Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

De politieke crisis op Indymedia.be (bis)

De politieke crisis op Indymedia.be (bis)

Stop met zoeken. Ook deze keer zal u op Indymedia.be niks te lezen krijgen over de 'meest ellendige politieke crisis sinds decennia'. Op medewerkersvergadering, mailinglijsten, spontane bijdragen en commentaren blijkt dat de lezers/correspondenten van deze website deze crisis volgen zoals de meeste landgenoten. We stonden er bij en we keken er naar.

Nu bijna twee jaar geleden hebben we hier beslist om op zoek te gaan naar de inhoud van de politiek. Dat gebeurde na de vaststelling dat politieke interviews in de mainstreampers in de aanloop naar de verkiezingen van 2007 vaak tot 2/3 over politique politicienne gingen. Genre: “Was het wel tactisch slim om op dat moment die uitspraak te doen?”, “Bent u niet te vroeg/ te laat met de campagne begonnen?”, “Zou u beter geen kartel aangaan?”, “Had u die en die niet wat vroeger uit de partij moeten zetten?,” etc.

Wij gingen het – heel overmoedig – eens over de inhoud hebben: over de partijprogramma's, de ideologie en over de wensen en verzuchtingen van het sociale middenveld. We hebben Jo Vandeurzen, toen nog CD&V-voorzitter, gevraagd over zijn plannen met de sociale zekerheid, de ontwikkelingssamenwerking, mensen zonder papieren, ... Diezelfde vragen hebben we ook aan een resem andere partijvoorzitters voorgelegd.

Wat zouden we dan vandaag moeten schrijven? Deze crisis ging niet eens over een inhoudelijk voorstel. Wel over een nieuwe onderhandelingsformule, een wit blad dat voor de ene niet blank genoeg was en voor de andere te weinig voorwaarden bevatte.

Hebt u ondertussen al iets gehoord van de sociale bewegingen? Wat zouden ze ook moeten zeggen behalve dan dat het schandalig is dat we politici hebben die met politiek stratego bezig zijn terwijl een diepe economische en ecologische crisis ons welzijn bedreigt. Een sociale beweging liet wel iets van zich horen. 11.11.11 wou maandag premier Leterme een valies meegeven bij zijn vertrek naar de VN-top in New York. “Met tools voor een onverkorte realisatie van de Milleniumdoelstellingen.” Helaas, Leterme blijft thuis. De kortetermijndoelstellingen van zijn eigen politiek overleven haalden de bovenhand.

Europe: ta politique tue!

EPA's: stand van zaken

Dossier op website van 11.11.11.

christophe

Gepost door christophe
23.09.2008