Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Oorlogsprofiteur Caterpillar houdt pottenkijkers buiten

Oorlogsprofiteur Caterpillar houdt pottenkijkers buiten

Op 15 december 2009 inspecteerde de Transnational Awareness Group* de productie-eenheid van Caterpillar Belgium in Charleroi. De inspecteurs gingen het bedrijf binnen om aantijgingen van betrokkenheid bij oorlogshandel te verifiëren.De bedrijfsinspecteurs werd gearresteerd.

Bedrijfsinspecteurs gearresteerd

Op 15 december 2009 inspecteerde de Transnational Awareness Group* de productie-eenheid van Caterpillar Belgium in Charleroi. De inspecteurs gingen het bedrijf binnen om aantijgingen van betrokkenheid bij oorlogshandel te verifiëren.

Caterpillar wordt ervan beschuldigd het Israëlische leger te ondersteunen door hen te voorzien in bulldozers voor militair gebruik. De werktuigen van Caterpillar worden gebruikt bij de afbraak van huizen van Palestijnen, bij de bouw van de muur en de joodse kolonies, bij militaire operaties en als wapensystemen.

De medewerkers van TAGroup gingen naar Caterpillar in Charleroi om het personeel hierover te interviewen en beeldmateriaal te verzamelen over de producten en handelsrelaties van het bedrijf.

Ze werden tijdens hun interventie onderschept door veiligheidspersoneel, vastgehouden op het bedrijfsterrein en overgeleverd aan de politie.

Wat verbergt Caterpillar Belgium?

Caterpillar Belgium heeft contracten over de hele wereld, en verhandelt onderdelen met de VS, waar haar hoofdzetel is gevestigd. Caterpillar US ligt zwaar onder vuur omwille van haar banden met het Israëlische leger. Caterpillars bulldozers spelen een sleutelrol in de militaire bezetting van de Westelijke Jordaanoever en Gaza.

Het bedrijf in Charleroi produceert hydraulische graafmachines, cylinders en andere machine onderdelen. Het is de tweede grootste productie-eenheid van Caterpillar ter wereld.

De domeinen van Caterpillar Belgium zijn zwaar bewaakt. Het hele terrein is hermetisch afgesloten en wordt gecontroleerd door bewakingscamera's. Veiligheidspersoneel patrouilleert voortdurend en bezoekers worden zorgvuldig gecontroleerd.

TAG inspecteurs doorbreken het stilzwijgen van Caterpillar

De medewerkers van TAG slaagden er toch in de terreinen te betreden en onderwierpen personeelsleden aan hun vragen. Enkele TAG inspecteurs vroegen naar een officiële reactie over de aantijgingen van oorlogshandel. Het hoofd van Public Relations gaf toe dat er contracten lopen met landen zoals Israël. Ze verdedigde deze met de stelling dat Caterpillar Belgium de machines enkel produceert, en niet zelf rechtstreeks verkoopt. Er konden geen verdere vragen worden beantwoord zonder het hoofdkantoor in de VS te raadplegen.

Tijdens hun inspectie ging een andere ploeg aan de slag om op verschillende plaatsen aan en rond het domein het oorlogslogo aan te brengen. Daarop sloeg het veiligheidspersoneel van Caterpillar alarm en werd één van de inspectieploegen uit het bedrijf gegooid. Een ander team werd vastgezet op een parking en overgeleverd aan de ordediensten. Hun voertuig, gsms, fototoestellen, videocamera en ander inspectiemateriaal werden in beslag genomen.

TAG inspecties om oorlogshandel in kaart te brengen

Deze reactie schrikt de TAG-inspecteurs echter niet af. Ze zijn vastberaden om door te gaan met hun interventies. Eén van de gearresteerde medewerkers, Mr. Blondeel, stelt: “De reactie van Caterpillar bewijst de noodzaak van ons werk. TAG zal haar werk op wereldwijde schaal verderzetten.”

*: De Transnational Awareness Group is een netwerk van bezorgde burgers en vredesactivisten, dat bedrijven controleert op hun aandeel in oorlogsindustrie. TAG stelt zich tot doel informatie te verzamelen en te verspreiden over de manier waarop bedrijven bijdragen tot gewapende conflicten.

Vredesactie werkt met TAG inspecties binnen haar campagne Economy@War. Vredesactie wil met deze campagne aantonen op welke manier onze economie conflicten in de hand werkt, en ijvert voor de ontwikkeling van een vredeseconomie.