Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Mexicaanse griep en cijferkoorts

Mexicaanse griep en cijferkoorts

De Mexicaanse griep zou volgens een artikel van Belga al het leven gekost hebben aan 92 mensen in Mexico.

Fout dus. In de hele wereld zijn er tot nu toe 8 bevestigde overlijdens. Les één: neem alle cijfers over de Mexicaanse griep die je leest in de media met een flinke korrel zout. Wil je zekerheid surf dan naar de website van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Voor haastige redacteurs is het wat moeilijk want er circuleren verschillende cijfers. Er zijn verdachte gevallen en er zijn bevestigde gevallen. Verdacht ben je bijvoorbeeld als je hoestend en proestend uit het vliegtuig stapt dat je net uit Mexico terugvloog. In België zijn er een aantal verdachte gevallen geweest, maar die bleken tot nu toe allemaal negatief.

Volgens de WHO zijn er bevestigde gevallen in Mexico (26), de VS (91), Oostenrijk (1), Canada (13), Duitsland (3), Israel (2), Nieuw-Zeeland (3), Spanje (4) en het Verenigd Koninkrijk (5).

In het totaal ging het tot gisteren (29/04) om 148 bevestigde gevallen in negen verschillende landen. Vandaag (30 april) is daar in Europa nog één geval in Zwitserland bijgekomen en één geval in Nederland. Buiten Europa is er nu ook één bevestigd geval in Costa Rica.

Dan zijn er ook nog verdachte overlijdens en overlijdens die bevestigd werden. De WHO meldde op 29 april dat er in totaal al 8 bevestigde overlijdens zijn door de Mexicaanse griep: zeven in Mexico en 1 in de VS.

Op een bepaalde moment waren er in Mexico al 159 verdachte overlijdens, maar dat is ondertussen gedaald naar 84 gevallen. Die worden nog altijd onderzocht.

Relativeren is ook altijd welkom in tijden van (media)hysterie. In een gemiddeld 'griepjaar' zouden er in België 2.000 griepgerelateerde doden geteld worden. De Antwerpse huisarts Dirk Avonts vreesde begin dit jaar in de Gazet van Antwerpen voor 4000 griepgerelateerde doden in België.

Maar ook die cijfers moet je met heel veel scepsis bekijken. Ten eerste heeft de titel van dat artikel het over griepdoden terwijl er in het artikel sprake is van griep-gerelateerde doden. In een officieel rapport over de griep in België wordt gesteld dat er in de seizoenen 2005-2006 en 2007-2008 “duidelijke griep-gerelateerde oversterfte vastgesteld” werd.

Waar komt dat cijfer van 2000 griepdoden dan vandaan? Zucht. Zullen we dan maar aannemen dat je voor dergelijke informatie beter geen beroep doet op kranten of nieuwssites?

nog wat info

http://ovl.indymedia.org/news/2009/04/26355.php

de kans op een pandemie is evengroot als de kans dat je neerstort ;-)

iK hoor meer en meer

iK hoor meer en meer geruchten dat de pharma-industrie en de varkenskwekers de handen in elkaar geslagen hebben . Ze zouden binnenkort een vaccin willen uitbrengen dat genetisch gemanipuleerd in het varken toelaat om via het eten van bvb. coteletten geimuniseerd te geraken tegen het H1N1 virus. Aldus 2 vliegen in één klap slaande en de varkensindustrie nog een impuls gevende. Maar wat met vegetariers is mijn vraag dan?

christophe

Gepost door christophe
30.04.2009