Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Drieletterwoord

Drieletterwoord

Dit bericht dateert alweer van een tijdje geleden, maar het is toch relevant voor een internet-medium, want ... het zou gaan om de 'grootste uitbreiding van internet in 40 jaar'.

Icann akkoord met vrijgave toplevel domeinen
bron: webwereld.nl auteur: Andreas Udo de Haes

Vrijdag 27 juni 2008, 07:41 - De raad van domeinorganisatie Icann heeft in Parijs unaniem ingestemd tot liberalisering van domeinnaamextensies. 'De grootste uitbreiding van het internet in 40 jaar.'

Vanaf voorjaar 2009 zal het voor iedereen met genoeg geld mogelijk zijn om nieuwe toplevel domeinen (tld's) te registreren. Daarmee gaat het domeinnaamsysteem, één van de belangrijkste fundamenten van het internet en het web, flink op de schop. In plaats van en domeinnaam met een reeds bestaande extensie zoals .nl of .com, kan binnenkort iedereen de meest uiteenlopende extensies verzinnen, registreren en uitbaten.

Onontgonnen domein
"Het potentieel is enorm. Het vertegenwoordigt en volledig nieuwe manier voor mensen om zich te uiten op het net", aldus Paul Twomey, president en ceo van Icann. "Het is een reusachtige groei van 'onroerend goed' op het internet." De organisatie rept zelfs van 'de grootste uitbreiding van het internet in 40 jaar.'

De afgelopen jaren kwamen er maar mondjesmaat toplevel domeinen (tld's) bij, zoals .biz,, .mobi, .eu en .asia. Met die rust zal het volgend jaar gedaan zijn. Met dit besluit zet Icann de sluizen open voor een ongebreidelde wildgroei aan tld's als .sex, .hotel, .harry, .paris, .terschelling of .noemmaareenextensie.

Chaos
Administratieve en juridische zorgen zijn er echter wel, en de domeinorganisatie broedt dan ook de komende maanden nog op waterdichte procedures om de verwachte golf aan tld's te kunnen verwerken.

Of het ook echt storm gaat lopen blijft afwachten, want registratie van een nieuw tld is niet voor iedereen weggelegd: de tarieven beginnen rond 60.000 euro. Niet iedereen kan overigens zomaar elke term als tld vastleggen. Icann bezweert dat merknaamhouders eenvoudig hun merken zullen kunnen beschermen tegen domeinkapers en webparasieten.

Duur en nutteloos
Toch is er kritiek. "Het wordt prijzig en nutteloos", aldus domeinboer Geoff Wicks van Netnames tegen de BBC. "Dit geeft grote problemen voor bedrijven, omdat ze talloze domeinen zullen moeten kopen om zichzelf veilig te stellen."

Hindi
Naast liberalisering van het toplevel regime is Icann ook akkoord gegaan met de invoering van andere tekens dan de 26 letters van het Romeinse alfabet in het tld-systeem. Binnenkort worden daar Chinese, Cyrillische (Russisch), Devanagari (Hindi), Arabische en Japanse letters, tekens en karakters aan toegevoegd.
bron: webwereld.nl

 • Vlaanderen wil een eigen toplevel domeinnaam

  De Vlaamse regering bekijkt of ze domeinnamen eindigend op .vla kan laten registreren als alternatief voor de bestaande webadressen eindigend op .be. Dat heeft minister-president Kris Peeters (CD&V) gisteren laten weten aan Vlaams parlementslid Mark Demesmaeker (N-VA).

  In principe is het mogelijk vanaf 2009, omdat Icann, de internationale non-profitorganisatie die onder meer verantwoordelijk is voor het toewijzen van nieuwe top level-domeinnamen (TLD's), het gros van de beperkingen op het toekennen van nieuwe TLD's gaat opheffen. Daardoor zou de .vla extensie wel eens snel goedgekeurd kunnen worden.

  Internetfora en -blogs gonsden meteen van de grapjes als koeien.vla :-).
  Maar ik verwijs naar het iets serieuzere artikel van Knack.be

 • Jo

  Gepost door Jo
  10.07.2008