Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[0110] Helmut Lotti: “Je kan toch niet zeggen dat 24% van een volk fout is”

[0110] Helmut Lotti: “Je kan toch niet zeggen dat 24% van een volk fout is”

Helmut Lotti nam samen met twee andere Gentse artiesten (Roland van Campenhout en Frederik Sioen) een liedje op ter gelegenheid van de 0110 concerten. “Oaster er iets scheelt” gaat over verdraagzaamheid die volgens Lotti begint “bij jezelf en bij de buren”.

0110_Helmut_Lotti_02.gif

Hoes van de single die Helmut Lotti samen met Roland en Sioen uitbrengt in het kader van de 0110 concerten.

Vond je het belangrijk om in het Gents te kunnen zingen? Roland vertelde dat het aansluit bij de Gentse volkszangers.

Helmut Lotti: "Ja, en wel precies daarom. Ik heb het Nederlands ook steeds een moeilijke taal gevonden om te zingen. Ik ben van Gent en je hoort dat eigenlijk, ik probeer dan bijvoorbeeld met een rollenden rrrRR te zingen en dat klinkt dan snel archaïsch en gekunsteld. Ik zing niet graag in het Nederlands omdat ik het niet goed kan. Maar Gents dat is mijn moedertaal en dat zingt veel gemakkelijker."

"Er zijn in het liedje misschien twee woorden waar niet Gentenaars problemen mee gaan hebben. 'Kadel' wat kabaal betekend en 'vurt' wat rot betekend. Maar ik vind eigenlijk ook dat het in dit liedje gewoon zo moet zijn. Het gaat over gewone alledaagse dingen die je meemaakt. Hoe goed we middenvingers opsteken naar elkaar in het verkeer, hoe er iemand naast jou een sigaret opsteekt in een restaurant."

"Er zijn natuurlijk ook echte problemen en die moeten zeker aangepakt worden. Vandaag worden problemen aangepakt die er niet echt zijn terwijl de echte problemen blijven liggen. Dat is natuurlijk de reden waarom er 24% van de mensen op het Vlaams Belang stemmen. Dat is ook de reden waarom ik me tijdens dit concert enkel wil uitspreken over verdraagzaamheid. Je kan toch niet zeggen dat 24% van een volk fout is, dat kan toch niet?"

"Het Vlaams Belang staat natuurlijk gewoon wat te zeiken aan de kant en vindt daardoor heel wat medestanders, juist van die mensen die niet content zijn."

Maar is dat niet dubbel? Enerzijds zeg je dat die 24% van de bevolking zich niet kunnen vergissen maar toch ga je optreden op 0110.

"Ja maar wacht, wacht, wacht,... Die 24% daar zitten vooral heel veel mensen bij die zich verongelijkt voelen en het gevoel hebben dat er niemand anders naar hen luistert. Dat betekent helemaal niet dat 24% akkoord is met het programma van de Vlaams Belang. Ik geloof niet dat er 24% racisten rondlopen. Ik wil zingen vóór tolerantie maar niet tegen die 24%. Ik denk dat we wat genuanceerder moeten zijn."

Je klinkt zeer voorzichtig?

"Ik heb toegezegd na de MP3-moord in Brussel en de dolle tocht van Hans Van Themse in Antwerpen. Toen voelde ik echt de noodzaak om iets te doen. Ik stond er niet bij stil dat dat het een politiek gebeuren was. Misschien was dat naïef van mij. Ik heb dit liedje opgenomen om te laten verstaan waar het bij mij om gaat. Ik heb zeker niet getwijfeld omdat het Vlaams Belang vond dat ik dit niet mocht doen, integendeel."

Je had toch kunnen verwachten dat je onder vuur zou komen te liggen. Jij bent een zanger van het volk, terwijl iemand als Tom Barman een zeer specifiek publiek aanspreekt.

"Dat weet ik eigenlijk niet. Ik denk eigenlijk dat we allemaal zangers van het volk zijn. We hebben elk ons specifiek publiek. Toen ik in de gaten kreeg dat het om een politiek gebeuren ging ben ik wel even gaan twijfelen of ik wel moest meedoen. Maar ik wilde me wel nooit terugtrekken uit dit initiatief, zeker niet nadat er een persoonlijke aanval kwam van Francis Van den Eynde (Gentse volksvertegenwoordiger van het Vlaams Belang, nvdr). Die brief vol leugens gaf bij mij de doorslag om hier zeker mee door te gaan. Zo ben ik dan ook weer. (nvdr In de brief werd beweert dat Helmut Lotti zelf nog actief zou zijn geweest bij extreem rechts en dat Lotti's vader een propagandist was van het Vlaams Blok)

Wat vind je van de samenwerking met artiesten die uit een heel ander domein komen?

"Ik vind dat geweldig. In ons hart verschillen we niet zo veel van elkaar. Daarom begin ik ook mijn liedje met de zin “Als ik eens een dag in jouw schoenen zou staan en gij in die van mij.” Voor muzikanten is dat niet anders hoor. We zijn allemaal met ons eigen ding bezig en eigenlijk roepen we allemaal “kijk eens mama, zonder handen”. Zo zijn artiesten, maar zo zijn eigenlijk de meeste mensen. We willen toch allemaal gewoon erkenning en waardering. We willen allemaal graag gezien worden. Ik vind het geweldig dat artiesten uit totaal verschillende hoeken besloten om samen met mij dit liedje op te nemen. Dat is op zich al een deel van de boodschap : “aanvaard elkaar zoals we zijn.”

Denk je dat het iets uithaalt?

"Ik denk dat mensen zelf beslissen op wie ze stemmen. Zeker tijdens Gemeenteraadsverkiezingen want dan stemt men voor mensen die men kent. Er zullen ook veel mensen pas in het stemhokje beslissen op wie ze gaan stemmen. Ik wil op zo'n concert niet gaan zeggen wat de mensen nu al dan niet mogen doen. Als je zegt tegen mensen dat ze iets niet mogen doen, dan bereik je meestal net het tegenovergestelde. Als de mensen luisteren naar de tekst van mijn liedje, dan weten ze waar verdraagzaamheid over gaat. Met mijn liedje wil ik gewoon dat mensen zichzelf bevragen: “zijn we eigenlijk allemaal wel zo goed bezig?”"

"Maar ik denk wel dat mijn liedje daardoor meer kan uithalen dan iemand die zegt dat je niet op het Vlaams Belang mag stemmen. Mensen willen vooral het gevoel hebben dat ze ergens bijhoren, zeker als ze vinden dat ze niet begrepen worden. Het Vlaams Belang geeft de mensen nu dat gevoel. De andere politieke partijen staan met een vingertje te wijzen: je mag dit of dat niet,.... maar dat is verkeerd. Het Belang is een partij die inspeelt op de ontevredenheid van mensen. Ze prediken daarbij onverdraagzaamheid, zoveel is zeker. Alleen al hun boodschap dat wij niet zouden mogen optreden op zo'n concert..."

Als ik het goed begrijp heb je geen sympathie voor het Vlaams Belang maar heb je wel begrip voor de mensen die op hen stemmen.

"Maar er zijn toch gewoon een aantal zaken die niet kloppen. Mijn moeder woonde aan de Dampoort en ik heb voor haar een huis gekocht in Schelderode. Ze voelde zich daar echt niet goed. Je kan dat toch niet ontkennen? Ik kan een huis kopen voor mijn moeder in Scheldrode, maar de meesten mensen kunnen dat niet. Kijk, ik vind dat iedereen zich aan regels moet houden en dat er moet ingegrepen worden als er mensen zijn die dat niet doen. Maar dat is natuurlijk zeer complex en er komen ook weinig goede antwoorden van de politiek. De oplossingen die het Vlaams Belang aandient die zijn onverdraagzaam en deugen niet."

"Ik keur het dan ook niet goed dat mensen voor het Vlaams Belang stemmen, maar er zijn toch problemen. De mensen hebben groot gelijk dat ze zich verongelijkt voelen. Maar tussen zwart en wit zit een heel pallet van kleuren, de ene nog mooier dan de andere."

Helmut Lotti: "Oaster iets scheelt"

een syndicalist op de PVDA+ lijst, ziet het zo

Heel wat tegenstanders van de regering, ook arbeiders, kiezen voor het Vlaams Belang. Was het geen optie om voor die partij op te komen?

Freddy Van Aelst. Nee. Maar pas op, er is een verschil tussen het Vlaams Belang en de VB-sympathisanten in de fabriek. Dat zijn geen slechte mensen, hé. Ik kan begrijpen waarom ze voor die partij stemmen, ze willen feitelijk een signaal van ongenoegen geven naar de andere partijen, maar zelf zou ik het nooit doen. Het Vlaams Belang wil de index afschaffen, wil nog meer overuren en flexibiliteit en ze vinden het Generatiepact nog veel te slap. Bedrijven overplaatsen naar andere landen, daar hebben ze ook geen probleem mee als de winst maar in Vlaanderen blijft. Dat staat allemaal in hun congresdocumenten, maar natuurlijk niet in hun busfolders. Die partij zwijgt altijd over haar sympathie voor de bazen, maar als ze ooit aan de macht komt, zullen we het allemaal aan de lijve ondervinden. VlBl stemmers laten zich misleiden. Het Vlaams Belang is een anti-arbeiderspartij.

Ik heb bovendien altijd goed kunnen samenwerken met alle arbeiders, ook met Marokkanen en Turken. Ik ben voor eenheid. Tussen het ABVV en het ACV bijvoorbeeld. Maar ook tussen arbeiders. We moeten de rangen sluiten, we mogen ons niet laten verdelen.

Bij de sociale verkiezingen word ik trouwens vaak het hardst gesteund door aanhangers van het Belang. Ook nu zeggen sommige van die mensen: ‘Wij gaan voor u stemmen, we zijn wel niet akkoord met uwe politiek, maar ge zijt een goede delegee”.

partij van de bazenpoepers

Kmoakik met de bazen nooit ambras
Kvuul me bij de bazen in mijn sas
De bazen zijn ver maai lek kreem gelas
Kzen nen bazenpoeper iejste klas

(Catastroof)

VB is de partij van de bazenpoepers.