Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Oproep tot klimaatactie in Kopenhagen en België

Oproep tot klimaatactie in Kopenhagen en België

In gans Europa en ver daarbuiten bereiden milieubewegingen en actiegroepen zich voor op de klimaattop in Kopenhagen. Ze eisen een rechvaardig klimaatakkoord met stevige emissiereducties. Velen zijn daarvoor bereid naar Kopenhagen af te zakken. Voor wie mee wil een niet onbelangrijke tip: vergeet je sjaal, handschoenen en muts niet!

climatechange.jpg

De klimaattop die over vijf weken in Kopenhagen plaatsvindt, dreigt nu al op een fiasco uit te draaien. Nochtans zijn de beslissingen die er zullen genomen worden cruciaal voor de toekomst van de planteet. Milieubewegingen en actiegroepen roepen daarom op om massaal naar Kopenhagen te gaan en de druk op de onderhandelaars en politici te verhogen.

“We hebben kritiek op hoe de onderhandelingen momenteel verlopen en delen de bezorgdheid van heel veel wetenschappers en organisaties die vrezen dat de doelstellingen die in Kopenhagen zullen afgesproken worden niet ver genoeg gaan,” zegt Anneleen Kenis van ‘Klimaat & sociale rechtvaardigheid’, een actiegroep die actief is binnen Climate Justice Network, het netwerk dat in Kopenhagen acties en activiteiten op touw zet.

“Misschien nog belangrijker dan de reductiedoelstellingen, vinden wij dat het klimaatprobleem sociaal rechtvaardig moet aangepakt worden. Als emissiehandel als oplossing wordt naar voren geschoven om emissiereducties te realiseren, riskeer je een schijnvertoning. We moeten naar reële reducties met effectieve verminderde uitstoot van broeikasgassen. Het emissiehandelsysteem leidt tot een steeds verdergaande privatisering en vermarkten van de natuur, waardoor bossen koopwaar worden omdat ze koolstof kunnen opnemen uit de lucht.”

Climate Justice Train

Vanuit België vertrekt de Climate Justice Train naar Kopenhagen. De negenhonderd passagiers zullen deelnemen aan de grote betoging van zaterdag 12 december. De organisatoren verwachten tienduizenden manifestanten tijdens de optocht van het centrum van de stad naar de locatie van de klimaattop. Wie nog mee wil met de Climate Justice Train is echter te laat, want de trein is inmiddels volzet.

Maar niet getreurd, de Duitste spoorwegen hebben een speciaal aanbod. Voor slechts 86 euro kan je van om het even welk station in Duitsland de trein nemen naar Kopenhagen, heen en terug. ‘Klimaat & sociale rechtvaardigheid’ kiest voor deze optie. “Wij proberen mensn zoveel mogelijk samen te brengen in affiniteitsgroepjes van ongeveer zes personen,” zegt Anneleen Kenis. “Want het is niet de bedoeling dat we mensen aan hun lot overlaten. We gaan helpen met accommodatie in Kopenhagen en we gaan proberen om allemaal op dezelfde trein te stappen. We vertrekken een week vroeger dan de Climate Justice Train omdat we ook nog andere acties willen doen en deelnemen aan het alternatieve KlimaForum.”

Wat staat er allemaal op het programma in Kopenhagen?

Zaterdag 12 december is de Global day of Action. In Kopenhagen zullen duizenden manifestanten zich aansluiten bij de optocht naar het conferentiecentrum van de klimaattop. Die dag zullen er acties zijn op verschillende plaatsten in de wereld.

De dag nadien gaan duizenden activisten de haven van Kopenhagen blokkeren. Anneleen Kenis legt uit: “Havens staan symbool voor de desastreuze ecologische en sociale impact van ons economisch systeem. Met deze directe actie willen we benadrukken dat klimaatverandering niet zomaar een milieuprobleem is dat je met eenvoudige maatregelen kan oplossen. Wij geloven niet dat je binnen een eindige planeet een ondeindige groei kan hebben.”

De andere acties die zullen doorgaan tussen 11 en 18 december vind je terug op de website van Climate Justice Action.

Klimaforum09

Parallel met de VN-klimaattop is er van 7 tot 18 december een alternatieve klimaattop voor het mondiale middenveld. Op het programma staan klimaatfilms, debatten, tentoonstellingen, muziek en kunst. Van de internationale deelnemers is Vandana Shiva de bekendste. Daarnaast is het Klimaforum ook een beschutte plek om iets te eten en om op te warmen, want buiten is het koud.

Actie in Brussel

Voor de thuisblijvers is er op 5 december een grote klimaatmanifestatie die om 14h vertrekt aan het Luxemburgplein in Brussel.

Maar je kan ook zelf iets bedenken. “Omdat niet iedereen naar Kopenhagen kan gaan, willen wij oproepen om hier ook acties op touw te zetten,” besluit Anneleen Kenis, “want op Belgische agenda staat Kopenhagen nog niet genoeg in de verf.”

Info:
Wie mee wil naar Kopenhagen kan dat, maar ‘Klimaat & sociale rechtvaardigheid’ raadt aan om zeker een infoavond bij te wonen. In december is het ijskoud in Denemarken en daarom is een goede voorbereiding belangrijk. Infoavonden worden hier aangekondigd.

Nuttige links:
www.climate-justice-action.org
www.klimaatactiekamp.org
www.klimaatoproep.be
www.klimaforum09.org
www.klimaatcoalitie.be

debatten, films en events

In aanloop naar de klimaattop in Kopenhagen worden ook heel wat debatten, filmavonden en zelfs heuse festivals georganiseerd. Een agenda kan je raadplegen op http://www.mo.be/index.php?id=418.

Ik ga niet! En geef daar

Ik ga niet! En geef daar zelfs graag een woordje uitleg bij...

Op één ding na heeft dergelijke optocht, bezwaarlijk een betoging of actie te noemen, geen enkele zin. Het enigste profijt hier nog te halen is voor groeperingen, ngo's, partijpolitieke stromingen of vakbonden om aan de deelnemers hun propaganda mee te geven in de vorm van brochure's, gesprekken of lidkaartenverkoop. Dat zou voor mij dan ook de enige reden zijn om eventueel wel te gaan. Om een beetje antikapitalistische opjuttende woorden te spuien, hier en daar flyers of krantjes achter te laten.

Maar voor de rest...

- Er is bijna elke dag een optocht in Brussel. Niemand kijkt hier nog vanop. Moest de media er toch nog van op kijken is het omdat je met belachelijk veel bent ofwel als je alle Europese instellingen kort en klein slaagt. En als dat laatste het geval zou zijn, zal de media de reden achter die woede amper onder de loep nemen.

- En eigenlijk. Als we daar zouden gaan staan, doen we wat 'ze' maar al te graag willen. En laten we 'ze' gerust een naam geven. Het zijn zij die oorzaak zijn van de klimaatsopwarming: de multinationale vervuilers, politici die geen radicale beslissingen nemen m.b.t. het milieu (bvb: enorme uitbreiding en democratisering van openbaar vervoer, zware aanpak van koning auto,...). Ja het totaalplaatje is bij elk maatschappelijk probleem hetzelfde. Dit is een systeem gebaseerd op geldwinst en geld wint.

- Om terug te komen bij het punt dat ze maar al te graag willen da wij burgers zaterdag een ludieke en feestelijke omcirkeling van een Europese instelling zouden maken en de overheid een dreigend signaal gaan geven is belachelijk. Waarvoor dient een betoging namelijk voor? Om druk uit te oefenen op de overheid. En wie organiseert nu juist die die betoging? Een Klimaatcoalitie van grotendeels organisaties opgericht, gesteund, gesubsideerd door de overheid. En al jaren dit op hun vaste agenda heeft staan: regelmatig eens naar Brussel gaan met onze leden. En dat gaat als volgt:

1) regeringsleiders komen bijeen
2) de ngo's of vakbonden creëren voor de 1000ste keer een werkgroep om op deze datums iets leuks te doen in de tuinen van Brussel
3) er wordt gemobiliseerd (steeds dezelfde doelgroep, wij naïeve idealisten)
4) er wordt een petitie overhandigd, een mooie foto gemaakt, wie weet een reportage, 18 seconden op de vrt,... en het leven gaat verder
5) de politici verdwijnt naar binnen, onze betoging al lang vergeten, hooguit denkend dat de democratie toch ooh zo goed werkt
6) hun meeting kan beginnen en dan pas begint het echte werk! Dan pas wordt de echte druk uitgeoefend, maar spijtig genoeg niet door ons.

Daar zitten al die politici met al die belangengroepen en tienduizenden betaalde economische lobbyisten achter zich die nu net niet willen wat wij op onze vrije zaterdag gaan vragen: een degelijk klimaatsbeleid. En naar wie gaan de brave politici luisteren....? Ik weet alvast wie ze niet gaan negeren.

Neenee, ik zal zaterdag niet gaan,...
Ik zal ze nog wel op een andere manier recht in het hart steken
en dat ze binnenkort maar heel Kopenhagen plat leggen!
Dat ze niet alleen weten dat we tegen de klimaatsopwarming zijn, maar ook tegen de hele besluitvorming hier rond!