Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Provincie Antwerpen steunt hotspot klimaatverandering

Provincie Antwerpen steunt hotspot klimaatverandering

Begin oktober werd de Filippijnse provincie Isabela zwaar getroffen door de tyfoon Parma. Er vielen zeker 300 doden en er is miljoenenschade. Het Antwerpse provinciebestuur besloot 5.000 euro extra vrij te maken om de Filippijnse provincie te ondersteunen in de opleiding en uitrusting van een reddingsteam.

a8b0a02a06ba7493de9d1b2143abd622-grande.jpg

Deze steun kadert in de samenwerking die in het voorjaar werd afgesloten tussen het Antwerpse provinciebestuur en de provincie Isabela. De Provincie Antwerpen heeft ondertussen bijna 20 jaar expertise rond duurzame streekontwikkeling in de Filippijnen.

Het ontstaan van de samenwerking

Sinds 2003 werkt de coöperant van de provincie op de Calamian-eilandengroep. De leefbaarheid van de eilanden ging er sterk op achteruit. Van zodra de middelen op het oude eiland ‘opgebruikt’ waren, verhuisde de lokale bevolking naar een ander eiland. De provincie Antwerpen, in samenwerking met Noord-Zuid vzw en lokale partners, bouwde er belangrijke expertise op rond duurzaamheid en zelfvoorziening. In 2009 ging de provincie op zoek naar een uitbreiding van hun steun aan de Filippijnen. De provincie kwam in contact met gouverneur Grace Padaca van de provincie Isabela. De strijd van Pacada tegen de patronage politiek in haar provincie en tegen de lokale problemen zoals illegale houtkap, milieuvervuiling en corruptie maakten van haar een lokale beroemdheid.

Permacultuur

In onderling overleg en met steun van Noord-Zuid vzw (België) en Cabiokid foundation (Filippijnen) werkten de provincies een samenwerkingsakkoord uit met een termijn van 6 jaar. Dit akkoord draagt de naam STEP (Sustainable Technologies and Entrepreneurial Permaculture Program) en verwijst naar een methode om leefomgevingen te ontwerpen. De doelstelling van het programma is om op basis van de beschikbare natuurelementen langetermijnoplossingen te ontwikkelen voor diverse levensfacetten van de lokale inwoners: woningen, levensonderhoud, voedselproductie, apparatuurontwikkeling en milieubescherming. Dit is het basisprincipe van permacultuur. Daarbij geldt ook dat je het beste resultaat probeert te boeken met zo weinig mogelijk energie en inspanning. In de praktijk komt het erop neer dat je het ecosysteem waarin je leeft begrijpt vooraleer je de manier waarop de natuur haar eigen middelen aanwendt kan nabootsen. Een eenvoudig voorbeeld hiervan is met lokale natuurlijke bouwmaterialen huizen bouwen die beter bestand zijn tegen stormen en overstromingen. Via open leercentra kunnen de nodige technologieën uitgedacht worden die afgestemd zijn op de verschillende ecosystemen en gemeenschappen van de provincie. Deze open centra moeten het project ook dichter bij de lokale bewoners brengen. Naast de toepassing van het permacultuur-principe besteden ze ook aandacht aan eerlijke handel en ecotoerisme.

De lokale impact van klimaatsverandering

Een week voor de tropische storm Parma de provincie Isabela trof, raasde de tyfoon Ketsana over de hoofdstad Manilla en omstreken en liet ook daar een spoor van vernieling achter. De Filippijnse inwoners verwachten zich jaarlijks aan de moessonregens, maar dit jaar leidden de stormen tot de zwaarste overstromingen in 40 jaar. Ketsana en Parma worden door klimaatexperts beschouwd als de eerste tekenen van de klimaatverandering. Volgens Jerry Velasquez, van de VN-organisatie voor rampenbestrijding ISDR “zijn de Filippijnen één van de hotspots voor klimaatwijziging. Wat er tijdens Ketsana en Parma gebeurd is, was nog niet het ergste. Dat moet nog komen.” [1]

Beloftevolle samenwerking tussen tegenvoeters

In dit verband klinkt de provinciale samenwerking beloftevol. Volgens Dieter Goossens, diensthoofd Noord-Zuidbeleid, hoopt de provincie Antwerpen met het engagement van 6 jaar de weerbaarheid van de lokale bevolking tegen de klimaatverandering op lange termijn te kunnen versterken. Met de 5.000 euro extra Antwerpse hulp ondersteunt de provincie ook de dringendere projecten van Isabela. De vrijgemaakte middelen, naar aanleiding van de recente natuurramp, zullen aangewend worden in een programma voor de training en uitrusting van een reddingsteam. Het team moet komend tyfoonseizoen inzetbaar zijn.

© 2009 – StampMedia – Femmy Thewissen