Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

De Paus en de Ayatollah's

De Paus en de Ayatollah's

Een paus – of een president – kan zich niet verstoppen achter een lapsus of uitspraken doen waarvan men weet dat ze de halve wereld in lichtelaaie zullen zetten. Tientallen adviseurs, en in geval van de paus theologen, kerkhistorici en -juristen, staan de leider bij zodat zijn woorden de gewenste effecten hebben en geen ongewenste gevolgen. Vaak is het een trapeze-oefening.

conquista.jpg

De ironie van deze rel is dat de citaat door de Paus wel een kern van waarheid heeft. De Islam heeft zich verspreid door middel van het zwaard. Wat de katholieke leider vergeet te vermelden is dat Christendom – en het Katholicisme in het bijzonder – in hetzelfde bed ziek was. De trieste geschiedenis van Latijns-Amerika is hiervan een voorbeeld.

Zou het hier gaan over een pan-religieus “post-oecumenisch” mea culpa van de wereldgodsdiensten om met een minder vuile lei opnieuw te beginnen, zou dit een mooi begin zijn van een dialoog. Het was nu niet het geval.

Oeps...slip of the tongue...

Inderdaad volkomen eens de uitspraken van de paus zijn helemaal geen slip of the tongue maar kaderen helemaal in de demonisering van de Islam en het zaaien van tweedracht tussen de godsdiensten... Bush had het oa ook over islamofacisme.

Vredelievende Islam

Alles kort en klein slaan is niet de beste manier om te reageren voor iemand die beschuldigd wordt van neiging tot geweld.

De islamtheologen en ideologen kunnen zich best toeleggen op een vredelievende interpretatie van de islam, die moslims toestaat in vrede te leven met niet-moslims.

Die taak zal echter niet gemakkelijk zijn. De eerste vraag is op welke manier iemand als moslim kan samenwerken met een niet-moslimwetgeving, zonder "te zondigen". Hoe moslims kunnen uittreden uit de islam zonder verwijt of erger. Hoe de islam bekrtiseerd kan worden, zonder dat de gelovigen zich "beledigd" voelen. Aantonen hoe "islam is vrede" er in de praktijk aan toegaat, en niet alleen verwijzen naar religieuze teksten.

Maw: de islamtheologen en ideologen hebben werk aan de winkel. Meer denken en spreken, minder roepen dus.

je hebt kritiek en je hebt kritiek....

De paus heeft niet zomaar kritiek ..."toon me welke nieuwe dingen de profeet Mohammed heeft gebracht, en je zal alleen slechte en onmenselijke dingen vinden, zoals zijn gebod om het geloof met het zwaard te verspreiden"

maw de islam wordt in het geheel als onmenselijk en slecht bestempeld. Alles kort en klein slaan is niet de beste reactie wanneer je zwaar beledigd wordt als aanhanger van die zogenaamde onmenselijke godsdienst. Maar je kan niet beweren dat de "heilige vader" met zijn uitspraken niet wilde provoceren...

Satan <=> Satan

Als atheïst sta ik met verstomming te kijken naar dit debat.
Dat de paus even vergeet dat zijn eigen kerk opriep tot kruistochten tegen.... welja de *moren* en Mohammedanen, de inquisitie, etc etc etc.... Dat gaat mijn petje te boven.

Dat veel van onze media en veel vrijzinnigen deze notie voor het gemak even vergeten en verontwaarigd zijn over de reacties uit de moslimwereld, dat gaat ook mijn petje te boven.

Peter: voor dat onze westerlingen (en zeker zij die zich op de één of andere god beroepen) lesjes willen geven aan andere zouden ze best eerst een lesjes geven aan zichzelf: oorlog in Irak (in de naam van god), oorlog in Joegoslavië, ... kernwapens, splinterbommen, ...
Zeer geloofwaardig kunnen die lesje niet overkomen, ik vind ze klinken als oorlogsrethoriek.

Een kernprobleem durven zien

Ik ben het er volledig mee eens dat men hier een kort geheugen heeft. Het is nog niet zo lang geleden dat verkrachting binnen het huwelijk niet erkend werd, of dat verkrachtin beschouwd werd als "uitgelokt, dat vrouwen geen broek mochten dragen, niet mochten roken, enz. Idem voor religieuze onderdrukking.

Nochtans meen ik te mogen zeggen dat de islam en principieel probleem heeft, omdat het een religie van gedragsvoorschriften is die geen marge toelaat. Wie als moslim wil uittreden riskeert zijn leven, maar anderzijds worden de meeste moslims als moslim geboren. Kritiek op een moslim of op de islam, is een belediging van Allah, die, mochten we nu vernemen "boven de ratio verheven is".

Ik wijs elk fundamentalisme af, dus ook moslimfundamentalisme, en voel mee met alle gematigde moslims die een vredelievende islam willen beleven en ontwikkelen. Zij hebben het niet gemakkelijk.

Wat de pauselijke uitspraak betreft: ik vind het zwaar over het paard getild, het was een citaat. En klacht wegens laster kan ook nog.

islam

De islam is direct met het zwaard verspreid, al in de 1ste 100 jaar van zijn bestaan. Het christendom greep pas naar het zwaard, als reactie daarop, ong. 700-800 jaar na zijn ontstaan. Het christendom kende dus een relatief vredevollere start. Intussen hebben ze allebei een even kwalijke reputatie. Laat de mensen spiritueel, moreel zijn ... graag. Maar laat ze aub zo ver mogelijk wegblijven van godsdienst. Die godsdiensten dienen geen god, maar wel machthebbers.

Christendom en het zwaard

Stefke,

Het Christendom kende helemaal geen vredevolle start, integendeel. Vanaf het begin toonde het Christendom zich uiterst onverdraagzaam tegen over anders-denkenden, zelfs binnen het nieuwe Christendom (cfr. Nestorius, Arius, etc).

Als je met "700-800 na zijn ontstaan" de kruistochten bedoelt, dan moet je weten dat deze geen "reactie" waren maar een offensieve veroveringsoorlog. Om maar te zwijgen van de massamoorden op vrouwen in Europa en indianen in Amerika. Dit was ook geen reactie maar een gevolg van een absolutische en machtsgeile visie op de wereld.

"De pot verwijt de ketel" is mijn reactie op de Paus.

Claudio

Reactie

Het is inderdaad wel straf om de kruistochten, het kolonialisme en de slavernij in naam van god (met geleerde studies die moesten bewijzen dat niet-blanken geen ziel hebben) als een reactie te zien op het ontstaan en de verspreiding van de islam.

claudio

Gepost door claudio
19.09.2006

Tags