Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Klimaatslachtoffers getuigen voor de Europes Commissie

Klimaatslachtoffers getuigen voor de Europes Commissie

Wervelwinden, verwoestijning of overstromingen, wie arm is heeft niet de middelen om de schade door klimaatrampen in te perken. De allerarmsten worden het hardst getroffen, hoewel ze het minst hebben bijgedragen aan de opwarming van de aarde. Deze week nodigde Oxfam International klimaatslachtoffers uit van India, Mali en Bangladesh om te spreken voor de Europese Commissie.

Mohit.JPG

Een klimaatgetuige uit India
“Mijn naam is Mohid Prasad. Ik ben van de Indische deelstaat Uttar Pradesh dat grenst aan Nepal. Ik woon met mijn vrouw en vier kinderen in Tallikhiya, een dorp dat tussen twee rivieren ligt. We hebben een een huis en een stuk grond waar we zomer- en wintergewassen verbouwen. En we hebben een buffel. De laatste jaren hebben we niets dan misoogsten gekend, omdat het weer volkomen onvoorspelbaar geworden is. De duur van het regenseizoen neemt elk jaar af, maar de regenbuien worden stukken heviger. Hierdoor treden de rivieren uit hun oevers en komt ons land onder water te staan. We moeten onze akkers irrigeren om het water af te leiden, dat was vroeger niet nodig. Daarvoor moeten we lenigen aangaan die we niet kunnen terugbetalen omdat we te weinig oogsten.”

“95% van de mensen waar ik vandaan kom leeft onder de armoedegrens en velen zoeken een betere toekomst in grote steden zoals Dehli, Mumbai en Bangelore. Maar wij willen blijven en proberen ons aan te passen door gewassen te kweken die sneller geoogst kunnen worden. Zo hopen we de overstromingen voor te zijn. Daarnaast telen we minstens drie verschillende gewassen, als een oogst mislukt hebben we nog andere gewassen om het goed te maken.”

Volgens de tolk weet Mohit niet wat klimaatverandering is, waarom de seizoenen veranderd zijn en waarom de rivieren overstromen. Maar hij is slachtoffer, dus hij weet dat er iets aan de hand is. En hij wil weten wat.

Keita_MALI.JPG

Het oprukken van de woestijn in Mali
Soloba Madi Keita is katoenboer en vakbondleider uit Mali: “De klimaatverandering beïnvloedt ons leven op verschillende manieren. In de eerste plaats kunnen we geen teeltplan meer opstellen. We weten niet meer wanneer we welk gewas moeten zaaien. Daarnaast kunnen we niet meer rekenen op de regenval. Bij ons bepaalt de regen alles, want wij werken niet met irrigatiekanalen. De boeren zijn ongerust over de onvoorspelbare weersomstandigheden. Het ene jaar valt er geen druppel regen en het jaar daarna staat alles onder water. Ofwel heb je droogte, ofwel overstroming, maar in beide gevallen ben je alles kwijt.”

“De klimaatverandering kunnen wij al een hele poos waarnemen met het oprukken van de woestijn. De grond die we vroeger verbouwden, is vandaag kurkdroog. De aarde is niet langer vruchtbaar, we moeten chemische meststoffen gebruiken om te kunnen telen. Maar meststoffen zijn duur voor kleine boeren en we kunnen alleen maar leningen aangaan voor de katoenteelt, niet voor onze overlevingsgewassen.”

“Moesten we het regenwater kunnen leiden en opslaan, zouden we twee keer per jaar kunnen oogsten. Maar ook dat kost geld. De politieke wil ontbreekt om iets te doen aan de klimaatverandering.”

FORIDA.JPG

De recente dodentol van de klimaatverandering in Bangladesh
In mei 2009 ging cycloon Aila gortig tekeer in Bangladesh. 750.000 mensen verloren het dak boven hun hoofd en 200 lieten het leven. “Ik had al hevige stormen meegemaakt,” zegt Forida Begum, “maar nooit zoals Aila. De cycloon heeft alles verwoest, ons huis en al onze bezittingen zijn weggespoeld. Duizenden mensen hebben hebben net zoals ik alles verloren. Nu wonen we in geïmproviseerde tenten en hutjes langs de oever van de rivier. Door de wervelstorm is het water van de rivier brak en zwemmen er haaien in. Daardoor kunnen we er ons niet meer in wassen of vissen. Het drinkwater is zilt geworden en veroorzaakt veel ziekten. Koorts, diarree en huidziekten zijn toegenomen, maar we hebben geen geld om een dokter te raadplegen.

Veel mensen migreren naar de Dhaka, (de hoofdstad van Bangladesh, nvdr), ze ontvluchten hun uitzichtloze toekomst in het dorp. Beter werken in de stad dan blijven en langzaam doodgaan. Mijn man is gestorven dus sta ik alleen in voor de opvoeding van mijn twee kinderen en de verzorging van mijn ouders. We zijn altijd al een arme familie van dagloners geweest, maar met die hevige stormen is onze situatie nog verslechterd en zijn we ten einde raad. Wat gebeurt er toch, wat moeten we doen? We zijn mensen net zoals jullie, waarom hebben we niet het recht op een beter bestaan?”

On vous dit que vous êtes

On vous dit que vous êtes responsables de tous les maux de la terre, notamment du « réchauffement climatique ». On vous ment pour mettre en place des politiques anti-humaines.
Jugez-en par vous-même.

http://www.solidariteetprogres.org/sp_Dossier_RechauffementClimatique.ph...

'Klimaatchaos in het Zuiden'

Het productiehuis Wereldmediatheek laat in de documentaire 'Klimaatchaos in het Zuiden' eveneens klimaatslachtoffers aan het woord.

Klimaatchaos in het Zuiden

Wereldmediatheek trok voor de documentaire “Klimaatchaos in het Zuiden” naar Burkina Faso en Togo, Ecuador en Bangladesh, om er de schade van de klimaatwijziging op te meten. Tientallen getuigen en experts van snel toenemende armoede, als gevolg van de klimaatwijziging. Wat aanvankelijk louter een milieuprobleem leek, blijkt uit te draaien op een ongeziene humanitaire catastrofe. De noodzaak om de klimaatwijziging af te zwakken is evident, maar ook moet het Zuiden zich aanpassen aan het onvermijdelijke.

De klimaatverandering eist nu al miljoenen slachtoffers. Niet bij ons, maar in het Zuiden. Landbouwers, veetelers en vissers klagen er over dolgedraaide seizoenen, alles vernietigende stortbuien en cyclonen, verschroeiende droogte, en een gebrek aan zoet water. De toenemende armoede doet velen op zoek gaan naar een nieuwe, leefbare plek…

Première: donderdag 29 oktober - 20u30 De Roma - Turnhoutsebaan 286, Antwerpen
Presentatie: Nic Balthazar
Extra: Première van ‘The Big Ask Again’
Inkom: € 4,00
Reservatie: 03/292.97.40

http://klimaatchaos.be

Maak een verschil op de Internationale Klimaat Actiedag!

JNM en Friends of the Earth Vlaanderen willen aan de hand van een flashmob* op een openbare en goed toegankelijke plek in de grote Vlaamse steden Gent, Antwerpen en Brussel een actie voeren. We vragen de Belgische regering om een sterke positie in te nemen in Kopenhagen. Ook in Kortrijk en Ronse zal respectievelijk door JNM-groepen en de Vereniging voor Bos in Vlaanderen een actie worden georganiseerd. Diverse lokale actiegroepen hebben ook reeds hun medewerking beloofd.

Concreet?
Trek op 24 oktober naar Antwerpen, Gent of Brussel. Bij de knal van een waterbommetje zal iedereen dood op de grond vallen - mensen die dan toevallig voorbijlopen zullen verbaasd zijn en dat is de bedoeling! Daarna zullen spandoeken bovengehaald worden die zeggen "hoeveel mensen moeten nog sterven voor jullie écht politieke actie gaan nemen tegen de opwarming van de aarde". Maar niet alleen het negatieve verhaal, de 300 000 mensen die nu al jaarlijks sterven aan de gevolgen van de klimaatsverandering, zal verteld worden. We zullen ook tonen dat we allemaal verandering en vooral politieke actie willen, door het uit te zingen en samen recht te staan, een gemeenschappelijke stem die toont dat we dit allemaal samen moeten doen! Dit zal krachtige beelden opleveren voor alle nationale en lokale media die zal worden uitgenodigd.

350.org : internationale klimaatactiedag

Kom dus gewoon af, verspreid jullie over de plaats, en wacht op het teken van het waterbommetje om massaal dood te vallen! Er zal geen briefing zijn om zo het verrassingseffect maximaal te houden!

Waar ? om 11u in Gent (op de Kouter)
om 14u in Brussel (op de Grasmarkt)
om 17u in Antwerpen (aan de Wapper op de Meir)

* het begrip 'flashmob' op de nederlandse wiki