Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Leuven in Quarantaine

Leuven in Quarantaine

LEUVEN -- Op donderdag 26 maart werd de Antifascistische demonstratie omstreeks 21 uur 30 met overdonderend succes ontbonden ter hoogte van het Leuvense NMBS station. Wel meer dan 1000 Antifascisten waren hierbij nog aanwezig. Omdat de ordediensten alle directe invalswegen naar het centrum afgesloten hadden en Leuven als het ware in een soort van quarantaine verkeerde was het dan ook voor betogers moeilijk netjes huiswaarts te keren.

Bekijk deel twee

01.jpg

Het antwoord van de agenten in donkerblauwe RoboCop-pakken op de vraag hoe mensen veilig naar huis konden was dat men langs de zelfde weg van waar men gekomen was terug kon. Velen deden dit ondanks de grote omweg dan toch maar, men had immers geen andere keuze. Het duurde al niet te lang voor de eerste mensen met de schrik van hun leven en helemaal buiten adem terug keerden naar de plaats waar de betoging ontbonden werd. En dit samen met verhalen dat ze achterna gezeten werden door grote groepen vechtersbazen. Knokploegen van 7 tot soms wel 30 man met zwarte vechtershandschoenen en dergelijke typische attributen. Net zoals we onlangs nog knokploegen van dat zelfde soort aan het werk hebben gezien onder leiding van Philip Dewinter tegenover de studentenopstand, de verhindering van het NSV debat, aan de Ugent.
Mensen wisten niet wat gedaan, en bleven dan maar wat rondhangen in de buurt van het station in de hoop dat er snel een einde kwam aan de politie blokkades. Zwaaiende blauwe cop-lampen, flitsende fotografen, kilometers file,... Extra politieversterking werd gevraagd, de sfeer werd grimmiger en er was chemische mist op komst. Het was wachten naast frieseruiters en naast een door knokploegen opgehitste massa, tot de bom ontplofte. Later kregen we te horen dat een collega-reporter van Indymedia in de politiematrakken had gedeeld, dat het kraakpand "Het Gesoncken Skip" aangevallen werd door een groep van 50 vaderland dienende mannen,...

Lees ook:
Anti-NSV Betoging Leuven: 'Bezoekje aan de dokter...'
Fascistisch gedachtengoed wederom uit UGent geweerd

02.jpg
03.jpg
04.jpg
05.jpg
06.jpg
07.jpg
08.jpg
09.jpg
10.jpg
11.jpg