Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

15.000 klimaatbetogers in Brussel

15.000 klimaatbetogers in Brussel

BRUSSEL -- In Brussel kwamen zaterdag 15.000 mensen op straat voor het klimaat. Enkele dagen voor de start van de VN-klimaattop in Kopenhagen liet een brede coalitie van vakbonden, milieubewegingen en Noord-Zuidbewegingen nog eens horen wat er volgens hen op het spel staat. "Er moet een ambitieus akkoord komen in Kopenhagen. Met deze betoging willen we tot op het laatste moment druk uitoefenen", zegt Michel Genet van de Klimaatcoalitie.

klimaatDSC_0387.JPG

Rond een uur of twee liep de esplanade van het Europees Parlement aardig vol. Veel groen, rood en blauw, de kleuren van de vakbonden. Maar ook heel veel turkoois: het symbool van deze betoging. "De kleur van het water dat ons tot aan de lippen staat", zeggen de betogers.

Daarna trokken de betogers langs het Schumanplein naar het Jubelpark. De klimaatcoalitie richt zijn eisen zowel naar de Belgische regering als naar de Europese Unie. "Er moet een bindend akkoord komen waarmee de wereld de opwarming onder de 2°C probeert te houden. De Europese Unie moet 110 miljard euro op tafel leggen om de armste landen te helpen zich te beschermen tegen de gevolgen van de opwarming", zegt Michel Genet, directeur van Greenpeace en woordvoerder van de Klimaatcoalitie.

De Klimaatcoalitie bestaat uit meer dan zeventig verenigingen, van vakbonden en milieubewegingen tot Noord-Zuidbewegingen.

Geen koopavond

Het geld groeit niet aan de bomen. Niet alleen de directe investering van geld is een oplossing. Van belang lijkt ook dat een beter en duurzaam beheer van de regenwouden betrokken wordt in een klimaatakkoord, het werkelijke kapitaal van niet alleen de ontwikkelingslanden. Eigenlijk zijn de regenwouden net als de internationale wateren van iedereen. Beide zijn met de lucht die we inademen van direct belang voor de planeet. Dat opwarming van de aarde door de mens een fabeltje is, is hetzelfde soort fundamentalisme dat groeide in reactie op de evolutietheorie, of dat van het jodendom dat men zegt dat in vervlogen tijden meerdere bronnen naar zich toetrok om als volk te kunnen standhouden. De natuur absorbeert veel koolstof, en maakt zuurstof. De Nederlandse dichter Rob Tuankotta gaf ons al de formule VOC=CO2 om over na te denken. Het commerciële kolonialisme van de VOC heeft zich voortgezet in de uitbuiting van de natuur, die toch niet zo gratis was als gedacht. De mens speelt een rol in de opwarming van de aarde. De exacte gevolgen zijn niet eens te meten, alleen de marges zijn te bewijzen. Maar veel mensen zijn sceptisch en achterdochtig omdat ze al zo jong teleurgesteld waren toen ze erachter kwamen dat Sinterklaas niet bestond. En net nu het sinterklaas is, moet ik weer denken aan Benjamin Creme die ook op 5 december jarig is en beweert dat samen delen de oplossing is voor de problemen tussen mensen onderling en mens en natuur. Het is dus niet dom voor de mens om weer natuurlijk te worden. Maitreya is heel genereus, maar hij is geen sinterklaas. Hij kan zich alleen niet permitteren de hele wereld door de schoorsteen te duwen. En wij kunnen dat ook niet. Ik kan dus nog niemand feliciteren.

Niet te koop

Kopenhagen

Er staat meer natuur op het spel dan onze eigen haag.
Dus even een keer niet snoeien.

Goede wijzigingen

Toch is dit mooie bemoedigend dat de bezorgdheid over onze planeet, over onze menselijke wereld is duidelijk geworden niet voor een paar mensen, maar tot grote gemeenschappen.