Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Vakbonden krijgen morgen van regering te horen wat er verandert aan generatiepact

Vakbonden krijgen morgen van regering te horen wat er verandert aan generatiepact

BRUSSEL -- Vrijdagmorgenvroeg deelt de regering aan de werkgevers en vakbonden apart mee wat er gewijzigd wordt aan het generatiepact. Tot echte onderhandelingen komt het dus niet.

Nadat er deze week nog druk over en weer getelefoneerd is met de vakbonden en de werkgevers, hakt de kern van de regering donderdagavond knopen door. Aanvankelijk was er ook een echte vergadering gepland, maar dat is er niet van gekomen. Om 8u vrijdagmorgen mogen de vakbonden langs bij premier Verhofstadt. Om 9u is het de beurt aan de werkgevers.

Voor de vakbonden is het uitkijken naar wat het evenwicht wordt tussen VLD en SP.A en hoever de aanpassingen gaan. De regering zet meteen ook het mes op de keel. Als de vakbonden niet akkoord gaan met de voorgestelde wijzigingen , dan wordt het generatiepact zoals het nu is integraal uitgevoerd. De vakbonden leggen de resultaten dinsdag 22 november aan hun achterban voor.

Prijs België aan met een Anti-vakbond Spin

"Het mes op de keel", in meer dagelijkse termen chantage. Te nemen of te laten,...; op voorwaarde dat...; indien niet, dan... .

Maken deze houdingen van de regering, ivm het generatiepact, deel uit van de beginselen van behoorlijk bestuur? Waar is het recht om gehoord te worden?

Alles ten dienste van een imago van vakbond-onvriendelijk land. Recept: maak de vakbonden boos, zet hen dan het mes op de keel en maak hen duidelijk dat ze niets meer te betekenen hebben. Alles op maat van buitenlandse investeerders. Laat de werknemers voelen dat staken zinloos is.

En de Belgische werkgevers, die vinden dat ook niet slecht.

Uitstel is geen afstel

De regering verfijnt het generatiepact en brengt de sociale partners daarvan vanmorgen op de hoogte.

In het voorstel kunnen er enkelen, al is het niet duidelijk wie, de dans ontspringen. Maar wie de dans ontspringt, mag niet meer solidair zijn met de anderen, want anders "is the deal off". Normaal noemt men dit niet alleen chantage, maar eigenlijk ook omkopen.

Verwarring zaaien om te verdelen. (Wat betreft "verdelen" wil ik ook verwijzen naar mijn bijdrage : "Opgelet voor Bowling-tactiek")

Hoe zit het met de "eindeloopbaan"? Voor wie geldt het generatiepact nu en in welke mate?

Een eenvoudige antwoord: binnen enkele jaren voor iedereen. Voor iedereen zal de pensioenleeftijd worden verhoogd. En we weten niet tot waar, wat dit slechts een begin.

Nochtans is een goed akkoord, een akkoord dat goed is voor iedereen.