Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Bekende Belgen steunen de strijd van mensen zonder papieren

Bekende Belgen steunen de strijd van mensen zonder papieren

BRUSSEL -- Een veertigtal bekende Belgen scharen zich openlijk achter de mensen zonder papieren. Ze vragen aan de overheid om haar verantwoordelijkheid op te nemen in plaats van een struisvogelpolitiek te voeren. Dat werd vandaag bekendgemaakt op een persconferentie in het Kaaitheater in Brussel. Ze roepen alle Belgen op om op 17 juni te betogen voor een duidelijke regularisatieprocedure en voor meer respect voor mensen zonder papieren.

DSCN1261.JPG

De lijst van bekende Belgen die hun steun betuigen bestaat zowel uit persoonlijkheden uit de artistieke en literaire wereld alsook uit de academische- en de vakbondskringen. Zangers Salvatore Adamo en Arno, schrijvers Tom Naegels en Paul Hermant en ook filmmakers Dardenne, Marc Didden en Stijn Coninx doen mee. Al meer dan acht maanden zijn mensen zonder papieren bezig met zich te organiseren om gehoord te worden. Op dit moment bezetten ze een veertigtal kerken, moskeeën en andere plaatsen in België. De betogingen volgden elkaar op: 5.000 personen in Antwerpen, meer dan 10.000 in Brussel en 5.000 in Gent.

De reden van de conferentie is dat de Belgische regering in een impasse zit en verdeeld is over de regularisatie van vreemdelingen. FAM (het forum voor asiel en migratie) eist vandaag daarom een snelle regularisatieprocedure. Die moet bij de behandeling van een dossier de garantie bieden op een degelijke mogelijkheid tot verdediging en op een onafhankelijke commissie die bestaat uit een magistraat, een advocaat en een lid van een ngo (niet gouvernementele organisatie). Ali Guissé, de woordvoerder van UDEP (nationale beweging van mensen zonder papieren) krijgt met het nodige gevoel voor humor de zaal mee: "Als iedere sans-papiers op de betoging een vriend meeneemt, dan zijn we in iedere geval al met veel volk".

Iedere bekende Belg die een speech geeft, plaatst zich met een wit masker op in de rol van een papierloze. Daarbij gebruiken ze voorbeelden van een echte situatie. Het gaat over personen die illegaal in België verblijven en geen oplossing in het vooruitzicht hebben. Daarna zetten ze het masker af en zeggen hun mening. Schrijver Tom Naegels bezocht de kerkbezetters al en steunt ze "omdat hun eisen redelijk en politiek haalbaar zijn". Hij vindt het jammer en vreemd dat politieke partijen, zoals bijvoorbeeld de SP.a en de CD&V, de mensen zonder papieren niet steunen. "Nu weet de mythische massa Vlamingen niet eens wat de eisen van de mensen zonder papieren zijn", en dat moet veranderen om ooit een oplossing te kunnen vinden". Regisseurs Luc en Jean-Pierre Dardenne, die al verschillende prijzen in ontvangst namen op het wereldbekende filmfestival van Cannes, doen een oproep aan de regering en aan de publieke opinie. Ze verwijzen daarbij naar de Universele Verklaring van de Mensenrechten en vragen om te onderhandelen over de voorstellen van organisaties en vakbonden. "Want nu leven duizenden mannen, vrouwen en kinderen in een wanhopige situatie",klinkt het. Schrijver Paul Hermant doopt Patrick Dewael om in Patrick 'The Wall'.

Anne Demelenne van het ABVV (socialistische vakbond) vindt het "een sociaal schandaal dat er duizenden werknemers op dit moment in het zwart moeten werken en niet weten of ze de volgende dag nog iets te eten hebben. En een terugkeer naar hun land van herkomst heeft zeer dikwijls afschuwelijke gevolgen voor mensen zonder papieren: een gevangenisstraf, of de dood. Daarom moet er een heldere, onpartijdige en permanente regeling gevonden worden", vindt ze. Thierry Jacques van het ACW (koepel van christelijke werknemersorganisaties) zegt dat mensen zonder papieren "uitgebuit worden door hun werkgevers". Hij wijst erop dat de regering in een impasse zit die door betogingen kan opgelost worden. Simone Susskind van de ULB (Université Libre de Belgique) wijst erop dat we de mensen zonder papieren moeten regulariseren omdat we ze nodig hebben op de arbeidsmarkt, "maar in plaats daarvan laten we ze leven in vreselijke omstandigheden". Schrijver Jean-Luc Outers zegt dat onze moderne maatschappij de waarde van gastvrijheid vergeten is. Hij vraagt dat Belgen stoppen met de vreemdelingen als vijanden te behandelen.

Het zal je niet zeer veel kosten om aan de nationale betoging, die zaterdag 17 juni om 14 uur aan het treinstation Brussel-Zuid begint,deel te nemen: de nmbs rekent een verlaagd tarief aan: wanneer je maximum 60 kilometer naar Brussel moet reizen, kost het 6 euro. Vanaf 60 kilometer kost het 8 euro en er zijn bovendien in heel het land busdiensten voorzien.

DSCN1256.JPG
DSCN1234.JPG
DSCN1225.JPG