Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

"Navo kan oorlog in Afghanistan niet winnen"

"Navo kan oorlog in Afghanistan niet winnen"

BRUSSEL -- De Navo kan niet winnen in Afghanistan. Dat zegt Gérard Chaliand, specialist in guerilla-oorlogen en kenner van Afghanistan in een interview met Le Monde. “”Er zal onderhandeld moeten worden. Er is geen andere uitweg”, aldus Chaliand.

Weinig Westerlingen kennen Afghanistan beter dan Chaliand. Als mede-oprichter van het Center for Conflict and Peace Studies (CAPS) in Kaboel verblijft hij meerdere maanden per jaar in Afghanistan. Als geostrateeg schreef hij ook al een tiental boeken over guerilla-oorlogen. In een interview met de Franse krant Le Monde toont hij zich bijzonder pessimistisch over de kansen van de Navo om de Taliban te verslaan. “Na de aangekondigde versterkingen zullen er ongeveer 80.000 navo-soldaten in Afghanistan zijn. Dat laat niet toe om het terrein te controleren. We zitten dus in een militaire impasse. Vandaag moet er dus onderhandeld worden. Er is geen andere uitweg. De Taliban kunnen de oorlog niet winnen tegen de Navo die op hun beurt de taliban nooit kunnen uitroeien.”

Volgens Chaliand zitten de Navo-troepen verschanst in hun forten en controleren ze alleen de hoofdstad Kaboel en enkele andere steden. “In het zuiden en het oosten van het land zijn de Taliban er in geslaagd om met de steun van een groot deel van de bevolking een politieke structuur op poten te zetten, parallelle hiërarchieën die de echte macht vormen. De ervaring leert dat als de tegenstander die macht uitoefent, de oorlog verloren is.”

De Taliban profiteren van de corruptie van het door de Navo gesteunde Afghaanse gezag. Afghaanse politie-agenten worden te weinig betaald en proberen op andere manieren aan geld te komen. Maar ook hogerop is er veel corruptie. “In de schaduw van de macht worden sommigen enorm rijk.” De Taliban spinnen ook garen bij de vele burgerslachtoffers door de bombardementen van de Navo.

Waarom stort de navo zich dan in een uitzichtloze oorlog? “We blijven er omdat we er zijn. Er zijn ook strategische redenen. Buur pakistan is met zijn 150 miljoen inwoners en nucleair arsenaal – ook al wordt dat meer en meer beveiligd – het epicentrum van de crisis. De Navo is in Afghanistan omdat dat toelaat om aanwezig te zijn in het oosten én het westen van Iran en aan de poorten van Centraal-Azië.”

De Belgische minister van Defensie Pieter De Crem stuurt binnenkort vier F-16’s en honderd soldaten naar het zuiden van Afghanistan. Tegen die plannen werd al luid geprotesteerd door de oppositie en door de vredesbewegingen.

Lees het volledige interview hier

Doe het uit eigenbelang

"De Belgische minister van Defensie Pieter De Crem stuurt binnenkort vier F-16’s en honderd soldaten naar het zuiden van Afghanistan."

Ik ben er tegen.
Uit eigenbelang.
We gaan als NAVO bondgenoot.
Amerika als grootste partner.
Die zoeken eveneens ruzie met Iran.
Als het tot een oorlog komt.
Iran met zijn lange afstandsraketten(7000 kilometer)
Brussel en het hoofdkwartier van de NAVO.
Bondgenoot van de V.S
Ik zie ze al vliegen.
Bomenergie?Nee bedankt.
Liever geen goede maatjes; toch de beste vrienden.

Leo