Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Opinie] Het China syndroom

[Opinie] Het China syndroom

Soms moet je de werkelijkheid spiegelen om ze onder ogen te zien. Veronderstel even dat België gastland zou zijn voor de Olympische Spelen of een ander groots sportevenement. Stel je dan voor dat buitenlandse correspondenten focussen op de hongerstakers zonder papieren of op kinderen die opgesloten zitten in asielcentra, op het gegeven dat een derde van de bejaarden in de hoofdstad hun gezondheidsfactuur niet kan betalen, op de bedenkelijke kloof in het onderwijs tussen rijke en arme kinderen, op de overbevolkte gevangenissen en de regelmatige opstanden daar.

Stel dat ze constant reportages maken over de abominabele huisvesting en werkomstandigheden van illegalen, over de steun van België aan de oorlog in Afghanistan en het feit dat daarin reeds meer burgers omkwamen dan onder het Talibanregime, over de steun aan de folterpraktijken van de VS via het toestaan van CIA-vluchten, over bijna veertig procent fascistische stemmers in bepaalde regio’s en de verontrustende graad van racisme in het grootste landsdeel, … Stel je voor dat ze het land associëren met pedofilie, snuivende sportlui, het wurgen van asielzoekers, het laten ontsnappen van topgangsters of een premier die het nationaal volkslied niet kent. Het zou niet gaan om leugens, maar we zouden deze berichtgeving ongepast, oneerlijk en tendentieus vinden. Terecht.

Nochtans is het ongeveer dit wat vandaag gebeurt ten aanzien van China: er wordt permanent ingezoomd op het gebrek aan mensenrechten en vrije meningsuiting, op het autoritair karakter van de overheid, op het onderdrukken van Tibet, op de milieuproblemen, op de corruptie, de urbanisatieperikelen en ga zomaar verder. Zelfs bij pure sportevenementen zijn er dezer dagen constant al dan niet subtiele toespelingen of commentaren over een of ander negatief aspect van de Chinese samenleving. Het Rijk van het Midden wordt globaal genomen afgeschilderd als een hardvochtig en onmenselijk land, dat de Spelen wanhopig gebruikt om zijn imago op te poetsen. Bij die beeldvorming zijn er gelukkig uitzonderingen, die de regel bevestigen.

Verre van ons om te beweren dat het land geen problemen zou kennen, integendeel. China industrialiseert vijf maal zo snel als wij in de negentiende en twintigste eeuw en het gaat over vier maal zoveel mensen als toen in Europa. Iedereen die de geschiedenis kent beseft dat industrialisering een brutaal proces is. Als je de schaal en de snelheid van China in rekening brengt, kan het dus niet anders dat het land voor gigantische uitdagingen staat. Onze eigen geschiedenis helpt al heel wat om een en ander te kunnen duiden. Maar om een zich evenwichtig beeld te kunnen vormen is het minstens zo belangrijk de situatie in een correct perspectief te plaatsen. China moderniseert in recordtempo, maar is nog steeds een derdewereldland. Het BNP per inwoner is vijf maal lager dan het onze. De lonen stijgen er snel, maar zijn nog steeds maar een fractie van die in West-Europa. Het land vergelijken met, of afmeten aan België of een ander rijk land is dan ook onzinnig. Het is, om het in sporttermen te zeggen, topprestaties verwachten van iemand die nooit aan sport doet en hem dan vrolijk afkraken.

Als je over China zinnige zaken wilt zeggen moet je dat doen in het licht van vergelijkbare landen. Enkele voorbeelden. China heeft de honger uitgeroeid, dat kan tellen voor een vijfde van de wereldbevolking. De afgelopen maanden waren in een veertigtal landen voedselrellen, niet in China. De kindersterfte is er driemaal lager dan India, d.w.z. dat in dat laatste land jaarlijks 1,3 miljoen kinderen teveel sterven in vergelijking met zijn noorderbuur. De Internationale Arbeidsorganisatie geeft twee landen aan als model voor het efficiënt uitroeien van kinderarbeid: Brazilië en China; buurland India telt nog steeds veertig miljoen kindarbeiders. China heeft sinds de jaren tachtig meer dan vierhonderd miljoen mensen uit de extreme armoede gehaald. Dat is nooit gezien in de wereldgeschiedenis. In diezelfde periode zijn er in Latijns-Amerika 14 miljoen extreem armen bijgekomen en in Afrika honderdvijftig miljoen.
Tot zover het sociale. Wat te denken van het politieke en de mensenrechten? Er valt heel wat te zeggen over de politieke bestuursvorm, zeker naar onze maatstaven. Maar een recent onderzoek aan de Columbia Universiteit van New York toont aan dat de Chinezen meer tevreden zijn over hun politiek systeem dan de inwoners van zeven buurlanden, waaronder Japan en Zuid-Korea. En dan hebben we het nog niet over de politieke situatie in Myanmar, Indonesië en Pakistan, of de terreur in India en Sri Lanka, de aanslepende burgeroorlog in de Filippijnen.

En de mensenrechten? Ook daar kan veel over gezegd worden, maar het is heel vaak subjectief gekleurd. De UNDP, het ontwikkelingsorgaan van de VN heeft terzake een objectief meetinstrument ontwikkeld: de human development index. Volgens deze indicator groeit China van alle landen uit de regio overduidelijk het snelst. The Economist, die je allesbehalve pro-Chinese vooringenomenheid kan toedichten, stelt dat China vandaag veel vrijer is dan tien, twintig jaar geleden en dat drukkingsgroepen en ngo’s zich vrijer kunnen beweging, zij het binnen de gekende krijtlijnen. ‘Veel derdewereldlanden zouden een oorlog beginnen om de problemen te mogen hebben van China’, kopte de Financial Times onlangs, op zijn zachtst gezegd ook al geen fan van het land.
China werd vorig jaar met meer dan tweederde van de stemmen verkozen in de mensenrechtenraad van de VN, terwijl de VS zich geen kandidaat durfde stellen. Dat hoeft niet te verwonderen. In de landen van het Noorden is China meestal kop van jut in de media en bij de politieke elite. In de landen van het Zuiden daarentegen wordt met stijgende bewondering gekeken naar de indrukwekkende moderniseringspurt van dit derdewereldland. Dat is een merkwaardig fenomeen. Het is alsof het BNP per inwoner bepalend is voor de appreciatie van het land. Misschien zegt wat we over China zeggen, en vooral de wijze waarop, veel meer over onszelf dan over het Aziatisch land. Om het met Chinese filosoof Lao-Tse te zeggen: ‘De waarheid klinkt als haar tegendeel’.

Marc Vandepitte, schreef samen met Ng Sauw Tjhoi Made in China. Meningen van daar, Epo, Berchem 2006.

.....en honderden gezinnen

.....en honderden gezinnen uit hun huizen drijven in de mooiste plekjes van het land voor louter economische doeleinden (uitbreiding haven Antwerpen en Gent). Hoe durven ze daar in België. Foei.....

Merci Mark Interessante

Merci Mark
Interessante feiten over China die je weinig hoort.

Wat is jouw visie op de claim van Naomi Klein dat ze een controle maatschappij installeren? En dat de chinese economie in feite een top efficient kapitalistsch model is.
Is totalitarisme inherent aan kapitalisme?
Ja zeker?
Die Lissabon traitee is er wel effe door geramd op 3 dagen tegen de afspraken in van de Volksvertegenwoordigers zelf.Kan je nalezen in d e verslagen van het parlement.
Dit was niet afgesproken.
Boem patat stemmen en een beetje vlug ja zeggen.
Merci Sarkozy.

Marx zei dat de heersende

Marx zei dat de heersende ideeën de ideeên van de heersende klasse zijn. Als dat klopt dan kan je dus aan de hand van de heersende ideeên vaststellen welke klasse aan de macht is. De heersende idee in China is dat rijk worden geen schande is, integendeel: rijk worden is het ideaal sinds Deng op efficiente wijze komaf maakte met de Mao.
In China zijn er nu een paar honderd TVstations en het internet is weidverbreid. De Chinese versie van You Tube, Tudou, is een bedrijf in handen van een Nederlandse (!) zakenman Mark van der Chijs. Elke dag worden er 50.000 videoclips op Tudou geplaatst, 1/3de van alle Chinese internetgebrukers surft minstens een keer per week naar Tudou. De (ideologische/culturele/... ) impact van Tudou is enorm. In een interview op de Nederlandse TV antwoordt Mark vd Chijs op de vraag wat hij het meest kenmerkend vindt voor de Chinese jeugd: "Competitie, je moet keihard werken en studeren om carriere te maken. De druk is enorm." Individualisme en concurrentie, dat zijn de basiskenmerken van de heersende ideologie. Dat zijn heel toevallig ook de
kenmerken van het kapitalisme. Heel bizar wordt het interview met de Nederlandse zakenman als hij uitlegt hoe er censuur wordt toegepast: elke politieke boodschap is op tudou verboden, alleen entertainement is toegelaten. Heel af en toe komt er toch een telefoontje van een Chinese KP functionaris om een bepaald filmpje te verwijderen: "Wat we dan ook direct doen" aldus de nederlandse democraat. Volgende vraag: "Ben je dan bang van de overheid?" Antwoord: "O, nee, ik ben alleen bang van de concurrentie."
De kapitalistische concurrentie, dat is dus het enige dat deze buitenlandse zakenman vreest. De overheid? Die staat aan zijn kant. Die schakelt alleen politieke dissnidenten uit. Uitbuitng ? nooit van gehoord.
Een ander reportage: een Chinese kapitalist toont zijn overvloed. In die decadente luxe hangt een ..schilderij van Deng. De Chinese kapitalist zegt: "Aan die man heb ik mijn rijkdom te danken. Deng zei dat het geen schande is om rijk te worden." In een volgende scene zie je deze aanhanger van Deng aan een andere uitzuiger uitleggen hoe je rijk wordt: niet door te investeren in productie maar door te handelen in aandelen (maw: door te speculeren).
En dan was er nog die reportage over de 70.000 kinderen die jaarlijks ontvoerd en verhandeld worden (naar Belgie vertaald zou dat betekenen: circa 500 kinderen per jaar). En wat is de reaktie van overheid? Die verbiedt de ouders om posters op te hangen over hun verdwenen kind...
De basisboodschap van de Chinese partij is: een wereld, een droom. Een harmomoniuese samenleving waar werkgever en werknemer in een partij zitten en samenwerken. Wat is het verschil met het corporatisme?
Dimitrov stelde in de jaren 30 van de vorige eeuw dat fascisme de openlijke dictatuur van het kapitaal is. Ik vrees dat Mao groot gelijk had met de culturele revolutie. Ik vrees dat die culturele revolutie helaas in anarchisme, gauchismr en cultureel barbarisme verloren is gelopen waardoor figuren als Deng, nationalisten met een rechtse visie, aan de macht konden komen. Zij hebben het linkse kind met het badwater verzopen: op papier regeert er een KP maar die voert uit wat de nieuwe rijken willen. De babla over economische groei, afname van het aantal armen, ... geldt evenzeer voor landen als Japan, Thailland, Zuid Korea De echte duurzame toetssteen is de vraag: welke klasse heeft de macht. Dat zijn dus niet de mljoenen rechteloze migranten, maar wel een handvol superrijken die in een overdadige villa een schilderij van Deng hebben hangen. En die , zoals hun collegas in Japan, Zuid Korea, Thailand, hun eigen versie verkopen van de liberale tricke down theorie: laat eerst een paar rijk worden, dan kan de rest ook volgen. 88
Ik ben lid van de PvdA maar ik schaam me voor elke verdedeging van het huidige China waar, als Mao nog leefde,hij terstond een nieuwe guerilla zou beginnen. De binnenlandse vijand is er intussen zo sterk dat eenheid tegen het fascisme eenheid tegen de regerende partij betreft.

Dat is inderdaad een

Dat is inderdaad een voorbeeld hoe westerse indoctrinatie werkt, we leren blind te zijn voor de fouten hier, en zeker zwaardere kritiek op de fundamenten van de onze maatschappij gebaseerd op uitbuiting en (loon)slavernij, maar voor de staatsvijanden

(staatsvijand zijn hangt samen met hoezeer men meewerkt met het kapitaal),

wordt men meteen zeer creatief, het is ook treffend hoe men china in een vacuum ziet, alsof bijvoorbeeld de Westerse bedrijven die hun spullen door Chinese slaven laten fabriceren geen schuld treft.
Voor dat laatste moeten we natuurlijk blind blijven want dan zouden zijn we bijna bij het feit komen dat we zelf meedoen aan de spiraal van slavernij als we onze goedkope gsm's, en weet ik veel wat kopen, en dat is iets wat je als machthebber niet wil, mensen die zich bewust worden van hun eigen verantwoordelijkheid en misschien wel beslissen dat ze niet willen meewerken aan als die slavernij en mishandelijk.

Ivm met China en pvda Zelf

Ivm met China en pvda

Zelf is het me ook al opgevallen dat de pvda soms de Chinese (en Cubaanse) overheid echt lijkt te verdedigen, en gezien de geschiedenis van die partij hoeft dat niet te verbazen.

Meestal doen ze dat om de westerse propaganda, desinformatie in de media aan te tonen, maar ze durven zeker wel overdrijven en veel (te veel) weg te hebben van Chinese KP (en Castro) apologisten, en gezien de oorsprong van de partij zijn er misschien wel elementen aanwezig die dat echt zijn.

Beste Pieter, Wat cuba

Beste Pieter,

Wat cuba betreft: dat is toch nog een heel ander sociaal model dat volgens mij terecht door de PvdA wordt verdedigd.

Geen tag?

Geen China-tag? Dan maar zo:
www.indymedia.be/nl/node/29016

Vraag aan Marc

Eerst een citaat:

Stel dat ze constant reportages maken over de abominabele huisvesting en werkomstandigheden van illegalen, over de steun van België aan de oorlog in Afghanistan en het feit dat daarin reeds meer burgers omkwamen dan onder het Talibanregime, over de steun aan de folterpraktijken van de VS via het toestaan van CIA-vluchten, over bijna veertig procent fascistische stemmers in bepaalde regio’s en de verontrustende graad van racisme in het grootste landsdeel, … Stel je voor dat ze het land associëren met pedofilie, snuivende sportlui, het wurgen van asielzoekers, het laten ontsnappen van topgangsters of een premier die het nationaal volkslied niet kent. Het zou niet gaan om leugens, maar we zouden deze berichtgeving ongepast, oneerlijk en tendentieus vinden. Terecht.

Vraag: jij vindt dus dat Indymedia ongepast, oneerleijk en tendentieus is?

re:

Misschien hadden de voorbeelden van Marc nog wat scherper kunnen zijn. Het punt is namelijk dat de Westerse media een volledig vertekend beeld geven van de realiteit in China. Chinese media mogen gerust iets schrijven over de coke-problemen van Tom Boonen of de folterpraktijken in Guantanamo. Het probleem begint als dat soort berichtgeving de indruk wekt dat alle Belgische jongeren voortdurend wit poeder in hun neus wrijven en met Lamborghini's rondracen en dat alle gevangenen in Vorst, Lantin of Leuven Centraal dagen en nachtenlang gefolterd worden. Ik hoop dat Indymedia.be-lezers niet met de idee rondlopen dat alle dorpbewoners in Vlaanderen opgejaagd wild zijn voor bulldozers zoals in Doel of dat er boven elke school binnenkort misschien een brug komt met honderdduizenden razende vrachtwagens of dat alle werknemers van België eigenlijk het liefst van al meteen de laatste, definitieve algemene staking voor onbepaalde duur zouden willen uitroepen om een einde te maken aan hun ondraaglijke uitbuiting.

Op dat vlak zit het volledig fout met ons beeld over China. Het is zwaar vertekend. Marc Vandepitte is niet de enige die zich daar aan ergert. Hans Vandeweghe, sportjournalist bij De Morgen, deed het gisteren ook. “Al bij al denk ik dat Peking zich minder heeft opgesmukt dan pakweg Athene vier jaar geleden”, schrijft hij. Nochtans is elke Westerling overtuigd dat het precies omgekeerd is. Nog voorbeelden: iedereen hier kent het arme zangeresje met de lelijke tanden en heeft er ook een uitgesproken mening over. Maar vraag eens naar het lot van de Al Jazeera-journalist Sami al-Hajj. Geen mens die weet wat hem overkwam, laat staan dat er iemand van wakker ligt.

Dat komt door onze media. Het probleem met dergelijke mediakritiek is dat je dan reacties krijgt als die van jou. “Ja, maar, er loopt toch vanalles verkeerd in China.” Ja, natuurlijk, maar het doel van mediakritiek is niet om een genuanceerd beeld te geven van een onderwerp, wel om medialeugens te doorprikken. Onder een artikel over de foute berichtgeving over massavernietigingswapens schrijf je toch ook niet: “Ja, maar Irak was toch ook geen paradijs onder Saddam Hoessein.”?

Oke, als ouwe maoist ben ik

Oke, als ouwe maoist ben ik steeds bereid tot een portie zelfkritiek :) Ik ben het er mee eens dat de media hier een zeer eenzijdig beeld ophangen van China. Wat dat betreft heeft marc zeker gelijk. Maar dan blijft de vraag of er redenen zijn om het beleid dat China nu voert te verdedigen: de kloof tussen rijk en arm groeit er, de slogan 'een wereld, een droom' is niet bepaald een socialistische slogan want er is de wereld van het kapitaal en de wereld van de arbeid en hun dromen staan lijnrecht tgo elkaar. De bullshit die ik hoor van de Chinese KP over een harmonieuse samenleving staat lijnrecht tgo de marxistische opvatting dat de klassestrijd in het socialistische tijdperk nog niet beslecht is. De grote vraag is dus of de tegenstellingen tussen China en het westen een tegenstelling is tussen socialisme en kapitalisme of dat het een tegenstelling is tussen de oude kapitalistische machten op retour en een jonge kapitalistische mogendheid die op het punt staat het Amerikaanse overwicht te doorbreken ?
Als het tot een militair conflict komt- en die kan is zeer groot-de analyse van Lenin terzake is bijzonder actueel, is het dan een conflict zoals WO1: een imperialistische oorlog waar geen enkele partij het recht aan zijn zijde heeft, of is het dan een conflict als WO2 waar socialisme en een burgelijke democratie tgo een fascistische agressor stonden?
Maw als de ene dief de andere dief probeert zwart te maken, moeten wij ons daar dan iets van aantrekken?

nog mediakrtitiek

Nog een interessante kritiek op de eenzijdige westerse berichtgeving over China kan je lezen in de MO*paper "Door welke lens kijken wij naar China?" van China-kenner Kristof Decoster. Je kan deze paper gratis downloaden op www.mo.be/mopapers.

welaan, kritiek op elke wantoestand, overal en wel nu!

'Eenzijdige westerse berichtgeving over China'.

Zolang het westers kapitaal zich daar gedraagt als een hoer, maakt het weinig uit wát er over China bericht wordt. Dát lijkt me de jammerlijke realiteit.

Zijn mensenrechten-activisten dan zeurkousen die niks beters te doen hebben??

Ik dacht dat media-kritiek ontstaan is omdat de media te weinig aandacht hebben voor de diepere sociale realiteit van politieke en economische krachtverhoudingen?

Blijkt dat mediakritiek nu dus ook bestaat in de vorm van kritiek op media die teveel aandacht hebben voor de sociale realiteit achter politieke en economische krachtverhoudingen...
Het kan verkeren...