Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Toestand van alertheid in Jimbitono (Ecuador)

Toestand van alertheid in Jimbitono (Ecuador)

JIMBITONO-ECUADOR De gemeenschap van Jimbitono is in protest tegen de ingebruikname van de rivier Abanico door de elektriciteitscentrale “Hidroabanico”. Deze zorgt voor de elektriciteitsvoorziening van een Canadees mijnbouwbedrijf dat in de komende jaren open mijnen zal ontginnen in de regio. De autoriteiten stellen zich tot op vandaag ten voordele van Hidroabanico op die niet eens de nodige vergunningen heeft voor de bouw van de elektriciteitscentrale.

tomadelacasademaquinas.JPG

Protest in Jimbitono

De bevolking van Jimbitono, een gemeenschap gelegen in het zuidoostelijke Amazonegebied van Ecuador, voert sinds een maand een protestactie tegen de hydro-elektriciteitcentrale “HIDROABANICO” die zonder vergunningen de rivier Abanico in gebruik heeft genomen met als doel elektriciteit te leveren aan de Canadese mijnbouwmaatschappij “Corriente Resource”. Dit mijnbouwbedrijf zal in de komende jaren de exploitatie starten van open mijnen van koper, zilver en mobdileno in dezelfde regio van Ecuador in het mijnbouwproject “Condor Mirador”. Deze mijnbouwprojecten zullen onomkeerbare schade toebrengen aan het ecosysteem en vormen een directe bedreiging voor de verschillende gemeenschappen uit de regio.

Volgens bewoners en basisorganisaties startte de aannemer “Sipetrol” een jaar geleden met de bouw van de elektriciteitscentrale en beëindigde de eerste fase van de constructie die 15 Mwt produceert. Sipetrol wil nu starten met de tweede fase van de constructie die nog eens 15 Mwt zal produceren. Dit alles zonder vergunningen.

Hiertegenover hebben de bewoners, boerenorganisaties en indiaanse gemeenschappen bij de lokale autoriteiten en aan de Ecuatoriaanse overheid gepleit om de werken van Sipetrol onmiddellijk te laten stilleggen aangezien deze het ecosysteem en het welzijn van de bevolking bedreigen. De autoriteiten nemen de eisen van de bevolking echter niet serieus en in plaats van de bevolking te steunen, willen ze dat de gemeenschap onderhandelt met deze multinationals. De bevolking wil echter geen onderhandelingen en stelt zich unaniem op tegen deze multinationals omwille van hun desastreuze impact op mens en milieu.