Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Kranten slagen er niet in Ahmadinejad juist te citeren

Kranten slagen er niet in Ahmadinejad juist te citeren

Er is nogal wat te doen over de uitspraken van de Iraanse president Ahmadinejad op de VN-conferentie tegen racisme in Genève. Na een verwijzing naar de bezetting van Palestina stapten de vertegenwoordigers van alle 23 aanwezige EU-landen de zaal uit. Als kranten berichten over dat incident dan zou je toch verwachten dat je als lezer de correcte zinsneden voorgeschoteld krijgt.

De paragraaf die de EU-leden de zaal uitjoeg luidt: “Following World War II, they resorted to military aggression to make an entire nation homeless under the pretext of Jewish suffering. They sent migrants from Europe, the United States and other parts of the world in order to establish a totally racist government in the occupied Palestine.” (bron The Times)

Het liep fout bij Belga dat het laatste stuk van het citaat helemaal verkeerd vertaalde. “Zij hebben migranten naar Europa, de VS en de wereld van de Holocaust gestuurd om een racistische regering in bezet Palestina op te richten.”

Belga-fouten zijn even hardnekkig als wijnvlekken. Je krijgt ze nooit meer uit het mediasysteem. In De Morgen neemt de redacteur de foute vertaling gewoon over in zijn stuk over de VN-conferentie. In dat zelfde artikel staat nog een vreemde fout. “Dat hij dat uitgerekend zei op de herdenkingsdag van de Holocaust (de geboortedag van Adolf Hitler) zorgde voor extra woede”, schrijft De Morgen.

De Joden herdenken vandaag (21 april) inderdaad de Shoah. De herdenking begon al maandagavond. Zoals het christelijke paasfeest valt Jom ha Sjowa niet altijd op dezelfde dag. Dat de herdenking dit jaar een dag na de geboortedag van Adolf Hitler valt, is een ongelukkig toeval. De Joodse herdenkingsdag is gelinkt aan de opstand in het Getto van Warschau. De officiële herdenkingsdag van de Holocaust in België en de rest van de EU is trouwens 27 januari, de dag dat Auschwitz-Birkenau bevrijd werd.

Misschien dat die andere Vlaamse kwaliteitskrant De Standaard dan wel het juiste citaat heeft? Journaliste Mia Doornaert geeft enkel het eerste stuk van de paragraaf. Ook de DS-lezers kunnen dus niet weten wat de EU-leden juist deed opstappen.

Nu blijkt er wat verwarring geweest te zijn rond de tekst. Volgens persbureau AP zou er oorspronkelijk in de speech van Ahmadinejad een verwijzing gestaan hebben naar de Holocaust: "Following World War II, they resorted to military aggression to make an entire nation homeless on the pretext of Jewish sufferings and the ambiguous and dubious question of Holocaust." Maar Ahmadinejad sprak die woorden niet uit. Op de website van Mo* is het niet uitgesproken citaat wel nog te lezen in een artikel over het incident.

Om te weten waarom de EU-leden zo boos waren en waarom een deel van de rest van de wereld juist in een oorverdovend gejuich uitbarstte, lees je best de hele toespraak. Je vindt ze hier:
www.foreignpolicyjournal.com

Niet de hele wereld zag ik

Niet de hele wereld zag ik meeklappen voor onze Iraanse president, wellicht alleen maar de moslimlanden die bovendien het verdrag van de rechten van de mens verwerpen en vervangen hebben door een toch wel zeer eigenaardige variant gebaseerd op de wetten van de Sharia. Ik zal er maar geen plaatsje bij tekenen zeker.

Daarnaast kan het me weinig schelen hoe Ahmadinejad anti-racisme verwart met anti-western en anti-Israel.

Het interesseert me meer hoe Ahmadinejad omgaat met individuen en groepen die 'anders' zijn in zijn eigen land. De strop zeker ?

slaap verder,

mooi gezegd

mooi gezegd veritas!

I am Delara Darabi 20 years

I am Delara Darabi 20 years old, sentenced to death. It is three years now that I try to defend myself using colors, forms and words.
These paintings are my swear to what I have not done. So maybe colors would return me back into life.
From behind the walls, I say hello to you, who has come to see my paintings:

http://www.flickr.com/photos/infinit_pictures/sets/72157594338433737/

Delara was executed May 1, 2009, in the early morning in Rasht prison, without prior notification of her attorney, following a desperate phone call to her parents asking them to save her.

Ahmadinejad

Tjah, waar maakt Indymedia zich nu weer druk om? Is dat nu zoooo belangrijk of Ahmadinejad de Joden van Israël eerst wil ophangen en dan frituren ipv eerst frituren en dan ophangen? Ik had liever een duidelijke veroordeling van zijn regime gelezen maar dat blijft hier altijd onder de tong plakken. Kritiek op islamitische moslimdictaturen die het woord mensenrechten niet eens kunnen spellen, liggen hier altijd erg gevoelig. Stel je voor dat je voor islamofoob zou worden versleten....

Walgelijk

Het regime van Iran vervult mij met evenveel walging als het regime van Israël. Dit zijn regimes die het pad van de humaniteit reeds lange tijd verlaten hebben. Daar kun je geen zaken mee doen. Trouwens afkeer van regimes als dat van Iran en ook dat van Saoudi-Arabië heeft in de verste verte niets te maken met islamofobie, een begrip dat de laatste tijd te pas en te onpas wordt gebruikt. De haat die die gepredikt wordt in Iran, inclusief terreur tegen het eigen volk, zoals in dit tragische geval, maken duidelijk dat er voor dat soort regimes nog een lange weg af te leggen is. Ik wens Iraanse activisten voor een meer humane samenleving veel sterkte.

Iran is Israël niet

Uw vergelijking waarbij u de regimes van Iran en Israël qua humaniteit op gelijke voet stelt, slaat nergens op. Een voorbeeld: in Iran worden homoseksuelen nog in het openbaar opgeknoopt; in Israël vindt op 12 juni 2009 in Tel Aviv de zoveelste editie van de Gay Pride Parade plaats. Nu jij weer...

diefstal van land en andere inhumane daden

Israël is niet bepaald een land dat hoog van de toren moet blazen. Op het gebied van vervolging van seksuele minderheden zijn ze ongetwijfeld minder erg dan Iran. Doch wat betreft diefstal van land en uitmoording van andere volksgroepen, zoals recent nog in Gaza met honderden gedode onschuldige vrouwen en kinderen tot gevolg. En wetende dat die miserie al duurt sinds 1948 en het einde maar niet in zicht komt...
Het regime van de mollah's is inhumaan, maar dit van Israël is geen haar beter. Ik wens Israelische activisten die streven naar een meer humane samenleving, en dientengevolge een vreedzaam samenleven met de Palestijnen, veel sterkte.

Het gaat hier toch niet over

Het gaat hier toch niet over een poll met de vraag welk land of regime het leukste is. Het gaat over de rol van de mainstream media in het opdringen van een oppinie en het voortdurend bestendigen hiervan, in dit geval het diaboliseren van Iran en zijn leiders. Zoals De Gucht die de ambassadeur van Iran op het matje riep omwille van de doodstraf van Delari Darabi. Zal hij nu ook even verontwaardigd reageren omdat er in de VS een dertienjarige als volwassene werd berecht en 16 jaar onschuldig in de gevangenis heeft gezeten. Of is dat allemaal zo erg niet?
De grote democratie heeft zelf nog maar de doodstraf voor minderjarigen afgeschaft in 2005.

de grote democratie

... heeft weinig te dicteren wat betreft mensenrechten. Zij lappen elke internationale overeenkomst aan hun laars zo zij dat willen, maar eisen wel dat andere naties resoluties van de U.N. volgen las dat in hun kraam past bvb. als excuus om een oorlog te beginnen. Ze laten foltering door hun regering legaliseren, willen eenieder kunnen straffen die iets tegen hun land zou ondernemen, maar weigeren hun eigen misdadige onderdanen te laten berechten door een internationaal gerechtshof. Walgelijk.
Israel heeft daarin een leermeester gevonden en al spoedig overtroffen.
Iran is een ander geval, dat zijn acties gelijk en tegengesteld maakt aan dat van zijn opponenten, onder druk van de geestelijken die hun eigen versie van de heilige wetten willen doordrukken.
Het is toch allemaal waanzin, en de internationale verenigingen zijn tot holle vaten verworden, die de USA en Israel slaafs volgen, en wiens forum slechts meer debatten oproept maar slechts zelden een oplossing.

Twee maten en twee gewichten

Je hebt gelijk, maar het gaat mij eerder om het onevenwicht in de berichtgeving en de toonzetting die al te vaak pro-Israël en anti-Iran is, dit onder druk van de Amerikaans-Joodse lobby. Dat is voor mij de les die ik weer moet trekken uit dit "incident".

christophe

Gepost door christophe
21.04.2009