Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Bedenkingen van een deelnemer van het ESF in Malmö

Bedenkingen van een deelnemer van het ESF in Malmö

Malmö, zaterdagvoormiddag: de zaal overvol, mensen op de trappen, zelfs achter het panel zitten ze op de grond. Er wordt ingetogen geluisterd, gereageerd met gevoel. Het onderwerp: hoe de wereldvoedselcrisis counteren? Moeten we de landbouw herbekijken?

Alleen al voor zo’n seminaries met stemmen uit de hele wereld is het Europees Sociaal Forum de moeite waard.

Toch stelden we elkaar vragen in de bus naar huis toe, nadat we zaterdag niet alleen in, maar ook langs de lange manifestatie met hoofdzakelijk jonge actievoerders gewandeld hadden. De deelnemerslijst van het Europees Sociaal Forum gaat achteruit, terwijl iedereen in ons groepje er tevreden over was. Waarom?

Opnieuw gemiste kans?

Net nu het geglobaliseerde financiële stelsel kraakt omdat het gedereguleerd werd, zijn de andersglobalisten niet in staat hierover iets gezamenlijk te zeggen, zelfs niet:” Ziet ge wel…” Ik zag die gemeenschappelijkheid niet op de spandoeken. Natuurlijk kom je dan niet in de krant, zelfs niet als je veel volk bijeenbrengt. Er stond zelfs geen artikel in MO*, dat zichzelf nochtans aanprijst met: “MO* maakt de globalisering ervaarbaar, begrijpbaar en hanteerbaar”. Niet in de media komen, dat is dodelijk voor actievoerders. Er werd tijdens de forumdagen ook geen poging toe gedaan om tot één standpunt te komen. De stuurgroep mag niet sturen, alleen een forum mogelijk maken voor de verschillende groepen. Blijkbaar een ijzeren wet, die doorheen de sociale fora niet te veranderen is. Dooft zo de vlam langzaam uit?

Ergernis.

Het was al ver in de vakantiemaanden, eer er op de website van 11.11.11. enige reclame kwam voor Malmö, bij andere Vlaamse ontwikkelingsorganisaties werd het zelfs niet vermeld, alhoewel sommige van hun beroepskrachten ginder wel in panels schitteren. Bij de grote milieuorganisaties zag ik zelfs helemaal geen reclame. Hebben sommige organisaties bovenstaande redenering al langer gemaakt of interesseert hun alleen hun eigen regionale werking? Ik vroeg het aan een kennis bij 11.11.11. Haar antwoord: we kunnen niet om de 2 jaar onze vrijwillige medewerkers Europees sturen, zoveel hebben we er niet. Dat begreep ik, je kunt je beperkte groep vrijwilligers niet overal voor inzetten, maar je kan er wel gratis reclame voor maken bij de andere 99% van het publiek dat je jaarlijks steunt. Mogelijk win je zo nog medewerkers bij. Hebben de grote organisaties ooit geprobeerd die ijzeren wet te doorbreken? Zien ze het belang niet in dat een brede massa Europees samen discussieert -en niet alleen enkele leiders van de grotere organisaties?

Frans Luys is lid van het Limburgs Sociaal Forum.
www.lsf.be

Jo

Gepost door Jo
01.10.2008