Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Gent: 1 mei betoging anders ...

Gent: 1 mei betoging anders ...

1 mei betoging anders ...

_OL_1852.jpg
_OL_1853.jpg
_OL_1832.jpg
_OL_1833.jpg

Politiestaat GENT

Deze namiddag heeft de Gentse politie willekeurige identiteitscontroles uitgevoerd. Ik was met enkele mensen in de richting van de vrijdagsmarkt aan het lopen. Toen we tegengehouden werden door de politie. 2 mensen moesten onmiddellijk hun identiteitskaart tonen omdat de ene dreads had en de andere een arafatsjaal droeg.1 iemand had een vuurstok bij die hij op de 1mei stoet gebruikte om vuur te spuwen, dit was volgens de flikken een verboden wapen en werd in beslag genomen. Ik was misnoegt en toonde daarop spontaan mijn identiteitskaart. Er zou net een "verboden" betoging van de anarchisten beginnen wij hadden hier niets mee te maken maar werden toch gefouileert we liepen verder en zagen overal politie meer dan er anarchisten opgedaagd waren. Het gedrag van de politie in Gent is een democratie onwaardig. Voor we naar China en Rusland enzovoorts kijken en zeggen dat er daar dingen foutlopen, (wat natuurlijk ook wel klopt) kijken we beter eens in eigen boezem! België is op weg een politiestaat te worden! Ik wil de anarchisten steunen in hun strijd om ook maar te mogen betogen. Deze mensen zagen er overigens zeer vreedzaam uit. Niet gemaskerd enz. Hasta la victoria siempre. Nog een prettige 1ste mei gewenst.

iedereen die er ook maar wat

iedereen die er ook maar wat "alternatief" uitzag vandaag in gent, werd door de politie gecontroleerd. Massale politie-aanwezigheid over heel de stad, combi's en interventieteams aan het station, aan de kraakpanden, in het centrum. Velen konden de vrijdagsmarkt niet eens bereiken...

recht op betogen werd vakkundig onmogelijk gemaakt.
niemand protesteert (ik hoor ook niets van de anarchisten zelf?)
worden we het gewoon?
gevaarlijke evolutie!

het was echt bizar om van

het was echt bizar om van het station naar de vrijdagsmarkt te wandelen. Overal politie en relflikken tussen de toeristen en de winkelende mensen. Uiteindelijk werd ik aan de langemunt tegengehouden. Een politie-agent vroeg mijn identiteitskaart, en controleerde mijn rugzak op wapens... Dan namen ze contact op met het bureau en praatten in een gekke code-taal, met alfa, delta, en gewoon nederlands gemengd). het nut hiervan was me niet helemaal duidelijk. ik voelde me in een goedkope politiefilm. De agent vroeg door de walki-takli of mijn naam "geseind" stond, en of ze mij moesten oppakken of laten doorgaan. Blijkbaar moesten bepaalde namen tegengehouden worden? En ondertussen liepen dagjesmensen langzaam voorbij.

De 1 mei actie zelf was leuk. Alles rustig verlopen, een goede sfeer, toffe maskers...

ik voel me ook misnoegd. ik

ik voel me ook misnoegd. ik ben namelijk geen enkele keer tegengehouden geweest door de flikken, noch gefouilleerd geweest.

Ik en mijn vriendin kwamen

Ik en mijn vriendin kwamen zonder controles door de fuiken, maar we zien er dan ook uit als het toonbeeld van braafheid in vergelijking met de gemiddelde anarchist.
De aanwezigheid van de politiemacht was opvallend (inderdaad, evenveel betogers als politie), maar ik kan me voorstellen dat ze geen risico wilde nemen met de bezetting van de faculteit een week eerder.
Zij kunnen moeilijk inschatten of een betoging vreedzaam zal verlopen en in het geval van anarchisten weet je natuurlijk nooit zeker.

controles

De identiteitscontroles etc waren duidelijk gericht tegen mensen die er ook maar ietwat alternatief uitzagen. Op weg naar de vrijdagmarkt werden we met een hele groep mensen tegengehouden en gecontroleerd. Mijn plan om een gewone polo te dragen en een trui met kap nog even weg te steken in mijn rugzak was blijkbaar niet zo slecht. Ik mocht zomaar doorlopen terwijl vrienden van ons tegengehouden werden enkel en alleen omdat ze er ietwat alternatiever uitzagen, zelfs niet extreem. De controle was alom...