Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Extreem rechtse jongeren klikken 'linkse leerkrachten'

Extreem rechtse jongeren klikken 'linkse leerkrachten'

BRUSSEL -- Het Nationalistisch Jongstudentenverbond (NJSV), een bij het Vlaams Belang aanleunende jongerenbeweging, opent de jacht op progressieve leraren. Rechtse jongeren worden aangespoord om hun ervaringen over hun leraren te delen. Ze kunnen dat op een meldpunt op het internet. “Het wordt tijd dat de linkse rakkers beseffen dat hun rijk in Vlaanderen definitief uit is, en dat zelfs zij de wet moeten respecteren”, zegt NSVJ.

Het nieuws stond van morgen te lezen in De Morgen. Het Vlaams belang heeft het nogmaals gemunt op progressieve leerkrachten. De aan het VB geliëerde organisatie NJSV opende een jaar geleden een kliklijn op het internet. Rechtse scholieren kunnen er hun frustraties kwijt over progressieve leraars. Op het forum zijn nu al een pak verhalen te lezen soms met de naam van de school en zelfs van de leraar er bij vermeld. Eén scholier voelt zich gediscrimineerd omdat hij geen t-shirt mocht dragen met een hitler-smiley en als onderschrift 'Welcome to Germany'. Een andere leerling klaagt over zijn godsdienstleraar die “een homo” is.

Het is niet de eerste keer dat het Vlaams Belang zich aan dergelijke praktijken bezondigd. In 1989 ging de toenmalige voorzitter van de Vlaams Blok Jongeren (VBJ) Philip Dewinter aan de schoolpoorten pamfletten uitdelen met het opschrift 'Heb jij ook last van progressieve leraars?'. Ook toen werd aan jongeren gevraagd om hun leraar desnoods anoniem aan te geven. Het was één van de eerste grote wapenfeiten van Dewinter.

In 2004 werd deden de Vlaams Blok Jongeren die campagne nog eens dunnetjes over met een meldpunt op hun website. Na een golf van kritiek werd de website al in juni opgedoekt. Nu duikt het meldpunt dus opnieuw op bij het Nationalistisch Jongstudentenverbond (NJSV). Officieel geen partij-organisatie, maar toch wel heel bevriend met het Vlaams Belang. Blokwatcher Marc Spruyt schrijft in De Morgen: “Initiatiefnemer Tom Van Grieken is zowel Antwerps NJSV-praeses als ondervoorzitter van de VBJ-afdeling Mortsel. In het VBJ-ledenblad Vrij Vlaanderen mocht hij uitgebreid reclame maken voor zijn kliklijn. Het Vlaams Belang Magazine van mei 2006 voert hem op als een van de jonge beloftes van de partij. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober staat hij op een interessante plaats op de Vlaams Belanglijst in Mortsel.”

Ook in 2004 maakte het VB ophef met een kliklijn voor mensen zonder papieren. Die kliklijn werd al na een dag weer opgedoekt.

De site vind je op stoplinkseles (punt) tk.

Geobsedeerd

De 'kliklijn' is een gewoon koekjesnet-gastenboek dat je gratis aan kan maken bij een Nederlandse provider.

Intussen heeft 'de eigenaar' van www.njsv.org/stoplinkseles mijn ip-nummer gebanned (zodat ik niet meer kan posten), in plaats van op mijn vragen te antwoorden.

Ook de reactie van 'Ans' is vakkundig verwijderd, hoewel zeer humoristisch: "Vanaf 1 september is er een nieuwe regel in onze school: rechtshandigheid wordt afgeleerd. Iedereen moet links zijn."

Misschien moeten we eens beginnen beseffen: niet links of rechts zijn gevaarlijk, maar extremisme is dat. Het leidt naast vele andere kwalen in de eerste plaats tot doofheid.

mee eens. Dat zo een

mee eens. Dat zo een initiatieven zoals een kliklijn voor 'linkse' leerkrachten bestaan is erg verontrustend. Dat doet me denken aan Ahmadinejad die in Iran alle liberale of democratisch denkende leerkrachten wil aanpakken. Pure fascistische logica: alles aanvallen wat in de weg staat van hun illusie

niet zo mee eens

waarom de fascistische logica in iran zoeken ? probeer maar 's luidop je mening te zeggen over de gang van zaken in een privé-bedrijf of kmo : je zal zeer snel in de weg staan van hùn illusie. toen ik als werknemer (in een ngo notabene) weigerde te rapporteren over de opvattingen en het gedrag van collega's werd ik binnen de kortste keren buiten gepest - is dat dan geen fascisme soms ?