Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Over storend rondhang gedrag

Over storend rondhang gedrag

Niemand ontkent dat er in Antwerpen drugsproblemen zijn. Naast preventie en hulpverlening is politionele controle een noodzaak. Dit weet men op De Coninckplein en dat aanvaardt men. Maar op vage beschuldiging van overlastvormen als ’storend rondhanggedrag’ of ‘zoekgedrag’ mensen controleren, fouilleren en zelfs administratief aanhouden, is er ver over.

K261_04.jpg

't Stad is van iedereen. De pleinen ook!

Ongeveer wekelijks houdt de politie een razzia en als je dan drie maal op het plein bent word je administratief aangehouden. Het zijn de mensen die we kennen van de Homeless World Cup.

K261_05.jpg

Straatbewoners zijn geen overlast!

Als protest tegen deze toestanden hielden ze een Sit-in.

K261_10.jpg

Met grote opkomst van vrienden en symphatisanten.

De actievoerders hebben bij de burgemeester geprotesteerd voor deze behandeling.

K261_12.jpg

Aanwezigen betuigen hun steun aan de actie en ondertekenen de petitie aan de burgemeester.

K261_19.jpg

Look-alike van onze premier.

Het is niet omdat je in de miserie zit dat je niet meer kan lachen.

K261_21.jpg

Samen op de foto.

K261_32.jpg

De politiek kan uw gezondheid schaden.

De ‘bewoners’ van De Coninckplein worden door sommigen als overlast gezien. Visuele overlast, omdat ze eruit zien zoals ze eruit zien. Ik kom regelmatig op het plein en ben nog nooit fysiek of verbaal lastig gevallen. Verschillende van mijn kennissen gaan in de Permeke bib op het plein boeken lenen. Ik heb het hen gevraagd, nee ook zij worden niet lastig gevallen. Die gasten zien er wat ruw uit, maar dat is geen reden om er niet eens mee te gaan praten. Met die razzias voelen ze zich uiteraard niet welkom. Die acties verschuiven het probleem. Het zou beter zijn als er daar geen dealers meer zouden rondhangen. Bewoners die hun medicatie in de buurt halen, storen zich aan de pushers die ze steeds weer voorbij moeten.

Het argument van de overlast vind ik zever. De (zatte) studenten die (storend) rondhangen op de Ossenmarkt worden ook niet regelmatig gefouilleerd. Drugs worden niet alleen bij de armen gebruikt. En als ik van het Centraal station naar de Boerentoren wandel kom ik verschillende (storende) rondhangende enqueteurs tegen. Moeten die dan ook gefouilleerd worden? Stop het opjaag- en verdringings-beleid!