Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

EDO conferentie in Bonn - dag 1

EDO conferentie in Bonn - dag 1

Drie mannen in pak stappen de wagon binnen. Meneer Geilhausen, ik wil niet weten wat zijn voorouders voor de kost deden, knipt mijn kaartje.
Welkom in Bonn, het conferentiecentrum vindt u even verder aan de linkerkant. Op de kaart lees ik dat dit in een ´BBQ-zone´ligt: strakke ruimtelijke ordening :S!

Maar goed, buiten de zon en het bier dat daar bij hoort, ben daar niet voor gekomen.

In de kleurrijk gevulde conferentiezaal opent een hoge Unescopief de driedaagse. Hij haalt aan dat Educatie voor Duurzame Ontwikkeling (EDO) jonge mensen in staat moet stellen toekomstgerichte keuzes te maken, rekening houdend met toekomstige generaties en de verschillende aspecten van duurzame ontwikkeling: sociaal, economisch en ecologisch. EDO richt er zich op te werken aan vaardigheden en attitudes opdat jongeren DO een plaats geven binnen hun eigen wereld en de keuzes die ze maken. Ok, hij heeft zijn huiswerk gemaakt, we weten weer waar EDO over gaat.
Jammer genoeg herhaalt Annette Schavan, de vroegere minister van onderwijs vn Duitsland, nogmaals deze definitie. Ook de koninging van Jordanie doet nogmaals hetzelfde, maar dan in een vooraf opgenomen filmpje. Ze lijkt trouwens op Penelope Cruz, ik denk dat de jongedame stiekum filmambities heeft...

Goed, ik wil wel wat meer horen: actiepunten, engagementen, uitdagingen. Twee jongeren betreden de arena en dat brengt ons meteen al wat verder. Een maand lang werkten ze met een groep jongeren samen over D.O.. Ze selecteerden drie sleutelelementen voor EDO:
1. EDO bestaat uit dialoog en actie over verschillende disciplines en sectoren heen
2. EDO richt tich op een gemeenschappelijke bestemming
3. EDO linkt persoonlijke levensstijlen met betrokkenheid en engagement
Om dit alles beter te verwezelijken en breder ingang te doen vinden, zijn volgende acties volgens de jongeren van belang:
1. focus op monitoring en evaluatie
2. bestaande EDO-structuren moeten versterkt worden en er dienen er nieuwe gemaakt te worden waar er nog geen zijn
3. EDO moet een duidelijke plaats krijgen in beleid
4. er is nood aan onderzoeken, informatie en verspreiding ervan
5. 90% van de jongeren bevindt zich in de minst ontwikkelde landen: zij moeten een stem krijgen in het beleid

Ik ben fier dat de jongeren heeft meest zinnige van deze voormiddag hebben weten te zeggen. Daarmee is de toon gezet, benieuwd wat de namiddag brengt.

Tjus,
Miek Stevens
Voor jeugddienst Globelink in Bonn
http://www.esd-world-conference-2009.org/en/home.html