Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

De commissie voor Leefmilieu van het Europees parlement stemt het substitutieprincipe opnieuw in de reglementering over chemisch

De commissie voor Leefmilieu van het Europees parlement stemt het substitutieprincipe opnieuw in de reglementering over chemisch

Greenpeace tevreden met het sterke signaal dat hiermee gegeven wordt aan de Raad van Europese Ministers

Brussel, 10 oktober 2006: de commissie voor Leefmilieu van het Europees parlement stemde vandaag voor de reïntroductie van het substitutieprincipe in REACH (1), het nieuwe wetgevend kader over chemische stoffen. Het substitutieprincipe was eerder door de Raad van Europese Ministers uit REACH geschrapt. De stemming van vandaag toont aan dat heel wat politieke fracties voor het substitutieprincipe zijn. Ze geven daarmee een sterk signaal aan de Raad van Ministers die zich de volgende maanden in tweede lezing over REACH zullen moeten uitspreken. Het substitutieprincipe streeft ernaar om gevaarlijke chemische stoffen zoveel mogelijk te vervangen door veiliger alternatieven. De vervuiling van het leefmilieu door chemische stoffen die nefast zijn voor ieders’ gezondheid zou hiermee tegengegaan kunnen worden. Tegelijkertijd zou innovatie in Europa gestimuleerd worden.

Greenpeace en verschillende andere organisaties (2) zijn tevreden met de positieve stemming voor het substitutieprincipe. Door het substitutieprincipe weer op te nemen, kunnen gezondheidsproblemen op lange termijn aangepakt worden. Heel wat chemische stoffen in dagdagelijkse consumptiegoederen kunnen immers vervangen worden door veiliger alternatieven. Bovendien zal het principe innovatie in Europa stimuleren en een betere controle van chemische stoffen bewerkstelligen. Dat was per slot van rekening de initiële doelstelling van REACH.

Greenpeace stelt vast dat de Belgische europarlementsleden Frieda Brepoels (N-VA) en Fréderique Ries (MR) bij hun standpunt blijven en het substitutieprincipe ondersteunen, zoals ze ook al in de eerste lezing deden.

De stemming heeft eveneens het ‘duty of care’-principe opnieuw geïntroduceerd. Dit principe laat toe om chemische producenten sterker te responsabiliseren op het vlak van productveiligheid. Ook de verplichting om consumenten beter te informeren over de gevaarlijke stoffen in consumptiegoederen is opnieuw in de tekst opgenomen.

Nochtans is de stemming van vanmorgen niet definitief. Greenpeace hoopt, samen met alle andere organisaties die ijveren voor een betere controle van chemische stoffen, dat alle europarlementsleden en de ministers van de lidstaten het signaal dat vandaag is gegeven niet naast zich neer zullen leggen. Zowel het Europees Parlement als de Raad van Europese Ministers zullen in het najaar REACH stemmen.

De lange weg die REACH ondertussen heeft afgelegd heeft ervoor gezorgd dat het voorstel zodanig is afgezwakt dat men zich terecht de vraag kan stellen of er nog een bestaansreden voor is. Wil men de huidige gezondheidsproblemen op termijn kunnen aanpakken dan is het behoud van het substitutieprincipe een conditio sine qua non. De parlmentsleden van VLD en CD&V weigeren blijkbaar nog steeds in de haalbaarheid van substitutie te geloven. De stemming van vandaag bevestigt evenwel hun isolement.

Noten voor de redactie:

(1)REACH staat voor registratie, evaluatie en autorisatie van chemische stoffen

(2)Naast Greenpeace ijveren onder meer ook het EEB (European Environmental Bureau), EUROCOOP (European Community of Consumer Cooperatives), FOE (Friends of the Earth), WECF (Women in Europe for a Common Future) en WWF (Wereld Natuur Fonds) voor een sterke REACH