Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

50 000 betogers voor een sociaal Europa

50 000 betogers voor een sociaal Europa

BRUSSEL – De Euromanifestatie lokte vandaag meer dan 50 000 betogers naar Brussel. Vakbondsafgevaardigden, arbeiders, bedienden en zelf sans-papiers, allemaal stapten ze vandaag mee, om een duidelijk signaal te geven aan de Europese commissie en aan de Europarlementariërs. “De crisis werd niet door ons veroorzaakt, dus wij betalen er ook niet voor. De toekomst van Europa moet en zal sociaal zijn.”

001_han_6540_600.jpg

foto: han Soete

Meer dan 50 000 mensen betoogden vandaag dwars door Brussel voor een socialer Europa. De straten van de hoofdstad werden overspoeld met werknemers vanuit het ganse continent. Zo waren er Franse, Nederlandse, Britse, Duitse, Luxemburgse, Deense, Italiaanse en zelfs Turkse manifestanten aanwezig. Allemaal vertelden ze hetzelfde verhaal. “Wij willen niet opdraaien voor deze crisis. In plaats van geld te stoppen in de banken zou Europa beter denken aan de werknemers.”

Een ander Europa
Voor de Europese vakbond, European Trade Union Confederation (ETUC), is het duidelijk. Europa moet anders. Er moet niet alleen een ‘New Green Deal’ komen, er moet ook werk worden gemaakt van een ‘New Social Deal’.

De Belgische vakbonden staan op een lijn met de Europese vakbond. Voor hen is het duidelijk. Waardig werk moet voorop staan, niet de hoeveelheid winst. Europa moet dus een andere weg inslaan. “We kijken uit naar de Europese verkiezingen en hopen dat er vanaf dan een Europa zal komen dat vooruit wil en sociaal is. Een Europa dat eindelijk een gezamenlijk relanceplan opstelt,” zegt Luc Cortebeeck, voorzitter van het ACV.

werkloosheid
De opkomst in Brussel overtrof alle verwachtingen. Eerst werden er 30 000 betogers aangekondigd, dan 40 000, uiteindelijk waren het er meer dan 50 000. Vele deelnemers hadden dezelfde bekommernis. “Zal ik mijn job nog kunnen houden?.”

Morgen zijn er nog manifestaties gepland in Berlijn en Praag. De betoging van gisteren in Madrid, lokte zo’n 150 000 mensen.

Bravoure

Terwijl de crisis zich uitbreidt, treedt er naast bravoure een nieuw begrip op van de redenen – de hebzucht als spil van het systeem, en de noodzaak van samendelen. Hoe openlijker de discussie, des te beter bereidt het de weg voor Maitreya. Hoe inschikkelijk kunnen mensen blijven?

Inschikkelijk? Bedoel je

Inschikkelijk? Bedoel je niet apathisch?