Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Belgen maken zich op voor Malmö (1): Market oriented health care reforms - winners and losers.

Belgen maken zich op voor Malmö (1): Market oriented health care reforms - winners and losers.

Het Europees Sociaal Forum nadert met rasse schreden. Het Nordic Organising Comittee is volop bezig met het samenstellen van het programma wat zoals verwacht meer tijd in beslag neemt dan gepland. Nog even geduld dus...
Er waren dan ook heel wat voorstellen gelanceerd vanuit verschillende geografische en thematische hoeken. 822 om precies te zijn. Een waar huzarenwerk om een gestroomlijnd programma te realiseren!

Ook vanuit België werden er heel wat voorstellen gelanceerd. Ik belicht er hier eentje dat ik de laatste maanden van dichtbij heb opgevolgd.

Het Actieplatform gezondheid en solidariteit deed op voorzet van de vakbonden LBC en CNE het voorstel om een seminarie te organiseren rond de vermarkting van de gezondheidszorg.
In België zijn we getuige van een soms sluipende, maar toch wel erg aanwezige vermarkting in verschillende sectoren van de gezondheidszorg.
De kinderopvang bijvoorbeeld is de laatste twintig jaar een sterk privaat georienteerde sector geworden, maar ook bij de rusthuizen zien we dezelfde trend. De vele beloftes bij de overstap van gesubsidieerde naar private kinderdagverblijven, zoals efficiëntie en kostenbesparingen, blijken in vele gevallen vals te zijn. Kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid zijn de eerste slachtoffers van deze trend. Bovendien zien we ook vaak een direct verband met de arbeidsomstandigheden van het personeel. Vandaar de bezorgdheid uit syndicale hoek.

Het is dan ook een erg interessante oefening om te kijken hoe de commercialisering en privatising in de Non-Profit in de verschillende Europese landen toeneemt. En niet altijd even geleidelijk. Bij onze Noorderburen kunnen ze er van meespreken.

We zien dat ook het Europees beleid neigt naar een verdere vermarkting van de sector en een verdere commercialisering van de aangeboden diensten. Op het ESF gaat het dus over meer dan alleen het uitwisselen van ervaringen. Zo is er de Europese richtlijn rond de vrijheid van verkeer van gezondheidsdiensten. De EU Commissie beroept zich nogal sterk op de rechten van de patient om zich te laten verzorgen in het buitenland. In feite komt het echter neer op het versterken van de positie van de zorgverstrekkers en hun aspiraties om over de landsgrenzen heen te gaan concurreren. Deze constructie bemoeilijkt de mogelijkheid om een stevig beleid op te stellen en uit te voeren voor het garanderen van een toegankelijke en kwaliteitsvolle gezondheidszorg.

Uitdagingen genoeg dus en de initiatiefnemers wensen dit dan ook te bespreken tijdens het ESF. Misschien kunnen hieruit later netwerken en gemeenschappelijke acties het licht zien. De Belgische delegaties zullen tijdens het seminarie alvast samenwerken met het Swedish Network for Common Welfare en deelnemers uit Denemarken en Turkije.

logo website 2.jpg

www.gezondheid-solidariteit.be
www.esf2008.org

Famke

Gepost door Famke
23.08.2008