Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Buurtbewoners over het Sfinksfestival

Buurtbewoners over het Sfinksfestival

Ook voor de bewoners van Boechout is de Sfinks een heel evenement. Ondanks het feit dat zij drie dagen lang geconfronteerd worden met de muziek en de drukte, vinden ze het festival een leuk gebeuren. Niemand maakt dan ook echt een probleem van het geluid. “Vroeger waren er wel eens de mensen die 's nachts lawaai maakten op straat, maar daar hebben we nu weinig last meer van,” zegt een buurtbewoner.

foto1.jpg

Els Saens met zoon Hendrik

Volgens de traditie is de eerste dag gratis voor de bewoners uit Boechout en omgeving, zij maken hier dan ook graag gebruik van. Jong en oud trekt naar de festivalweide om er te genieten van de muziek, en nog belangrijker, de sfeer. Vaak kregen we het antwoord: “Ik ken niets van de muziek, maar het is hier gewoon enorm gezellig.”

De bewoners hebben voor de rest weinig problemen met het festival. Enkel 's nachts stoort de muziek wel eens, als het laat wordt. Toch is dit geen groot probleem. “Het zijn maar drie dagen op een jaar, dat overleven we wel.” Er is de laatste jaren ook veel veranderd op het festival. “Vroeger waren er ook op straat verschillende kraampjes, waar de mensen eten en drinken konden kopen, die mensen konden wel eens veel lawaai maken.”

Els Saens (op foto): “Wij wonen nu al 6 jaar in Boechout en gaan elk jaar naar de Sfinks. Ik kom hier vooral voor de muziek, de sfeer en ook voor de kinderen. Mijn zoontje amuseert zich hier erg goed. Hij houdt zichzelf bezig in het 'Kids dorp'. Wijzelf wonen iets verder van de weide en daar hebben we helemaal geen last van lawaai of iets dergelijk.

Marie Roos, de uitbaatster van café Hollywood: “Ik heb zelf nooit tijd om naar het festival te gaan en ik ken ook geen groepen die er spelen, maar toch vind ik de Sfinks een leuk evenement. Het zijn allemaal toffe mensen die wel eens een pintje komen drinken bij mij. Ik vind het dan ook altijd erg leuk om ze het jaar nadien terug te zien. 's Avonds staan we wel eens buiten op straat mee te luisteren. Dan is het altijd wel ambiance.”

Ook de mensen die aan de festivalweide wonen zijn positief. “Wij wonen hier al 34 jaar en hebben eigenlijk nog nooit last gehad. Één jaar stond de brandweer aan één van de kraampjes en die maakten nogal veel lawaai. Ze bleven er heel de nacht tot de vroege uurtjes staan. Voor de rest is het altijd al heel gezellig geweest. Normaal gaan we altijd wel een dagje naar het festival, en anders zaten we buiten voor de deur mee te luisteren. Het is niet echt onze muziek, maar we gaan voor de sfeer. Helaas komen er nu veel mensen langs de andere kant binnen en is er nu minder volk op straat. Vooral de nieuwe bewoners van de straat klagen over lawaai, hun kinderen moeten natuurlijk ook kunnen slapen. Toch is het erg jammer dat er buiten bijna geen kraampjes meer staan, het was hier anders altijd heel gezellig.”

Tot slot sprak ik met de hulpdiensten. “Al mogen wij natuurlijk geen meningen verkondigen, zelfs wij vinden het aangenaam om hier te zijn, als het maar niet regent.”