Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Positieve axie-kraak in Hasselt

Positieve axie-kraak in Hasselt

fgelopen weekend kraakten een groepje jongeren het voormalige Spaze-gebouw aan het station van Hasselt. Het was een 24-uurse-axie-kraak. Het pand dat reeds enkele jaren er leeg en verloederd bijligt leefde weer even volop. Na de kraak kregen burgmester en commissaris de sleutel van het netjes opgeruimde pand in handen. ‘Het tijdelijk Spaze Collectief’ verzocht hen vriendelijk het gebouw snel en goed, liefst cultureel te besteden.

’Het Tijdelijk Spaze-Collectief’ organiseerde deze open kraak in navolging van een initiatief van het Cultuurcentrum en de organisatie Kraak! voor Jongeren. Zij organiseerden een evenement waarbij jongeren tussen 9 en 12 tijdens de paasvakantie een zogenaamd leegstaand pand mochten “bezetten.” De jongeren konden er voelen, ontdekken, ervaren, …. En vooral autonoom bezig zijn. Vooral dat laatste valt enkel toe te juichen! Niets zo belangrijk als autonome ontwikkeling voor bevrijding van de geest.

Wij vinden het uiteraard schitterend dat zij kraken bekend maken bij jongeren. Het initiatief is ook een goede stap op weg om de misverstanden omtrent kraken de wereld uit te helpen!

‘Het Tijdelijk Spaze Collectief’ bewees dat kraken ook positief en rustig kan verlopen. Niets dan lachende gezichten, vrolijke buren en voorbijgangers, buren, en zelfs de politie stond achter het idee! Ook zij zijn het beu dat het pand een aantrekking op junkies heeft. Na een rustig praatje werden we dan ook vogelvrij verklaard voor 24u. Na afloop werd het pand netjes opgeruimd en werd de sleutel netjes aan burgemeester en commissaris bezorgd.

Op het programma stonden onder andere;
kindergrime, spoken – word, ballon plooien, veganistische volxkeuken, optredens,…..
en verder mocht de ruimte creatief ingevuld worden naar eigen verlangen en behoefte.

Kraakje.