Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Interview] Een vooruitblik naar Ieperfest 2008

[Interview] Een vooruitblik naar Ieperfest 2008

BRUSSEL – Welk Belgisch muziekfestival is bekend van de Verenigde Staten tot Australië en van Japan tot Zuid-Amerika én heeft bovendien niets met Clear Channel te maken??? Ieperfest! Het langstlopende en grootste underground Hardcore festival van Europa. Dit jaar viert het festival zijn 16e editie met voor het eerst twee podia. De organisatie mikt deze keer opnieuw op 3.000 bezoekers per dag. Wij spraken één van de organisatoren Martijn Van De Walle (32) uit Zonnebeke. Zijn voornaamste bezigheid is muziek: naar concerten gaan, muziek beluisteren, optredens organiseren en (vroeger althans) in een band spelen.

nothingdone.jpg

Wanneer en op welke manier geraakte je bij het festival betrokken?
Ik kwam voor het eerst naar Ieperfest in 1995. Een aantal jaren later liet ik toerende groepen bij mij thuis overnachten. Op die manier heb ik steeds meer verantwoordelijkheid opgenomen. Tot ik drie jaar terug in de organisatie van het festival gestapt ben.

Wat is Ieperfest en hoe is het festival onstaan?
Eind jaren ’80 en begin jaren ’90 werden er in de streek al regelmatig hardcore optredens georganiseerd. Op een gegeven moment kwam de idee om een festivalletje te beginnen. De eerste edities vonden plaats in de garage van ‘Republiek De Vort’n Vis’, met Edward van Goodlife Recordings en Hans van Liar als voornaamste trekkers van de eerste 2 edities (1992 en 1993 of 1994). Maar vanaf 1995 hebben de mensen van Genet Records (met o.a. Bruno ‘Pyrrhus’) samen met de mensen achter ‘Republiek De Vort’n Vis’ en een aantal losse medewerkers, het festival terug op het getouw gezet. Toen vond het festival ook al plaats op het einde van augustus en duurde het ook al drie dagen. Doordat het festival meer en meer aan populariteit won, is men ook vaak moeten uitwijken naar andere locaties. Zowel wat groepen als bezoekers betreft werd het festival ook meer internationaal. Maar zelfs in de begindagen zag ik er de Canadese band Chokehold, die mijn sokken uit mijn schoenen rockten en mij volledig in het HC-wereldje onderdompelden! Van West-Europa naar Oost-Europa, tot de Verenigde Staten, Japan en Australië toe. De laatste jaren treden er zelfs bands aan uit het Verre Oosten en Zuid-Amerika.

En toch is het in België nauwelijks gekend?
Door het feit dat Ieperfest zowel ‘underground’ als ‘internationaal’ is, krijg je inderdaad het vreemde effect dat mensen in Japan en de Verenigde Staten het festival kennen, terwijl het voor velen mensen uit Ieper zelf, laat staan uit België, een grote onbekende is! De reclame gebeurt ook haast uitsluitend binnen het wereldje zelf. En het festival is wel groter geworden, maar door het commerciële te bannen, hebben we het toch steeds kleinschalig genoeg weten te houden. Een evolutie die er wel is geweest is het tanende belang van ‘straight edge’. In de beginjaren waren veel groepen en het publiek ‘straight edge’. De laatste jaren is er echter veel meer openheid rond gegroeid en is ‘straight edge’ook allemaal persoonlijker geworden.

Je sprak daarnet over ‘Republiek De Vort’n Vis’. Wat moet ik mij daar bij voorstellen?
Dat is een onafhankelijk ontmoetingscentrum in Ieper. Dit jeughuis is uit de Ieperse punkscène van de jaren ’80 gegroeid. Zij wilden toen een eigen locatie en riepen ‘Republiek De Vort’n Vis’ uit, onafhankelijk van België. Ze wilden daarmee een aantal zaken duidelijk maken: dat ze een andere maatschappijvorm voorstonden en dat Ieper, een stad die leeft van het oorlogstoerisme, meer aandacht moest geven aan jongeren(cultuur).

Waarin onderscheid Ieperfest zich nog van de andere festivals?
Ons festival steunt voor 100% op vrijwilligers. Dat mag je zeer letterlijk nemen: werkelijk iedereen die met het festival te maken heeft, doet dat op vrijwillige basis: de organisatie (bestaande uit een tiental mensen), de bands, de catering, de drankstanden, de podium –en tentenbouwers, de mensen achter web-zines of distro’s en andere mensen uit de scène. Als tegenprestatie krijgen ze dan gratis toegang, drank -en eetbons. Dat vinden de meeste mensen al ruim voldoende. De punk-attitude ‘Do-It-Yourself’ vinden we allen nog erg belangrijk: de idee van samenwerking aan iets los van alle commerciële toestanden in de wereld, geeft een enorm goed gevoel. Hoewel het niet steeds de gemakkelijkste weg is en er organisatorisch wel eens iets fout loopt. Maar dat neemt iedereen er graag bij. Een andere groot verschil is trouwens dat wij nooit werken met grote sponsors. En hoewel het binnen het festivalwereldje tegenwoordig minder leeft, proberen we met Ieperfest steeds onze onafhankelijkheid te behouden.

Voor mij zijn Hardcore en maatschappelijk engagement steeds verbonden geweest. Wat is jouw mening daarover?
Voor mij persoonlijk en voor velen rond mij geldt dat ook nog. Maar toch is er veel veranderd met vroeger. Daarnet sprak ik over de oprichting van ‘Republiek De Vort’n Vis’. In de periode was muziek echt een levenshouding van mensen uit de lagere klasse. Terwijl de scène tegenwoordig bevolkt wordt door vaak individueel ingestelde jongeren uit de middenklasse. En uiteraard is harde gitaarmuziek, om het algemeen te zeggen, met de jaren ook veel populairder en commerciëler geworden. Wij willen daar het één en ander tegenover stellen. Als één van de weinige festivals hebben wij een maatschappijkritisch randgedeelte met films, spoken words, debatten, workshops, en stands (NGO’s, Oxfam-Wereldwinkels, distro’s …). Die consequentie proberen we ook door te trekken naar het eten. Zo is er steeds een veganistische kookploeg. En ook aan ons afvalbeleid besteden we aandacht: we geven de mogelijkheid aan de mensen om te sorteren en vragen hen ook expliciet dat te doen. Bij de buitenlanders lukt dat altijd iets minder goed, maar ze staan er wel voor open. We werken ook met herbruikbare bekers, borden en bestek en dit jaar is er voor het eerst(!) een frietkraam, met plantaardig vet en herbruikbare frietbakjes. Bovendien willen we ticketprijs ook steeds zo laag mogelijk houden.

Meer informatie: www.ieperfest.com

en Groezrock dan?

Blijkbaar ben je Groezrock in Meerhout vergeten, dat is toch wel net iets groter als ieperfest, heeft al tijden 2 podia, en biedt ook punk en hardcore groepen. Spijtig van je verhaatje over grootste van Europa... Maarja, dat wil iedereen wel graag zijn kan ik me voorstellen. Helaas...

het grootste UNDERGROUND

het grootste UNDERGROUND festival eh makker, Groezrock en Ieperfest kun je met geen haar vergelijken!

ieperfest

Eerst en vooral vond ik deze editie van ieperfest maar triestig. Blijkbaar zijn er geen foto's van vrijdag getrokken waar de festivalweide één en al modder was. Niet echt aangenaam en vooral jammer van mijn €30! Hierbij vind ik hardcore, underground muziek niet passen op een festival a la Groezrock en Ieperfest. Fuck dat!

Groezrock is met zijn 200m²

Groezrock is met zijn 200m² banner van KBC boven het podium zeer underground. Underground qua niveau.

Wat doe je dan op een hardcorefestival?

Hoezo hardcore past niet op Ieperfest? Ieperfest is van oorsprong een hardcorefestival en is daar ook altijd voor uitgekomen. Het is ook een festival die konsekwent volgens de hardcorefilosofie enkel veganistische maaltijden serveert. En wat de modder betreft: wie niet tegen modder op een festival kan is een watje en blijft beter thuis bij zijn komfortabele stereoinstallatie zitten. Dit is nou eenmaal het risiko van openluchtfestivals.