Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

'Zesde zintuig' van Pattie Maes op de rooster gelegd

'Zesde zintuig' van Pattie Maes op de rooster gelegd

De Belgische Pattie Maes is één van de leidende figuren op het vermaarde Media Lab van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in de Verenigde Staten. Tesamen met haar leerling Pranav Mistry, ontwikkelde Maes het prototype van de 'Sixth Sense' (zesde zintuig), waarbij je instant informatie kan inzamelen over eender wie en eender wat.

Een gesprek met Drs. Geert Gooskens, filosooof gespecialiseerd in de virtuele werkelijkheid, over de ethiek van dergelijk zesde zintuig.

Zie je geen audiospeler? Kijk dan even na of:

  1. De Flash-player (versie 9) is geïnstalleerd op je computer. De player kan je gratis downloaden op http://www.adobe.com/products/flashplayer/.
  2. Javascript is geactiveerd in je browser.

Download audio (5.1 MB)

sixthsense04.jpg

Sixth Sense

Los van hoe handig en knap bedacht het toestel is, is zeker de naam 'sixth sense' misplaatst. Het ontwikkelen van een zesde zindtuig (bv. een sterke intuïtie) wordt hiermee zeker niet door bevorderd, integendeel. We maken ons weer wat afhankelijker van technologie en hebben weer een excuus erbij om niet naar ons diepste binnenste 'te luisteren'. Ik vind een gps bv ook handig, maar zodra ik hem gebruik wordt ik in een ander opzicht weer luier en let eigenlijk niet meer op de weg die ik eigenlijk heb gereden.

Of denk eens aan het veelvoud aan snelle electronische communicatiemiddelen dat er nu bestaat tegen 15 jaar geleden, maar is de werkelijke intermenselijke empathische communicatie verbeterd?

De naam van dit apparaat maakt wel iets duidelijk: het appelleert aan een onbewust verlangen dat in ieder van ons leeft om een zesde zintuig te hebben. Alleen vrees ik dat deze shortcut de langst mogelijke omweg daarnaartoe wordt ...

Dus wel blijven uitkijken dat we niet in slaap worden gewiegd, zou ik zeggen ...