Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Vakbonden betogen voor stakingsrecht

Vakbonden betogen voor stakingsrecht

De vakbonden gaan door met hun juridische strijd tegen de inperking van het stakingsrecht tijdens de acties tegen Carrefour. Met driehonderd betoogden ze maandag aan het justitiepaleis in Brussel waar de advocaten van vakbonden gepleit hebben tegen een vordering op eenzijdig verzoekschrift met dwangsommen.

stakingsrechtIMG_7577.JPG

Toen de vakbonden eind vorig jaar actievoerden tegen de minderwaardige loon- en arbeidsvoorwaarden in de nieuwe Carrefour-vestiging in Brugge, zette Carrefour het grof geschut in. Carrefour vroeg aan rechters in heel het land om de aangekondigde stakersposten te verbieden. Een aantal rechters ging daar ook op in en verbood “elke rechtstreekse en onrechtstreekse verhindering of bemoeilijking van de normale bedrijfsvoering van Carrefour”. Vakbondsmensen die een inbreuk pleegden op dat verbod, riskeerden een dwangsom van 1000 euro per inbreuk.

In de rechtbank van Veurne oordeelde een rechter eerder al dat dergelijke verzoekschriften ongepast waren. De vakbonden proberen nu ook op andere plaatsen derdenverzet aan te tekenen. Terwijl de advocaten van de vakbonden in het justitiepaleis van Brussel aan het pleiten waren, betoogden buiten enkele honderden vakbondsmilitanten.

“Het is normaal dat vakbondsmensen daarrond gemobiliseerd zijn”, zegt federaal secretaris Jan De Weghe van BBTK. “Staken is ons ultieme actiemiddel. Als ze ons dat afnemen, maken ze ons meteen helemaal monddood.” Een uitspraak van het derdenverzet wordt binnen enkele weken verwacht.