Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Godfried van Bouillon

Godfried van Bouillon

Op de nieuwe folder van het VB voor Brussel prijkt zowaar het standbeeld van Godfried van Bouillon!

Dat ik dat veelzeggend vind zullen de VBers zelf (publiekelijk althans) natuurlijk weglachen als muggenzifterij… Maar ik geloof niet in toeval (toch niet als het op verkiezingspropaganda aankomt, die zit haarfijn uitgekiend inéén).

*****

bldgodfriedbouillon2.jpg

Godfried van Bouillon, leider van de eerste kruistocht, ‘Eerste Koning van Jeruzalem’ (zoals het op het beeld staat), past inderdaad perfect bij de Brusselse campagne van het VB - wat ik in een vorige blogpost ´de beschavingsoorlog van het VB’ noemde.

Met Lucas Catherine toch even in herinnering brengen wie onze held (symbool bij uitstek van ‘België’ eerder dan van ‘Vlaanderen’, by the way – maar die inconsistentie is voor het VB in Brussel een constante) ook alweer was:

"Hij maakte zijn moeders bruidschat afhandig, perste de abdij van Orval geld af, en nog maar pas op weg naar het Heilige Land, moordde hij de joden van het Rijnland uit, omwille van hun geld. Ook in Jeruzalem stond hij bekend als moordenaar. "Onze paarden waadden in de tempel van Jeruzalem tot aan hun breidels in het bloed", schreef een christelijke kroniekschrijver die hem vergezelde. Bij de stichting van België werd hij een van onze grote vaderlandse helden."

*****

"Ooit een onguur figuur, later een nationale held" – zullen we het met het VB ook die kant zien opgaan?

Godfried van Bouillon

Het was paus Urbanis die aanzette tot de de kruistochten.
Die waren niet aleen gericht tegen de Islam maar ook tegen andere godsdiensten zoals de grieks-katholieken, Joden en later de Kataren en tegen anders denkenden in het algemeen.
Met deze folder heeft het VB zich bekend tot het ultra rechtse katholicisme. Tot een on democratische autoritaire partij.

marcel poppe
inwoner van Bouillon

Godfried van Bouillon was

Godfried van Bouillon was geen moordenaar maar een diepgelovig man, helemaal overtuigd van het goede doel: de bevrijding van Jeruzalem uit de handen van de Saraceense bezetters.
Duizenden christenen werden vermoord en weggepest uit Israël nadat de moslimlegers het land veroverd hadden op het Byzantijnse rijk. Er waren redenen genoeg om deze defensieve kruistocht aan te gaan.
Uiteraard heeft er bloed gevloeid, zoals in elke oorlog...elke revolutie, ... elke opstand, elke defensieve strijd.

Godfried van Bouillon

Na de pauselijke oproep om Jeruzalem te bevrijden, "charterden" edellieden voetvolk en financiën.
Ondertussen waren vele gebieden al enkele honderden jaren (profeet Mohammed +/-650 na chr) moslim, ook rond de middellandse zee, Spanje, tot half Frankrijk toe. Eveneens delen van griekenland, Macedonië, etc waren en zijn nog moslim.
Maar de kruisvaarders mochten dan wel "gelovig" zijn, het eerste wat ze in het Heilig land deden was de eerste Christen gemeenschappen volledig uitroeien, die toen wel al een 1000 jaar bestonden en gesticht waren na de diapspora en door de eerste apostelen en predikers zelf gesticht! Die duizenden christenen werden dus wel door de kruisvaarders zelf vermoord! (Zie afleveringen National Geografic)
Het is ook weinig bekend dat er met hun een heel "leger" handvolk, als prostituees, wasvrouwen, schandknaapjes (om homosexuele betrekkingen mee te hebben) ook meegingen en eenmaal niet meer nodig, ze gewoon achtergelaten werden, of in zee gedreven, of vermoord. Zo heel braaf waren ze nu ook weer niet!

Marc-Antoon

Gepost door Marc-Antoon
05.10.2006

Tags