Sluikse besparing in het betaald educatief verlof
Sluikse besparing in het betaald educatief verlof
christophe29 augustus 2006 – 16:04
ACV en ABVV vernemen dat de federale regering op 20 juli alsnog tot zware besparingen heeft beslist in het betaald educatief verlof.
Dit in het bijzonder door te snoeien in het jaarlijkse urenkrediet per
werknemer:
- voor de beroepsopleidingen die samenvallen met de werkuren: van 180 naar 105 uren;
- voor de andere beroepsopleidingen: van 120 uren naar 100 uren;
- voor de gecombineerde opleidingen (algemene + beroepsopleiding): van 180 naar 100 of 105 uren;
- voor de universitaire en gelijkgestelde opleidingen van 180 naar 120 uren;
- voor de algemene opleidingen die samenvallen met de werkuren van 120 uren naar 85 uren.
En dit zou reeds op 1 september ingaan. Dit gebeurde vooralsnog zonder enige externe communicatie. Deze besparing is onbegrijpelijk en onverdedigbaar. ABVV en ACV vragen dat deze maatregel wordt ingetrokken.
1° De besparing staat totaal haaks op de Europese, federale en regionale doelstellingen om de deelname van volwassenen aan onderwijs en opleiding te verhogen. Nochtans onderschreef de federale regering op de Werkgelegenheidsconferentie van eind 2003 de doelstelling van de sociale partners om de participatie (op jaarbasis) van werknemers aan opleiding op te trekken tot 1 op 2. Zoals ze ook de Europese doelstelling onderschreef om de participatie (elke 4 weken) van volwassenen aan opleiding op te trekken tot 12.5%. België is voor beide doelstellingen nog ver verwijderd van het benchmark.
2° De besparingstechniek treft bijzonder hard het volwassenenonderwijs en het hoger onderwijs. Daar gaat het vaak om kwalificerende opleidingen, die sterk bijdragen tot het opkwalificeren van de beroepsbevolking, absoluut nodig in een geglobaliseerde economie waar de concurrentie ook wordt gevoerd op basis van competenties en kwalificaties.
Vaak gaat het ook om gerichte kwalificerende trajecten, gericht op de sociale promotie voor kansengroepen, zoals lagergeschoolden, allochtonen,...
3° Het betaald educatief verlof is, anders dan andere stimuleringsmaatregelen op het gebied van het levenslange leren, een sterk democratische maatregel, met een sterk bereik naar arbeiders, lagergeschoolden en oudere werknemers. De aangekondigde besparingen dreigen de deelname van de zwakste groepen aan het levenslang leren alleen maar te bemoeilijken.
4° Indien deze maatregelen reeds moeten ingaan op 1 september 2006 beschikken de betrokken instellingen voor volwasseneneducatie niet tijdig over de informatie en ook niet over de nodige tijd om zich aan te passen. De lesprogramma's werden gebaseerd op de bestaande regeling. En naar nieuwe cursisten, die zich vaak reeds hebben ingeschreven en inschrijvingsgeld hebben betaald, werden verkeerde verwachtingen gewekt op basis van de bestaande regeling.
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme
Educatief verlof.
Christophe C, 02/09/2006 – 09:20
Ik vind deze regel ook niet kunnende.
Momenteel heb ik met de uren die ik krijg geen probleem om de lessen te volgen. Werk namelijk in dagregime, maar voordien kreeg ik voor de opleiding als topograaf 180 uren, terwijl ik in ploegen werkte, en was ik genoodzaakt om nog van mijn verlofdagen te besteden, aangezien de uren niet voldeden.
Men zou beter eens kijken naar de urne van de opleiding die men volgt, en aan de hand daarvan de uren toekennen.
mvg,
Educatief verlof
GVH, 04/09/2006 – 21:52
Ik heb me net ingeschreven ,het is de eerste keer dat ik avondonderwijs ga volgen ,gezien ik ook in ploegen sta te werken ,kom ik er niet met die 105 uren
Kan ik me nog bedenken ? ,ik wil wel een deel van m'n verlof afstaan,
maar dit is toch te veel ,de plannen om zelfstandige te worden zullen dan maar opgeborgen worden
mvg
besparing educatief verlof
Anonymous, 08/09/2006 – 10:39
deze besparing lijkt nergens op.
ik ben ingeschreven om in avondonderwijs voor graduaat elektromechanica. de lessen vinden ma + dins + dond plaats. ik werk in ploegen en d.w.z dat ik om de 14 dagen 3 halve dagen verlof zou moeten hebben om de lessen bij te wonen. alleen om de lessen bij te wonen heb ik exact 180 uren nodig om nog niet te spreken van de tijd die nodig is om te studeren.
105 uren maximum is belachelijk.
ik kan begrijpen dat de overheid wil besparen op educatief verlof om dat hiervan meermaals geprofiteerd wordt maar deze regel slaat echt nergens op. nu is heb bijna onmogelijk om een hogere opleiding te volgen als je in ploegen ritme werkt.
ik hoop dat de vakbonden hier tegenin komen.
mvg
Ik zou in september in het
Anonymous, 09/09/2006 – 17:23
Ik zou in september in het vierde van de acht semester starten. na de eerste lesdag komen ze nu af met die nieuwe maatregel die me verplicht om midden van mijn opleiding te stoppen omdat het niet meer te combineren valt met voltijds werken. vorig jaar was het al heel nipt, met overuren te doen ben ik er uiteindelijk dan toch net gekomen. nu is dit ook al niet meer mogelijk. vorige semesters zijn dus helemaal voor niets geweest!tijdskrdiet aanvragen is nu ook al veel te laat.
Had ik deze opleiding na het middelbaar gevolgd dan had ik drie jaar extra kindergeld gekregen, geen belastingen betaald gehad, een studiebeurs gekregen ed. nu werk ik, betaal ik zelf de opleiding, belastingen,...zeg nu zelf welke manier van opleiden kost nu het meeste aan vadertje staat?!
het is echt demotiverend voor iedereen die zich wil inzetten!!!
EEN RAMP!
, 19/09/2006 – 18:17
Een ramp! Dat is het... Voor allen die een beroepsopleiding volgen en voltijds werken. Zelf nu moest je nog verlof inzetten om rond te geraken om een opleiding te volgen. Vandaf dit jaar heeft de VSPW-opleiding rekening gehouden met de leerlingen en aantal lesdagen, maar door die nieuwe regeling rond educatief verlof wordt dit mede een echte ramp. Ik moet de opleiding tot opvoeder A1 volgen van de werkgever... en kreeg hiervoor educatief verlof, maar nu zou ik al moeten minderen in werkuren en dit zie ik eigenlijk niet zitten!
Er moet iets aan kunnen gedaan worden niet?