig mogelijk is om video te bekijken. De Flash-player kwam er dan ook vooral op vraag van bezoekers en medewerkers van Indymedia.be.

Enerzijds is Flash(-video) inderdaad een propriëtair formaat - de specificaties van dat formaat zijn enkel gekend door Adobe, de maker van Flash. Anderzijds is Flash-video vandaag een standaard wat webvideo betreft (zij het een gesloten standaard).

De tools die we gebruiken om Flash-video te implementeren zijn dan weer wel (zo) open (mogelijk). De software waarmee we de video converteren (FFmpeg) zit onder de LGPL-licentie van de Free Software Foundation. De video-player zelf zit dan weer onder een Creative Commons-licentie. SWFobject, dat we gebruiken om de video te embedden in de webpagina's, is uitgegeven onder de MIT-licentie. Je kan op je computer ook Flash bekijken met Gnash, eveneens vrije software.

Flash(-video) blijft evenwel gesloten. Zodra er een open alternatief voorhanden is, schakelen we met veel plezier over. (Versie 9 (update 3) van de Flash-player ondersteunt ook mp4-video, maar is nog aanzienlijk minder breed verspreid dan players die Flash-video kennen.)

Ook nog even meegeven dat de originele videobestanden downloadbaar blijven. Mensen die geen Flash kunnen/willen gebruiken, kunnen de video's nog steeds downloaden.

Flash Video

Heel goed en interessant artikel! Goede flash player! Ik heb ook een artikel geschreven over flash video. Misschien interessant om even te vermelden?

http://www.q-5.nl/blog/webdesign/flash-video-het-complete-overzicht/

groeten,
Mark

brunodbo

Gepost door brunodbo
01.07.2008