Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Advocaat Carrefour: "Stakingen zijn zoals pest of cholera"

Advocaat Carrefour: "Stakingen zijn zoals pest of cholera"

“Stakingen zijn zoals pest of cholera. Als ze de kop opsteken moet je ze meteen bij de wortel uitroeien, of ze verspreiden zich snel.” Charles Woeste? Of toch minstens iemand anders uit de tijd van Daens? Fout, dit is wat de advocaat van winkelgigant Carrefour vandaag zei in de rechtbank van Bergen.

Vijfhonderd vakbondsmilitanten vatten nog maar eens post aan een rechtbank. In Bergen volgde nog maar eens een episode in de juridische strijd rond het stakingsrecht bij winkelketen Carrefour. “In november wou Carrefour een hypermarkt in Brugge openen waar de bedienden 25 % minder verdienden dan hun collega’s. Dankzij de solidariteit van hun collega’s werd dit onrecht rechtgezet, na een breed gedragen stakingsbeweging over het hele land. Tijdens het sociaal conflict deed de directie van Carrefour kwistig beroep op bevelschriften. Daarmee werden eenzijdig en zonder mogelijkheid de mening van de werknemers daarbij te horen, een aantal winkels gedwongen geopend,” schrijft BBTK. Voor de rechtbank in Bergen werd vandaag, zoals in andere gerechtelijke arrondissementen, een zaak van derdenverzet ingeleid tegen de eenzijdige verzoekschriften. Het was in de rechtbank van Bergen dat de advocaat van Carrefour zijn 19de eeuwse uitspraak deed. Hier volgt ze nog eens want het wordt vast en zeker een klassieker in sociaal-economische literatuur:

“Stakingen zijn zoals pest of cholera. Als ze de kop opsteken moet je ze meteen bij de wortel uitroeien, of ze verspreiden zich snel.”

Carefour

Sommige advokaten zijn zoals gele koorts en beri-beri.

stakingen zijn als de pest of cholera

Sommige advokaten moeten vervolgd worden zoals negationisten bij elke overtreding van onze grondrechten