Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Antwerps Stadspark, Historische Achtergrond, deel 1

Antwerps Stadspark, Historische Achtergrond, deel 1

Het eerste deel van een uit drie delen bestaand interview met Prof. Dr. Piet Lombaerde (Antwerpen), doctor in de Stedenbouw en Ruimtelijke ordening, en hoogleraar aan het Hoger Instituut voor Architectuurwetenschappen Henry van de Velde te Antwerpen.

Wat zijn de doelstellingen van het beschermcomité dat voor het Stadspark werd opgericht?

Net zoals het Albertpark (de Harmonie) is het Stadspark een eenmalig cultuurhistorisch, botanisch en aesthetisch belle epoque monument, een (zij het lang verwaarloosd) kroonjuweel van de Antwerpse en Belgische landschapsarchitectuur. Als unieke historische site van belle epoque en art nouveau Antwerpen is het Stadspark gerelateerd aan de Zoo, het Centraal Station, het voormalige Astridplein, het Albertpark, de Leien en de Cogels Osylei. Het beschermcomité dat voor het Stadspark werd opgericht wil voorkomen dat het Stadspark door niet aardgerechte herinrichting, of door uitdunning om het park “open” te maken (rooien van bomen/struikgewas), of door omfunctionering van het park tot actieve sportruimte, zijn eenmalige historische, botanische en aesthetische functie voorgoed zou verliezen. Aangelegd in 1869 in Engelse stijl, is het Stadspark een kleinschalige versie van een Londons park, een park met perspectief, vijver, heuvellandschap, rotsen, een hangbrug, te vergelijken met het Weense stadspark, of de Parijse, Berlijnse en Londonse stadsparken, die bedoeld waren voor promenades en flanerie (zoals bezongen door de dichter Charles Baudelaire of beschreven door de Joodse filosoof Walter Benjamin). Bovendien was het Stadspark altijd al een paradijs van belangrijke planten- en boomsoorten: in 1954 werden in dit park niet minder dan 35 verschillende boomsoorten geteld en volgens het milieuboekje Argus is het Stadspark ook nu nog “een grote, groene oase met verwilderde ligusterstruiken, taxusbomen, paardekastanjes, Amerikaanse lindes en zwarte elsen. Kenners ontdekken nog moerascipressen, een netelboom en zelfs een Japanse notenboom.” (bron: argusmilieu.be)

Meer informatie op de website van het beschermcomité:

http://beschermstadsparkvanantwerpen.wordpress.com/

Klik op download hieronder om deel 1 van de video (5 min.) te zien.

Als u deze video wil

Als u deze video wil bekijken klik dan op download helemaal hierboven, net voor het langere tekstgedeelte.

TER INFORMATIE

Dit is het EERSTE DEEL van een video interview met Prof. Dr. Piet Lombaerde.

DEEL 2, vervolg van de historische achtergrond, vindt u hier:

http://www.indymedia.be/en/node/31130

DEEL 3, waarom het Stadspark beschermd monument zou moeten zijn, vindt u hier:

http://www.indymedia.be/en/node/31124