Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Wereldvakbond: “Zonder waardig werk geen echte ontwikkeling”

Wereldvakbond: “Zonder waardig werk geen echte ontwikkeling”

BRUSSEL – De wereldvakbond (ITUC) wil op de ontwikkelingstop in Accra (Ghana), volgende week, eindelijk het idee van Waardig Werk erkend zien als een hoofddoelstelling voor onze 'hulp' aan de landen in het Zuiden. “Waardig werk is de enige garantie dat die hulp de armoede werkelijk helpt reduceren en bijdraagt tot echte economische ontwikkeling,” klinkt het.

Waardig werk is volgens ITUC actueler dan ooit, nu de luttele stappen voorwaarts van de laatste jaren op het valk van armoedebestrijding dreigen te worden weggevaagd door de cocktail van stijgende voedselprijzen, de wereldwijde finaciële crisis, en de gevolgen van de opwarming van de aarde.

Hulp is niet genoeg, zegt ITUC. Hulp moet efficiënt en kwaliteitsvol zijn – het thema van de top in Ghana – maar het is slechts één element, weliswaar essentieel, van “de algemene transformatie van de economische wereldverhoudingen, die de wereld zo nodig heeft,” stelt de confederatie van 331 vakbonden uit 155 landen.

Democratie
De wereldvakbond sluit zich aan bij de kritiek van de NGO's op de bestaande hulpsystemen. “De praktijken uit het verleden hebben de afhankelijkheid vaak vergroot en een eerlijke economische ontwikkeling verhinderd eerder dan geholpen,” aldus Guy Ryder, de algemeen secretaris van ITUC.

ITUC schaart zich onder meer achter de eis van de NGO's om hulp minder 'voorwaardelijk' te maken. “Vooral omdat die voorwaarden vaak in tegenspraak zijn met democratische beslissingen genomen door de nationale regeringen,” aldus Ryder.

In een kladversie van de verklaring die de NGO's in Accra zullen voorleggen staat daarover het volgende te lezen: “Aid relationships must be based on democratic ownership at the country level. Donors cannot deliver democratic and effective states – elected representatives and citizens must create these institutions themselves. But aid, delivered in the wrong way, can undermine democracy and state capacity.” (de volledige draft vind je op www.betteraid.org).

Vertegenwoordigers van ITUC zullen samen met Ghanese vakbondsmensen deel nemen aan de alternatieve top die sociale bewegingen en NGO's organiseren in de marge van het officiële High Level Forum in Accra. Zij vrezen dat de officiële top een maat voor niks wordt. Ondanks veel mooie woorden (o.m. de Paris Declaration on Aid Effectiveness uit 2005, die een Accra een vervolg moet krijgen) laten de donorlanden na om echte stappen te zetten om hun hulp efficiënter en transparanter te maken, zeggen de NGO's.

Lees ook: Accra: meer dan mooie woorden?

debat op 15 september in brussel

Op 15 september wordt hier in Brussel een MO*debat over georganiseerd. Hier de aankondiging:

15 september - MO*debat: Het einde van de armoede (alweer uitgesteld?)

Begin september vindt in Ghana een internationaal overleg plaats over het efficiënter en effectiever maken van ontwikkelingshulp. Op 22 september vergaderen de staats- en regeringsleiders van alle VN-lidstaten in New York over het verbeteren van de ontwikkelingskansen van Afrika. En in december is het verzamelen geblazen in Doha om te praten over de financiering van ontwikkeling wereldwijd. Een druk najaar dus voor al wie zich bezighoudt met het lot van de twee miljard mensen die met minder dan twee dollar per dag moeten rondkomen.

Debat met Frans Baan (Europese Commissie, Head of Unit DG DEV, Economic Governance and Budget Support), Peter Moors (Directeur-Generaal van DGOS -de federale administratie voor Ontwikkelingssamenwerking) en Rudi De Meyer (diensthoofd Beleidsdienst 11.11.11 koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging). Moderator: Gie Goris (hoofdredacteur MO*)

20u, deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel. Organisatie: deBuren ism de coalitie “2015: de tijd loopt” en MO* magazine. Info en inschrijven: info@deburen.eu