Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

"Woorden zijn geen daden"

"Woorden zijn geen daden"

"Hiphop is geen dreigtaal, maar een expressievorm om frustraties te uiten." Voor Pita en Den Tourist, twee gereputeerde hiphoppers, is het onaanvaardbaar dat Filip Dewinter de rappers van The Cicatris voor het gerecht daagt.

"De jongens van Cicatris moesten gewoon stoom afblazen". Voor Pita, een hiphopbaken uit Mechelen, hebben ze met hun nummer uiting gegeven aan hun frustraties. "Dewinter overdrijft de hele situatie. Dit nummer zal heus niemand ertoe aanzetten Dewinter een kogel door zijn kop te jagen. Als ik uit het raam spring, ga jij toch niet volgen?" Voor Den Toerist, een Antwerpse rapper met een vlijmscherpe tong, heeft The Cicatris zich in de grijze zone van de vrije meningsuiting begeven. "Ik heb in het verleden, zoals bijna elke rapper in Vlaanderen, ook tegen het Vlaams Belang gerapt. Ik heb ook denigrerend over Dewinter persoonlijk gerapt. Alhoewel het volgens mij correct is wat ik gezegd heb, is het nog niet correct zoiets te rappen." Maar we mogen niet vergeten dat The Cicatris het nummer heeft geschreven als reactie op 'Oh nee, alweer een moskee' van Dewinter. "Ze namen dat nummer waarschijnlijk op als een belediging. Als reactie daarop hebben ze een diss-rap geschreven. Daarin zijn alle scheldwoorden en zelfs bedreigingen toegestaan."

'Mijn Gedacht'

"Zeggen wat je denkt, is een topprioriteit voor een rapper. Aan wat die rapper dan zegt zijn geen grenzen. Woorden zijn geen daden." Pita trekt de lijn door naar de dagelijkse realiteit: "Als een vriend gaat lopen met een meisje dat ik graag zie, ga ik daar kwaad om zijn. In eerste instantie ga ik luidop zeggen dat ik hem haat. Maar ga ik daarom voor de rechter moeten verschijnen? Stel dat je op café avonds een paar straffe uitspraken doet over je baas. Ga je je daarvoor moeten verantwoorden voor de rechtbank? En een paar jonge gasten die hetzelfde doen in een raptekst moeten dat dan wel?"

'Fuck the police'

De Amerikaanse controversiële hiphopper Ice-T heeft in 1992 dezelfde discussie uitgelokt met het nummer 'Cop Killer'. Ice-T riep op om geweld te gebruiken tegen de politie zoals de politie zelf overdadig geweld gebruikte tegen zwarten. In zijn verdediging zei Ice-T dat het nummer geschreven was vanuit het standpunt van een jongeman die het politiegeweld meer dan beu was. Pita is van mening dat The Cicatris hetzelfde argument kan gebruiken, mocht het tot een rechtszaak komen." Dewinter heeft er zelf voor gekozen hevige reacties uit te lokken met 'Oh nee, alweer een moskee'. Als je dan op de tenen trapt van hiphoppers komen die gasten dubbel zo hard terug. Maar dat wil nog niet zeggen dat de mannen van The Cicatris Dewinter daadwerkelijk willen vermoorden. In hun tekst rappen ze waarschijnlijk over iemand die de vernederingen van Dewinter zo beu is dat hij besluit om hem het zwijgen op te leggen." Voor Den Tourist moet je heel voorzichtig omgaan met dat argument. Als iemand je vrouw, je moeder, je kinderen of je eigen persoon beledigt en bedreigt, ga je al snel zeggen dat dat niet door de beugel kan. Ook al wordt er gebruik gemaakt van een zogenaamd personage. Maar als je over organisaties als het Vlaams Belang spreekt, komt het minder snel over als een directe belediging. Dan is het een aanval op een concept, de maatschappij of een gedachtegoed. In dit geval moet Dewinter, het gezicht van het Vlaams Belang, het ontgelden."

'Geen veroordeling'

Pita is ervan overtuigd dat het niet tot een veroordeling zal komen. "Zoniet mogen we héél trots zijn op onze maatschappij," zegt hij cynisch. Den Tourist is van mening dat ze zich wel moeten verantwoorden als ze op het matje worden geroepen. Pita is het ermee eens dat de jongens van The Cicatris zich mogen excuseren. "Maar een veroordeling is onaanvaardbaar. Als dat toch gebeurt, is elke straf te zwaar. Wat kan in hemelsnaam een gepaste straf zijn voor het schrijven van een iets té agressieve tekst?" Bij een veroordeling is Pita alvast van plan te reageren. "Een rapper zegt altijd zijn gedacht. Dat zal nu niet anders zijn." En om zijn stelling kracht bij te zetten: "Als het moet, gebruik ik mijn eigen hiphoplabel 'Shoarma' om hun nummer uit te brengen op single."

© 2008 – StampMedia – Vincent Van Nauw

Woorden zijn geen daden

Rappers....de simpele zielen beseffen blijkbaar niet goed dat woorden dikwijls conflicten nog meer laten oplaaien. Het is typisch dat dergelijke individuen zich het recht toeeigenen what ever te zeggen terwijl ze wel vinden dat anderen hun bek moeten houden. Hun stellingname is dikwijls heel dictatoriaal van inslag (alleen ik heb gelijk) en dus even erg als de stellingnames van laat ons zeggen de doorsne vb-er. De lak aan enige takt of welbespraaktheid en hun meestal arrogante houding zeggen genoeg. Ik zou zeggen: leer ze maar eens een juridisch lesje, kunnen ze zich nog wat meer in zelfbeklag wentelen.

ben ik dan nu racist?

JUIST, JE BENT EEN RACIST !

"StampMedia" is een door de overheid, ondermeer de Stad Antwerpen, gesteunde site. Men toont zich onafhankelijk als spreekbuis van de jongeren mentaliteit. Ondermeer door de aandacht voor deze affaire. Het betreft hier - alweer - het recht op vrije meningsuiting zonder één grens. Dewinter kreeg reeds wat hij verdient; een kogel in zijn pens. Dankzij de woorden en muziek van deze rappers. Woorden kunnen kogels zijn. Gebruik ze.

Dit prachtige nummer van "Cicratis" is een antwoord op het vervuilend "O nee, weer een moskee", van de racisten van het VB. Het is vanwege"Cicratis" een militant, verstandig en trots antwoord op het Vlaamse "witte" crapuul, die "burgers boven alle verdenking", die jongeren van allochtone afkomst in de gordijnen jagen.

Luister en kijk naar "Cicratis" via een link op "StampMedia". Wie dan geen koude rillingen krijgt, staat aan de verkeerde kant. Want daar gaat het inderdaad om; keuze's maken. Het is het één of het ander, wit of zwart. De periode van "Couscous met frieten" is wijlen. En,"hvd", jij bent inderdaad een racist.

Realiteit

Dit liedje raakt de essentie van muziek en vooral van hiphop:
Hij zingt niet in het Engels over vrouwen en grote auto's, maar over de dagelijkse realiteit van rascisme, vooroordelen en onrecht. Er is meer van dit soort muziek nodig in België, want hij slaat de nagel op de kop, zoals uit de vele reacties op Youtube blijkt.

Dat Filip Dewinter erin voorkomt is te verwachten, hij is samen met zijn partij veroordeeld voor rascisme en doet niets dan aanzetten tot haat. Als je dat niet mag aanklagen in een vorm van cultuur, de muziek, dan vrees ik dat sommigen zouden kunnen radicaliseren en misschien overgaan tot echte daden, wat natuurlijk wél een probleem zou zijn.